Noen reiser gjør større inntrykk enn andre

Noen reiser berører mer enn andre. Noen reiser griper fatt i deg, rister deg løs og gir deg sterke minner og en erfaring du aldri glemmer. Noen reiser setter ting i perspektiv. Noen reiser viser deg et land, et folk og en historie som endrer deg. 

 

Mitt møte med Kambodsja var en slik reise. Jeg glemmer det aldri og jeg vender stadig tilbake til det:

En dag på innsjøen blant flytende landsbyer og som vitne til hverdagslivet blant fiskerne og deres familier satte hele livet mitt i perspektiv på en slik måte jeg aldri hadde opplevd før. Det henger selvsagt også sammen med et besøk hjemme hos lokale og besøket i Tuol Sleng-fengselet, innsikten jeg fikk i landets historie, Pol Pot, Røde Khmer og alt det har ført med seg for alle landets innbyggere i lang, lang tid.

-> Artikkel fra Tonlé Sap: Når en dollar er en dagslønn

Det er gjerne et paradoks og en fremmed tanke for mange i vår del av verden når vi erfarer at vi ikke bør hjelpe slik vi er vant med, som å gi penger og gaver. Hadde jeg visst det jeg lærte nettopp denne dagen, ville jeg for eksempel aldri gitt penger til barna som tigget. Jeg ville aldri besøkt den flytende skolen eller donert bort nudler og skrivesaker, selv om guiden vår sa det var en god ting. Riktignok ante jeg ugler i mosen, at det var feil, der og da. Men det var allerede for sent. Vi var prisgitt vår unge guide, der vi befant oss langt ute på en innsjø. Vi var usikre, ville så gjerne bidra, og – noen få dollar … Det var jo så lite? Klart vi kunne avse det!

Å være en ansvarlig turist

Jeg husker også at jeg leste i et norsk reisemagasin før vi dro at det å besøke et barnehjem i Kambodsja var en unik opplevelse man burde få med seg. Men barn er ikke til for turisme. Barn skal ikke måtte tigge for at familien skal få middag på bordet. Barn skal ikke måtte bli revet bort fra sin familie, for at familien skal få betalt, mens barna vokser opp på et barnehjem som turistene besøker og legger igjen penger til bakmennene. 

Derimot har alle barn rett til utdanning, til helseoppfølging og et godt liv i sitt eget nabolag, i sin egen familie. Dette kan jeg som reisende bidra til, ved å la være å besøke for eksempel barnehjem, la være å gi penger til barn som hører til på skolen – og i stedet gi penger til organisasjoner som bidrar til at innbyggerne virkelig får et bedre liv.

Alle barn har rett til utdanning, til helseoppfølging og et godt liv i sitt eget nabolag, i sin egen familie.

Det var denne konkrete dagen, ute på Tonlé Sap, jeg lærte viktigheten av å være en ansvarlig turist. Og det var denne dagen jeg stadig vendte tilbake til, da jeg kom hjem igjen til Oslo, etter tre måneder på reise i Sør-Øst Asia. Det var denne dagen og møtet med menneskene der, som gjorde at jeg visste jeg måtte gjøre noe. Jeg visste bare ikke hva.

barn på tonlé Sap og innsamlingsaksjon til The Lake Clinic

For hva kunne jeg bidra med?

Jeg begynte med å kontakte nordmenn i Kambodsja for å vite mer om hvilke organisasjoner jeg kunne støtte. Spurte og grov: Hva kan jeg gjøre?

I starten støttet jeg sporadiske prosjekter, for eksempel vannrensing i området. Vi var allerede Plan-faddere og som mange andre ga vi  litt i støtte til ulike organsisasjon som samlet inn til prosjekter også i andre deler av verden. Det var ikke snakk om de store summene. Jeg snakket med folk, leste, researchet og skrev et par artikler om ansvarlig turisme (blant annet denne som sto på trykk her).

Jeg har brukt tid på det. Lang tid.

For snart to år siden ble jeg kjent med Impact Norway og arbeidet de gjør for unødvendig funksjonshemming. For et års tid siden ble Reiselykke ambassadør for Impact Norway. Og for noen måneder siden gikk jeg selv inn i styret.

Tilbake til Kambodsja

I slutten av februar reiser jeg endelig tilbake til Kambodsja for å delta på en konferanse i Phnom Penh. Da skal jeg lære enda mer om arbeidet Impact gjør i flere land. I den anledning har jeg bestemt meg for å reise tilbake til Tonlé Sap. Denne gang for å se med egne øyne det arbeidet den flytende klinikken The Lake Clinic gjør for innbyggerne i de flytende landsbyene.

Matlaging på Tonle Sap

Det er nå snart fire år siden jeg skrev blant annet dette: 

Av de land jeg har besøkt så langt, er det Kambodsja som har gjort sterkest inntrykk på meg. Det er det mange grunner til. […] Det var et helt unikt besøk, i et vakkert land, med en særegen kultur og hvor vi møtte svært mange flotte, fine mennesker.  […] Og jeg møtte meg selv i døra, som naiv, vestlig turist. For å møte innbyggerne som ansvarlig turist var noe jeg ikke var helt forberedt på. Ikke godt nok, i hvert fall.

Denne gang er jeg bedre forberedt.

Denne gang vet jeg hva jeg kan gjøre. Denne gang har jeg derfor startet en innsamlingsaksjon:

Innsamling til støtte til den flytende klinikken

  • Barn under fem år i de flytende landsbyene på Tonle Sap innsjøen har betydelig høyere forekomst av alvorlig underernæring
  • Underernæring er en sentral årsak til unødvendig funksjonshemming
  • Det koster en familie en måneds lønn å oppsøke lege på fastlandet
  • Impact har som mål å redusere unødvendig funksjonshemming i vanskelig tilgjengelige områder
  • The Lake Clinic kommer til der det er som vanskeligst

Jeg vil bidra til at The Lake Clinics arbeid med å hjelpe innbyggerne med helsetjenster og opplæring i ernæring kommer frem dit det trengs.

Har du lyst å bli med på dette?

I så fall setter både jeg, IMPACT Norway og The Lake Clinic umåtelig stor pris på ditt bidrag.

Denne innsamlingsaksjonen er avsluttet, men du kan fortsatt bidra direkte til IMPACT Norway. Les mer her.

Impact Norway er som organisasjon registrert i Innsamlingskontrollen 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Flott å lese dette! Skal faktisk til Kambodsja om to dager selv, veldig fint å være klar over dette før vi reiser for å kunne støtte på en fornuftig måte. Har gitt en donasjon nå, og håper at det vil gi bedre støtte enn å gi tilfeldige penger på gata i Kambodsja. Lykke til videre med det gode arbeidet, håper det blir gitt masse til en slik god sak.

  2. Hei, Jørn

    Tusen takk for tilbakemelding og ikke minst for at dere støtter The Lake Clinics arbeid! God reise videre – gleder meg til å lese om deres Kambodsja-besøk etterhvert 🙂

error: Content is protected !!