Nyttig reiseutstyr: Dette pakker jeg med på ferieturen

Nyttig reiseutstyr: Dette pakker jeg med på ferieturen

Det finnes utrolig mye nyttig – og unyttig – reiseutstyr der ute. Her er hva jeg pakker med i kofferten!

Jeg har en favorittbutikk i Oslo: den heter Chillout og ligger på Grünerløkka. Du har kanskje vært der? De har også en på Majorstua, samt en i Moss og Bergen, også.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Grunnen til at jeg liker meg så godt der? De har alt mulig av reiseutstyr, en koselig kafé og veldig hyggelig og kunnskapsrik betjening. Og så har de tross alt huset meg og mine reisevenner hver gang vi arrangerer Reiseprat der, etter butikkens stengetid.

Dette er en sånn butikk som minner meg om den jeg selv jobbet i for mange år tilbake. Det var Libris på Majorstua, en både lekker og lun bokhandel, med kaffekrok og kveldsarrangementer titt og ofte. Nå er bokhandelen lagt ned for lengst. Men jeg har funnet et nytt «hjem» hos Chillout.

annonse for egne utgivelser

Så – foruten reiselektyre og annet lesestoff, kamera og notatblokk – hva kan det være lurt å ha med på reise?

Først og fremst noe å pakke i. Og hvordan du pakker og hva du pakker i, spiller en stor rolle i enkelte sammenhenger. Skal du på interrail eller reise jorda rundt, handler det om å ha noe enkelt å ta med seg, når du skal forflytte deg flere ganger.

Koffert eller sekk?

Hos Chillout finner du godt utvalg i sekker, om du skal på backpacking for eksempel. Jeg kjøpte selv min backpackersekk her, før jeg dro tre måneder rundt i Sørøst-Asia for en del år tilbake.

Disse kan være nyttige om du skal mye rundt, men krever at du ikke pakker for tungt. Du skal tross alt bære sekken selv!

Skal du på interrail og må småløpe mellom tog og togstasjoner, for eksempel, kan et alternativ være en trillekoffert som ikke er for bred. Det kan være lurt at den kan trilles mellom seteradene.

Skal du på roadtrip med egen bil, spiller det kanskje ikke så stor rolle hva du pakker i. Selv foretrekker jeg da å pakke i ulike bager; noe jeg skal ha med meg inn på overnattingsstedet, mens andre ting kanskje kan forbli i bilen (som fjellsko og andre ting jeg ikke trenger der og da). Husk alltid å ta verdisakene med deg!

Beskyttelse mot mygg

Er det én ting jeg er særlig påpasselig med, i sær på eksotiske reiser, er det noe å beskytte meg med mot mygg. Det er stadig flere varsler der ute for overførbare sykdommer via mygg, og ikke alt går det an å vaksinere seg mot. Ja, selv på ferie i Norge, har jeg med meg myggmiddel. Det er ikke så farlig den myggen her, da – men den er utrolig irriterende – særlig for meg, som myggen ser ut til å elske!

→ Survival kit for safari- og jungelturer
Anti-mygg produkter for eksotiske reiser
Dette er anti-mygg utstyr jeg hadde med til Costa Rica

De eneste produktene jeg virkelig har fått til å funke mot mygg, er Cactuz sin 20% DEET og 50% DEET. Jeg drar aldri uten en av disse, helst begge, der jeg veksler litt mellom styrkene i løpet av dagen.

Som jeg forteller om i dette innlegget, har jeg også fra tid til annen med meg et myggnett til sengen – ikke nødvendigvis kun mot mygg, men det er også nyttig i forhold til eventuelle andre kryp som jeg ikke har lyst å dele sengen min med. Her er et myggnett for dobbeltseng, som jeg vil anbefale å ha med  – selv om du reiser alene. Mange steder er det dobbeltseng, så det vil ikke være så god hjelp i et for enkeltsenger.

Antibac og vaskemidler

Enten jeg reiser langt av sted eller bare tar meg en fjelltur, pleier jeg å pakke med en liten flaske Antibac i sekken. Det er ikke alltid vann og såpe er tilgjengelig der og da. Og skal jeg på reise over en viss tid, og ikke ønsker å pakke med alt for mye klær, har jeg med et konsentrert vaskemiddel til vask av klær. Denne er helt super å ha med i kofferten: liten og effektiv.

Ellers pleier jeg å reise med en liten flaske balsam. Med mindre hotellet har fem stjerner, er det slett ikke sikkert jeg finner balsam der jeg overnatter – og det MÅ jeg rett og slett ha.

Dagsekk

Jeg liker å gjøre litt forskjellig når jeg er på reise, og det å gå tur er en av de tingene jeg gjerne prøver å få til. Derfor pakker jeg alltid en dagsekk med i bagasjen. Ofte har dette betydd at en del av kofferten fylles opp av en tom sekk, som stjeler litt av plassen – men det var før jeg fant Matador® Freerain24 2.0 sin sammenleggbare lille sekk. Vel, liten og liten; den tar hele 24 liter når den er rullet ut. Men den veier under 190 gram!

Dagsekken Matador® Freerain24 2.0
Denne sekken veier under 190 gram, tar 24 liter og er vanntett!

Sekken er vanntett, har lommer på yttersiden (to på hver side, til vannflaske eller annet), samt en med vannavstøtende glidelås til for eksempel lommebok Dette er ikke sekken du skal vandre i dagevis med, men den er helt super for dagsturer. Jeg har den nå alltid med på mine reiser.

For en mer behagelig reise

Hvis jeg skal reise langt, pleier jeg å rigge meg godt til med det som kan gjøre reisen litt mer behagelig. For lange flyreiser (eller togreiser, for den saks skyld), er disse nakkeputene helt supre. Jeg testet dette for første gang da jeg dro til Panama og Costa Rica i påsken. Men akkurat denne har også TV2 testet – og kåret den til testens vinner!

På lengre reiser (eller turer til Nord-Norge om sommeren!) har jeg også med øyemaske. Jeg demper også lyden rundt meg med øretelefoner fra BOSE, men ørepropper funker også godt til det!

OG – jeg reiser aldri på lange flyreiser uten flystrømper! Det hjelper på blodsirkulasjonen, gjør leggene mindre hovne og kan forhindre mulige helsekomplikasjoner som blodpropp og åreknuter i benene.

For å holde varmen

Som regel pakker jeg alltid med ulltrøye også – uansett hvor jeg reiser. Det kan være kaldt hvor som helst i verden, ikke bare her hjemme. Ikke minst om du blir syk og det er aircondition på overalt. De gangene jeg har droppet ulltrøya, har jeg som regel savnet den …

Et siste tips: Ta med et sjal eller tre. Det kan brukes til så mangt – på stranda, som teppe på flyet eller for å dekke seg til under tempelbesøket.

Og glem ikke ladere, minnekort og powerbank!

God tur!


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Mange fine tips her 🙂 Jeg sverger også til Craghoppers klær for å sikre meg mot myggen. Likte ellers veldig godt den smarte sammenleggbare sekken. Den tror jeg at jeg må bestille meg 🙂

error: Content is protected !!