Los Angeles – billboards, fun & sun

Los Angeles – billboards, fun & sun

Støyen, lyset, maset, trafikken, smogen. Og den uunngåelige, alltid tilstedeværende reklamen: Los Angeles er ikke bare-bare å besøke. Men når du vet din vei rundt, finnes det noen perler også her. 

De lyser mot meg: kvinner med blenda-hvite smil, liksom-uhyrer og kjendiser, en picture-perfect familie, ja – selv en hund står jammen der og gliser mot meg på en flere meter stor plakat. Et neon-skilt lover go-go girls til alle over 18 i et land der det er 21 års aldersgrense for å kjøpe alkohol, men der man er kjørbar allerede fra 16 års alder.

Vi er i den mest kommersielle delen av Los Angeles og er det én ting som ikke frister nå, er det shopping. Aldri har det fristet mindre enn i denne gata der den ene merkevaren slår den neste i hjel fra digre billboards over hodene på oss: Gucci, Dior, Air France. It’s too much.

Les også: Mystiske, magiske og underlige Joshua Tree National Park

Gatelangs i Los Angeles

I stedet trasker vi gatelangs tidlig på morgenen. Sola er på vei opp, smale striper av varme stråler speiler seg i glassfasader langs Sunset Strip. Bilkøen har alt vokst seg stor og lang.

På et gatehjørne står en mann og spiller på en kassegitar. Kassen ligger foran føttene hans, en hvit stokk attmed. Hans øyne er lukket, hans rødmussede ansikt er vendt mot sola, som står han på ei langstrakt strand og klimprer. Han spiller for døve ører og strengenes toner drukner i støyen fra bilene som fortsetter å rulle bortover, som bølger på den stranda som ikke er der.

Los Angeles i soloppgang
Los Angeles i soloppgang

Vi svinger av og inn på Selma Avenue. Brått er trafikken, støyen, storbyen borte. Plutselig befinner jeg meg i et stille nabolag, en oase midt i Los Angeles, med hager, alléer, bolighus og parkerte personbiler.

Kontrastfylt i filmbyen

Noen kvartaler unna skinner den ene stjernen etter den andre langs fortauet. Utenfor Dolby Theatre, der Oscar-statuetten deles ut, år etter år, er et lilla teppe rullet ut. Den folketomme gaten er sperret. Tv-teamene er i ferd med å rigge seg til.

Om en stund kommer gaten til å se helt annerledes ut. Her skal «Spellemannsprisen» for latin-amerikansk musikk deles ut senere på dagen. Men da er vi alt borte. Vi haster videre, hjemover, for å rekke frokosten som venter i en stille hage midt blant det travleste travle her i Los Angeles.

For som alt annet her i Los Angeles: Kontrastene er enorme. Alt er i bevegelse. Alt er i endring. På et blunk kan byen skifte karakter. Rundt et hjørne er det en helt annen by eller urban landsby vi møter.

Man skal ikke dømme Los Angeles etter første-inntrykket, for det tar tid å bli kjent. Det finnes definitivt noen perler, også her.

Reisetips til Los Angeles

Første gang jeg besøkte Los Angeles syntes jeg byen var overveldende og slitsom, med altfor mange og altfor store reklameplakater blant lave og rare bygninger, med altfor store avstander, der store deler av dagen gikk med til å sitte i en bil i en eviglang kø fra én del av byen til den neste.

Siden da har jeg besøkt byen igjen i to anledninger, men da etter byens egne prinsipper: område for område. For Los Angeles er ikke bare en diger by: det er en storby som består av flere mindre byer.

Erfaringen er at man faktisk slett ikke behøver å kjøre overalt her i Los Angeles. Det er absolutt mulig både å sykle og å gå – man må bare vite hvor og hvordan – og legge opp ruta etter det.

Posing ved Paul Smith
Posing ved Paul Smith

Mitt beste reisetips er derfor:

Opplev Los Angels område for område

Det gjør du best ved å bo i ett område og gjøre deg mest mulig kjent der og i omegn – samt ved å ta beina eller sykkelen fatt.

-> Her finner du beste tips til Venice, Santa Monica og Malibu

Sunset Strip

Helt fra 1920-tallet har denne rundt 2,4 km lange delen av Sunset Boulevard vært å regne for stedet å dra for underholdning, enten det er restauranter, casino, nattklubber eller barer. Her ligger ikoniske hotell som Hotel Andaz og Chateau Marmont.

Beverly Hills

Her ligger Rodeo Drive, med eksklusive butikker og Hotel Beverly Wilshere, kjent fra filmen «Pretty Woman». Men glem ikke å ta en titt i sidegatene og parallell-gatene: her ligger litt rimeligere butikker, samt en rekke restauranter.

Et stykke unna ligger også hyggelige Melrose Place og den betraktelig større Melrose Avenue; begge tilbyr designbutikker.

Santa Monica

Mest kjent for Santa Monica Pier, men spør du meg, er det nettopp denne du vil unngå. Området ellers, derimot, er som en hyggelig liten by, med boligområde, butikker og gode lokale restauranter, om du bare vet hvor du skal gå.

Det kommer flere tips fra Santa Monica senere.

