Megève – fransk alpeferie med stil

Megève – fransk alpeferie med stil

I skyggen av Mont Blanc, blant kyr, sauer og frodig landskap, finner vi alpelandsbyen Megève. Et mekka for osteentusiaster, pilegrimer og alpinister – ikke minst for den som vil oppleve alpene med stil. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg.        

Det er ikke de lengste bakkene vi finner her i Megève. Det er heller ikke de bratteste. Og det er definitivt ikke hit du drar for en festehelg i alpene. For her finner vi en helt annen type turister, enn den for eksempel Ischgl har satset på. 

Hit kommer franskmenn med penger, og de kommer for å spise og bo godt – som var de i Paris eller Saint Tropez. 

Fra bondesamfunn til skiresort

En gang i tiden var Megève et enkelt bondesamfunn. Et rikt et, riktignok, som nøt godt av sine dyrkbar jord, høyt der oppe i fjellene mellom Charmonix og Albertville. Turismen skal ha startet allerede på 1500-tallet, på grunn av den friske fjelluften. Senere skulle andre komme dit som pilegrimer på jakt etter Megèves versjon av Golgata, som jeg skriver litt nærmere om lenger ned. 

Megève
Le Chemin du Calvaire

Men det var før journalisten og fjellentusiasten Mathilde Maige-Lefournier kom på besøk. I en artikkel hun fikk på trykk, anbefalte hun bygda å satse på skiturisme. Dette var før skiheiser i det hele tatt fantes. Å komme seg opp fjellsida, klarte man for egen maskin, eller kanskje til og med ved hjelp på annet vis. 

Likevel; artikkelen Maige-Lefournier skrev førte ad omveier til at Europas første skiheis ble oppført nettopp her. En heis som fortsatt er i drift.

Paraglider i Megève
Paraglidere kaster seg ut fra toppen av Téléphérique de Rochebrune på 1754 moh.

Megéve som vinterdestinasjon

I dag er det som sagt gjerne pariserfiffen som legger vinterferien her. For dette er ikke alpedestinasjonen for hvem som helst. Slik har det vært helt siden familie Rothschild valgte å gjøre Megève om til Frankrikes svar på sveitsiske St. Moritz. 

Med en landsby på rundt 2500 innbyggere, blir bygda snudd på hodet i vintersesongen som varer fra desember til april. I løpet av disse månedene kommer 40 000 skiturister for å nyte av løypenettet, Michelin-restauranter og luksushotell. 

Megéve, som betyr «i midten», ligger passende nok i en del av Frankrike omgitt av både Sveits og Italia. Den som kjører motorsykkel vil kunne svinge seg rundt Mont Blanc sommerstid og rekke innom alle tre land på én og samme dag. 

Som alpinsted byr Megève på 400 km og 220 skiløyper, og har tilbud til langrenn, skøyter, gående og andre som vil oppleve vinteren uten alpint utstyr på beina. Men det Megève har ikke jeg opplevd – for jeg dro dit på sensommeren.

Megéve som sommerdestinasjon 

Rafting ved Megève
Rafting på smeltevann fra Mont Blanc

Om sommeren er Megève et frodig landskap. Det er idyll uten like, med de stedstypiske brunbeisede trebygningene, kyr og sauer som gresser i skråningene og turøøyper som lokker med turer langt oppi høyden. 

Her er vi tett på det meste av hva aktive turister gjerne vil ha mer av; rafting, mountain biking og paragliding. For den som foretrekker rideturer eller fiske, er det også fint mulig. Ikke minst hører vel en runde petanque med også. Særlig siden petanque-banene ligger sentralt midt i bygdas sentrum. 

Skiheisene er åpne sommersesongen gjennom, og det er flust av merkede ruter i fjellene. Her er det serveringssteder i høyden og i landsbyen, og gatene er gjerne livligere både ettermiddag og kveld. 

Et flott landskap å gå tur i

Le Chemin du Calvaire

Men visste du at Megève har sitt eget Golgata? Midt i de bratte bakkene, mellom det Mont d’Arbois og sentrum av landsbyen, finner vi ikke bare kyr, geiter og sauer som gresser. Her er det også oppført 15 kapeller og bedehus, som alle gjenskaper Golgata – Jesus’ korsfestelse. 

Bygningene er oppført i perioden 1840 til 1878, og det er særlig fader Ambroise Martin (1791-1863) som har vært ildsjelen bak prosjektet. Absolutt verdt rusleturen. Du kan lese mer her

Her spiser du godt

Megève har 89 restauranter, hvorav tre har Michelin-stjerner. 

Ost fra Megève
Det er mye gode lokale oster å finne i Megève. Her holdes det kyr for melkas og ostens del, ikke for kjøttet. 

Av steder jeg spiste i Megève, kan jeg anbefale disse: 

  • Super Megeve BBQ som ligger på toppen av Téléphérique de Rochebrune på 1754 moh. Kvalitetslunsj!
  • Ostefondue hører med! På M Megève får du nettopp dette
  • Om dere er en gjeng og vil ha en livlig middag med høy musikk, er Le Café stedet å gå. God mat, men ikke legg turen hit for en stille og rolig kveld på byen. 
  • For nydelig japansk fusion meny, vurder en tur til Kaito på luksuriøse Hotel Four Seasons i høyden over Megève

Tips til aktiviteter

Skibakkene på vinteren og fjellturer om sommeren er selvsagt. Men som andre alpedestinasjoner, finnes det langt mer å gjøre her. Her er noen tips: 

  • Petanque: Det ligger en stor petanque-bane sentralt i byen
  • Bowling: På Cosa Papa? tilbys bowling med stil – og til pizza, om du vil.
  • E-bike: Dra på sykkeltur i fjellene med mountain bike – med motor! 
  • Rafting: En halvtimes kjøretur fra Megève er det mulig å dra på rafting på et elvestryk med smeltevann fra Mont Blanc. 

Om du vil booke en opplevelse, kan du sjekke ut Evolution2 for tilbud. Jeg kan anbefale dem.

Jeg prøvde meg på rafting for første gang i Megève. Det gjør jeg gjerne igjen!

Overnatting

Det er mange overnattingsmuligheter i Megève, med alt fra leiligheter til fem-stjerners hotell. Sjekk Booking.com* for et alternativ som passer deg best.

annonse for booking.com

Booking.com

Flere alpeferietips fra Reiselykke

Megève i Frankrike

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!