Bokanmeldelse: Færøviks Orientekspressen

Bokanmeldelse Orientekspressen, foto fra Hagia Sofia
Illustrasjonsbilde fra Hagia Sofia i Istanbul

Han har hele tre Bragepriser bak seg og har flere ganger tatt sine lesere med på omfattende reiser rundt i Østen. Denne gang tar Torbjørn Færøvik oss med på en reise med Orientekspressen.

Det vil si: Orientekspressen, slik den i sin tid gikk fra sin første reise i 1883, tok utgangspunkt i Paris og endte i Istanbul. Torbjørn Færøvik sin versjon rekker lenger: denne togreisen starter i London og ender i Samarkand.

Vi, som lesere, toger med, stopper opp underveis, blir med på guidede turer, refleksjoner og møter med fordums forfattere og komponister, politikere og andre ledere, men også mennesker Færøvik møter den dag i dag.

Etter et gjensyn med Charles Dickens’ London, toger vi videre og stopper opp i velkjente storbyer som Paris (der vi møter hans venn Gaston ved Eiffeltårnet), München (der vi blir med på Europas største ølhall og Wien (der vi drar med til Schloss Schönbrunn).

Vi drar videre: Budapest, Bukarest, Sofia, før jeg endelig får et gjensyn med Istanbul gjennom forfatterens blikk:

Her gjør vi et lengre stopp, der jeg får et gjensyn med Pera Palace og andre severdigheter som Basilikasisternen, Topkapi og Hagia Sofia der vi får lese mer om byggets kronglete historie.

Dernest bærer det videre østover, til enda mer (for meg) eksotiske og ukjente steder: Tbilisi, Turkmenbasji, Asjkhabad, før vi endelig er ved reisens slutt i Samarkand. Vi reiser gjennom 12 land, 22 byer og 8 000 kilometer gjennom Torbjørn Færøviks penn og refleksjoner, mens han trekker veksler på historiske hendelser underveis.

Vurdering av boken Orientekspressen

Man må ha tid for å reise på en slik reise. Riktignok kan man gjennomføre reisen på et par ukers tid, men da blir det dårlig stilt med refleksjoner og stopp underveis.  Man må også sette av tid til denne boka, som er proppet med sidespor og rikelig med kildehenvisninger for den som vil dykke dypere inn i historien og samtiden i alle disse landene. Det er også lurt å ta en pause mellom stoppene, ta seg tid til å la det synke inn, før man reiser med til neste stoppested.

Torbjørn Færøviks Orientekspressen passer for historie-interesserte og de som ønsker å få en påminnelse av det vi har lest og kanskje til og med sett før. Men de fleste vil jeg tro også finner mye nytt stoff, nye steder å møte og ikke minst: man får et litt nærmere innblikk i deler av den verden vi lever i.

Kanskje vil boka inspirere til nærmere lesning om noen av stedene Færøvik tar oss med. Men først og fremst gir Orientekspressen meg reiselyst: jeg får rett og slett lyst å hoppe på første og beste tog og bare se hvor skinnene fører meg.

Som Færøvik sier det selv:

Kloke mennesker har understreket hvor viktig det er å reise, å være i bevegelse, å oppdage seg selv og enda viktigere: å oppdage andre.

Min vurdering

 

 

Praktiske opplysninger

Forlag: Cappelen Damm

Pris: 399,- (innbundet utgave)

Bokanmeldelse er basert på tilsendt anmeldereksemplar fra forlaget.

 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Noen artikler inneholder reklamelenker (affiliate). Om du kjøper noe via disse, vil Reiselykke bli tilgodesett en liten sum, uten at det går på bekostning av prisen du betaler. Les mer om det her. Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.