Venice Beach

Kjent for strandpromenaden og ikke minst Muscle Beach. Nå er dette etter min mening langt fra det mest attraktive ved stedet, selv om det er morsomt å få med seg. Jeg kommer tilbake med flere tips til Venice Beach også litt senere.

Malibu

Der de rike og berømte bor. Et område ved havet som er langt mindre enn man skulle tro, så kjent det er. Men her kan man dra for å oppsøke et par særdeles  gode og anbefalte restauranter – og selvsagt: kjendisspotting. Les mer om Malibu her

Hollywood og Hollywood Hills

Et større område av byen, der West Hollywood omfatter både Sunset Strip og Melrose Avenue. Det er også i Hollywood Walk of Fame ligger. I Hollywood Hills ligger mange av de store husene til rike og berømte innen tv- og filmindustrien.

Los Angeles har langt flere strøk enn dette. Disse kjenner derimot ikke jeg. Men ta gjerne en titt på Los Angeles Tourist Information sin side for flere reisetips og områder å oppsøke.

Melrose Avenue i Los Angeles
Denne veggen med malte katter i Melrose Avenue er som skapt for å ta bilder ved

Flere reistips til Los Angeles

  • Om du ønsker å gjøre deg kjent i flere områder i Los Angeles, bo flere steder i løpet av besøket. Vi kombinerte med hell overnatting i Santa Monica og West Hollywood på én og samme reise sist vi var der.

  • Dra til Hollywood Walk of Fame tidlig morgen, så får du stjernene og fortauet for deg selv – og slipper å forholde deg til slitsomme selgere.

  • Vil du ta bilde av Hollywood-skiltet? Det kan du gjøre fra bygget bak Dolby Theatre – gå opp i etasjene, slik at du får fritt utsyn mot skiltet

  • Unngå den verste trafikken mellom kl. 07:00 – 10:00 og 17:00 og 20:00

  • Kjører du bil? Husk GPS! Du kommer til å trenge det.

  • Har du ikke bil? Med Uber kommer du langt for lavere kostnader.

  • Spise på en ekte diner? Dra til «Mels drive in» på The Sunset Blvd. Et historisk sted, ofte å se i filmer og tv-serier (som for eksempel «Entourage»).

  • God kaffe? Sjekk ut Alfred ved Melrose Place

  • Dra til Beverly Drive for shopping, om parallellgaten Rodeo Drive blir i stiveste laget …

The streets of Los Angeles
Gatelangs i Los Angeles kommer vi stadig over slike avenyer som dette.

Overnatting i Los Angeles

Det beste er å bo i det området du ønsker eller regner med å tilbringe mest tid i. Har du en uke til å oppleve Los Angeles, kan du fint bo i to ulike deler av byen, og slik bli bedre kjent i dine utvalgte områder.

Vi har med hell kombinert Santa Monica, der vi også utforsket Malibu og Venice, som ikke ligger så langt unna. Å bo i West Hollywood gir en fin mulighet til å se Walk of Fame, som ikke ligger så langt unna, dra til kjente steder som Beverly Hills, Rodeo Drive og å spise på noen av de kjente restaurantene i områdene.

affiliate-annonse for booking.com

Hotelltips til Los Angeles

Disse tipsene er til hotell jeg personlig har enten testet eller sjekket ut ved å besøke dem personlig.

Hotel Mondrian 

Dette populære hotellet ligger bra til med utsikt over hele byen, enten fra rommene og balkongene som vender mot byen, men også fra bassenget og restauranten. Litt slitt i kantene per 2016. Ligger sentralt til ved the Sunset Strip. Personlig testet!

Hotel Mondrian, Los Angeles

Les mer her

Sunset Tower Hotel

Art deco-bygningen var en trendsetter da det åpnet i 1929. I dag et hotell som kombinerer historisk sus med moderne komfort. Et lite basseng med noen få solsenger er plassert like foran restauranten. Rommene i høyden har utsikt. Personlig besøkt! 

The Sunset Tower Hotel

Les mer her

Palihouse West Hollywood

Søster-hotellet til Pali House i Santa Monica. Et boutique hotell sentralt i West Hollywood, nær restauranter som Koi, Nobu og STK, samt beliggende nær Melrose Place. Ulike typer rom og hyggelig lounge. Personlig besøkt!

Pali House West Hollywood

Les mer her

Chateau Marmont 

Historisk hot spot hotell, der de største stjernene selv gjerne bor. Klassisk stil, med fordums Hollywood-aura i veggene. Kolonistil, privat hage med basseng og en populær restaurant med riad-lignende plassering. Personlig testet! 

Chateau Marmont, Los Angeles

Les mer her

The Standard

Kjent fra Sex & the City med samme eier som Chateau Marmont.  Hotellet har trendy interiør og et bølgeformet eksteriør. Appellerer til et noe yngre klientell.  The Standard har også et lite basseng, bar og restaurant. Personlig besøkt!

The Standard, Los Angeles

Les mer her

Palihouse Santa Monica

Søster-hotellet til Pali House West Hollywood. Boutique hotell i historisk masion-stil, med koselig hage, lounge og kaffebar. Serverer ikke alkohol, da hotellet ligger i boligstrøk. Vårt rom hadde kjøkken (!) Personlig testet! 

Pali House Santa Monica

Les mer her


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!