Med hundespann på toppen av kloden

Merkverdig fri for hundefrykt og allerde kald på tærne setter jeg meg på sleden og lar det stå til. Men det er på veien tilbake, når jeg styrer spannet selv, med en rosafarget horisont i det fjerne og det magiske, hvite landskapet over alt rundt meg jeg kjenner at dette – dette gjør jeg gjerne igjen!

To hundre gneldrende hunder møter oss blant hvite fjell i en blålys morgen. Jeg befinner meg på Svalbard, nærmest på toppen av kloden, og skal prøve hundespann for første gang. – Med så mange hunder må vi være til stede hele tiden, forklarer han. Derfor bor Peder her ute i det hvite intet, i en enkel hytte, uten innlagt vann og klosett. – Dusje må vi gjøre inne i byen. Og vi, det er det danske paret som driver og eier stedet, deres tre barn og guidene som kommer fra ulike deler av verden: Australia, Nederland, Canada og andre steder.

Peder henter meg utenfor hotellet jeg bor på kl. 8:30 om morgenen. Fortsatt var det mørkt ute, men gjennom et mørkt blålys skimter vi fjellene rundt oss. Sammen kjører vi fra hotell til hotell og plukker opp resten av laget som skal ut på eventyr hos Green Dog, hundeleiren med sledehunder i blandingsrasen Grønlandshund og Alaska Husky.

Hunder hos Green Dog, Svalbard

Hundene lever og ånder for å løpe på rekke og rad med turister i sleden bak. – De elsker det! sier han. – De kan holde det gående i åtte timer, og akkurat denne temperaturen er perfekt. Det er 20 kalde grader ute og selv trekker jeg og resten av laget på oss en tykk termodress, solide boots og hansker. – De har det ikke godt i fem grader pluss. Det blir for varmt for dem, forteller han.

Peder flyttet hit til Svalbard i desember og for hver dag som går, oppdager han nye ting her lengst nord. – Det var helt mørkt da jeg kom hit, forteller han. Nå har det blitt mye lysere, det lysner så fort – litt for hver dag som går. Men sola ser de ikke før 8. mars.

Hundespann på Svalbard

Etter vår solide bekledning er vel på, får to og to tildelt hver vår slede og et hundepann på seks hunder. Jeg og min partner for anledningen får noen av de snilleste, får vi vite. Ingen av hundene er mannevonde – faktisk er de veldig snille, alle sammen. Men det er særdeles viktig at vi holder styr på hvert av hundespannene. Det skal være minst fem meter mellom hvert hundespann, og det er uhyre viktig at vi ikke lar de komme for nær hverandre. Da kan det bli slagsmål.

– Det viktigste dere gjør, er å bremse, får vi vite, før vi setter av gårde.

Det går langt fra så fort som jeg frykter. Jeg føler meg også trygg her jeg sitter, på en bred slede. Men det er kaldt å sitte stille i minus tjue. Etter en times tid er tærne som isterninger – til tross for solide sko, godt med rom og to par ullsokker.

Hundesledekjøring, Svalbard 2

Når det blir min tur til å styre sleden, får jeg beveget meg mer og varmen kommer seg. Da får jeg også merke hvor vanskelig det er å holde hundene igjen. I blant får de løpe fritt, men det å ikke tillate dem å komme for nært hundene som trekker sleden foran, er slett ikke så enkelt. Ikke hele tiden. Det blir til at jeg må hoppe på bremsa, flere ganger.

Vi kommer oss vel tilbake, entusiastiske og glade, alle som én. – Dette er det morsomste jeg har vært med på! Glem Toscana, altså! Det kan man oppleve når som helst! Fyndordene strømmer på i den enkle garderoben hos Green Dog.

Med et ansikt som en panda og floker i håret, vender jeg snuten mot Coal Miner’s Bar & Grill etter vel endt økt. Nå skal det smake med varme i kroppen og litt lunsj, kjenner jeg!

Nyttig info om å kjøre hundespann

 • Hundespann har vært brukt til jakt og reise i mange hundre år. I et hundespann er det lederhund, svinghunder og trekkrafthunder
 • Du må bruke bremsen hyppig, holde avstand til spannet foran og stå på bremsen hele tiden mens sleden står i ro
 • Kle deg godt! På Svalbard, der jeg prøvde det for første gang, er det kaldt – og man kan nesten ikke ha for mye klær på.
 • Hos Green Dog og andre som tilbyr hundesledekjøring på Svalbard får du tildelt termodrakt, solide vintersko og handsker. Bruk det! Det holder kulda ute – og du slipper å stinke hund etterpå.
affiliate-reklame for booking.com

Tips til overnatting på Svalbard

Selv bodde jeg på Funken Lodge. Det var her funksjonærene i gruvesamfunnet bodde. I dag er det et hotell beliggende litt i høyden over selve sentrum, med bar og restauranten Funksjonærmessen restaurant, og er nyoppusset i senere tid.

Les mer her

Andre steder jeg merket meg:

Coal Miner’s Cabin

Et hyggelig sted, med rom der man deler bad. Her bodde gruvearbeiderne tidligere.

Les mer her

Svalbard Hotell Polfareren

Har en sentral beliggenhet i Longyearbyen

Les mer her

Radisson Blu Polar Hotel

Har god frokost og badstu, foruten å ligge veldig sentralt i Longyearbyen.

Les mer her

Basecamp Hotel

Ligger midt i sentrum, er rustikt og så veldig koselig ut å bo på.

Les mer her

Adventsdalen, Svalbard

Adventsdalen

Takk til Hurtigruten Svalbard som inviterte Reiselykke til å utforske Svalbard på egenhånd

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

11 kommentarer

 • Åh, det der har jeg hatt lyst til å prøve lenge! En vakker dag må det bli noe av 🙂

 • Hege Thorud sier:

  Hei. Så fin artikkel du har lagt ut og flotte bilder. Vi fra Parat var jo med på turen sammen med deg, og hadde en aldeles utrolig tur og opplevelse. Takk til Green dog for en herlig dag. Dette kan absolutt anbefales til alle.

 • Kjersti sier:

  Dette står naturligvis høyt på listen min til jeg skal til Svalbard! Flott å lese! 🙂

 • For en opplevelse! Tror jammen meg jeg må legge inn en ekstra dag når jeg kommer meg til Svalbard, for dette bør jeg jo få med meg!

 • For en fantastisk opplevelse dette må ha vært i slike omgivelser! 😀 Jeg har kjørt hundespann en gang selv, og det var i svenske lappland. Det var utrolig gøy, og litt skummelt da sleden nesten fløy inn i et tre i en sving i høy fart, men det gikk heldigvis bra. Å kjøre inn i trærne slipper man vel heldigvis på Svalbard 😉

  • Reiselykke sier:

   Ja, det var jammen litt av en opplevelse, Renate 🙂

   Men uff, da – det hørtes skikkelig skummelt ut, da! Og som du skriver: heldigvis gikk det bra med deg!

   /Mette

 • Peder Norum sier:

  Herlig tur vi hadde den dagen! Flott blogg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.