Bokomtale: Færøviks Orientekspressen

Han har hele tre Bragepriser bak seg og har flere ganger tatt sine lesere med på omfattende reiser rundt i Østen. Denne gang tar Torbjørn Færøvik oss med på en reise med Orientekspressen.

Det vil si: Orientekspressen, slik den i sin tid gikk fra sin første reise i 1883, tok utgangspunkt i Paris og endte i Istanbul. Torbjørn Færøvik sin versjon rekker lenger: denne togreisen starter i London og ender i Samarkand.

Vi, som lesere, toger med, stopper opp underveis, blir med på guidede turer, refleksjoner og møter med fordums forfattere og komponister, politikere og andre ledere, men også mennesker Færøvik møter den dag i dag.

Etter et gjensyn med Charles Dickens’ London, toger vi videre og stopper opp i velkjente storbyer som Paris (der vi møter hans venn Gaston ved Eiffeltårnet), München (der vi blir med på Europas største ølhall og Wien (der vi drar med til Schloss Schönbrunn).

Vi drar videre: Budapest, Bukarest, Sofia, før jeg endelig får et gjensyn med Istanbul gjennom forfatterens blikk:

Her gjør vi et lengre stopp, der jeg får et gjensyn med Pera Palace og andre severdigheter som Basilikasisternen, Topkapi og Hagia Sofia der vi får lese mer om byggets kronglete historie.

Dernest bærer det videre østover, til enda mer (for meg) eksotiske og ukjente steder: Tbilisi, Turkmenbasji, Asjkhabad, før vi endelig er ved reisens slutt i Samarkand. Vi reiser gjennom 12 land, 22 byer og 8 000 kilometer gjennom Torbjørn Færøviks penn og refleksjoner, mens han trekker veksler på historiske hendelser underveis.

Vurdering av boken Orientekspressen

Man må ha tid for å reise på en slik reise. Riktignok kan man gjennomføre reisen på et par ukers tid, men da blir det dårlig stilt med refleksjoner og stopp underveis.  Man må også sette av tid til denne boka, som er proppet med sidespor og rikelig med kildehenvisninger for den som vil dykke dypere inn i historien og samtiden i alle disse landene. Det er også lurt å ta en pause mellom stoppene, ta seg tid til å la det synke inn, før man reiser med til neste stoppested.

Torbjørn Færøviks Orientekspressen passer for historie-interesserte og de som ønsker å få en påminnelse av det vi har lest og kanskje til og med sett før. Men de fleste vil jeg tro også finner mye nytt stoff, nye steder å møte og ikke minst: man får et litt nærmere innblikk i deler av den verden vi lever i.

Kanskje vil boka inspirere til nærmere lesning om noen av stedene Færøvik tar oss med. Men først og fremst gir Orientekspressen meg reiselyst: jeg får rett og slett lyst å hoppe på første og beste tog og bare se hvor skinnene fører meg.

Som Færøvik sier det selv:

Kloke mennesker har understreket hvor viktig det er å reise, å være i bevegelse, å oppdage seg selv og enda viktigere: å oppdage andre.

Bokanmeldelse er basert på tilsendt anmeldereksemplar fra forlaget.

 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Denne boka har dukket opp litt overalt på nettet mens jeg har søkt etter julegavebøker til andre. Men denne tror jeg nesten jeg må klikke meg hjem selv!

error: Content is protected !!