Senja – Norge i miniatyr

Senja – Norge i miniatyr

Norges nest største øy heter Senja og ligger i Troms fylke, et par timers kjøretur fra Tromsø. Her får du hele Norge samlet på ett brett!

Vi ruller over og gjennom fjell, fra fiskevær til fiskevær, ut på nes og inn i bukter. Vik etter vik, fra blomsterenger ved havsnivå til karrig fauna høyt over havet. Vi kjører fra sol til sludd, mellom hagl og regnbyger.

Senja viser seg frem denne dagen i slutten av juni, som øya der du får alle årstider på en dag – og et helt stykke Norge i miniatyr.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

På biltur langs nasjonal turistveg Senja

Kjøretur på Senja

Vi er på biltur rundt på Senja med lokalkjente venner, og vi følger en av Norges vakreste bilturer: nasjonal turistveg Senja. Vi får ikke sett hele øya, til det er den altfor stor og landskapet for kupert. Men vi er i godt selskap og får hjelp til å plukke ut noen av de vakreste, mest kjente og unike stedene på øya.

Det er kaldt og surt ute – og ut må vi! Men, dessverre – været er ikke det beste hverken for kameraet mitt eller bildene. De yter ikke landskapet rettferdighet. Imidlertid avslører de nettopp hvordan det virkelig kan være lengst nord, selv en sommerdag sent i juni. Med ned mot 4 grader midt på dagen. Blir du med?

Her er 8 fine stoppesteder på Senja

1. Husøy

Fiskeværet som ble landskjendis da damene dro ligger idyllisk til i Øyfjorden på Senja. Tidligere kunne man bare komme hit med båt, men nå fører veien og tunnelen helt frem. Historisk sett har det bodd folk helt tilbake til steinalderen. Det henger nok naturlig sammen med at denne fjorden er særlig fiskerik.

Men Husøy er av langt nyere tid: I 1952/53 flyttet de fleste over hit fra Øyfjordvær, som tidligere var den største boplassen i hele fjorden. Været ble for tøft for det gamle fiskeværet. I dag ligger Øyfjordvær øde, mens Husøy står som en holme, tett i tett med hus – som navnet tilsier.

Fyr på Husøy, Senja
Tips: Ta turen opp tretrappene på tuppen av øya, og gå helt ut mot fyret. Flott utsikt!

2. Mefjordvær

Mefjordvær

Et idyllisk beliggende fiskevær på yttersiden av Senja. Her kan du leie rom og rorbu hos Mefjord Brygge * som også har restaurant og pub. Her kan du leie båt, bli med på havørnsafari og guidet fjelltur, blant annet.

3. Ersfjordstranda

Toalettet ved Ersfjordstranda Senja

Ei nydelig strand ligger innerst i Ersfjorden – men etter at det gullbeslåtte offentlige toalettet ble satt opp (i sin tid Norges dyreste offentlige WC), er nok stranda havnet noe i skyggen av denne nye attraksjonen.

Enten du kommer for toalettbesøk, for å se gullbygget eller for stranda i seg selv: her må man så klart stoppe! Bygget er tegnet av Tupelo Arkitektur.

NB! Toalettet er stengt fra begynnelsen av oktober til begynnelsen av mai.

4. Tungenes og Okshornan

Tungenes Senja

Det blåste stikker og strå, og sjøsprøyten sto da vi parkerte bilen og tuslet utover berget, for utsikt mot fjellrekka Okshornan.

Men for et flott sted! Her kan jeg bare se for meg hvor koselige det kan være å sitte på en av benkene som er satt opp, og kanskje grille litt ved den tilrettelagte rasteplassen.

Tungeneset ligger mellom Steinfjorden og Ersfjorden. Her er også toaletter og en gangbane i sibirsk lerk som fører ut til svabergene. Fra Tungenes kan du se ut mot Nordsjøen og fjellet Oksen med de skarpe tindene (Okshornan).

5. Skaland

Skaland Senja

Skaland ligger nordsiden av Bergsfjorden nordvest på Senja, og har rundt 200 innbyggere. Her ligger også Berg kirke, hvor Norges første kvinnelige prest var ansatt. I følge snl.no er Skaland særlig bygget opp rundt bedriften Skaland Grafitverk.

Det er overnattingsmuligheter hos Skagi Senja Hotel & Lodge* og Basecamp Senja * og det er mulig å leie det relativt nyrenoverte Posthuset.

6. Bøvær

Bøvær på Senja

Ytterst på nordsiden av Bergsfjorden ligger idylliske Bøvær, med det som er kåret Nord-Norges vakreste strand og kulturhuset Kråkeslottet i front. På Kråkeslottet er det konserter og kunstutstillinger, samt festivalene Kråkeslottfestivalen og ArtiJuli.

7. Bergsbotn

Bergsbotn utkikkspunkt

Veien videre slynger seg nå oppover fjellsida, forbi Bergsbotn og du kommer til Bergsbotn utkikkspunkt. En flott anlegg som er oppført som del av nasjonalturistveg Senja, tegnet av Code arkitektur.

Bergsbotn utkikkspunkt

Fra den 44 meter lange plattformen kan du se utover Bergsfjorden og de høye fjellene rundt. Det var tilnærmet storm med sludd i kastene da vi sto der i starten av juli – så det synet ble litt vel kort for vår del, denne gang …

8. Hamn i Senja

Hamn i Senja

En særdeles sen lunsj, eventuell tidlig middag, ventet oss mange opplevelser senere på Hamn i Senja*. Her kan man bo i det tidligere handelsstedet, som i dag er renovert hotell med rorbuer. Det finnes ulike aktiviteter å ta seg til her, blant annet fisk, RIB-turer og fjellturer.

Kort om Senja

Om man ikke regner med Svalbard, er Senja Norges nest største øy, med 8 000 innbyggere og er kjent for særlig vakker og variert natur. Her er det flott å sykle, kjøre på biltur og ikke minst, gå tur i fjellene rundt. Et ypperlig sted å dra også for fiske, midnattsola (om sommeren) og nordlyset (om vinteren). Hovednæringen på Senja er fiske og lakseoppdrett, men det er også noe jordbruk her.

Utsikt mot Husøy i tåkehavet
Vi hadde alle fire årstider på en dag i et usedvanlig variert og flott landskap

Komme dit

Fra Tromsø: Se alternative kjøreruter på Google Maps

Fra Lyngen: Vi kom kjørende fra Lyngen via Finnsnes og over broa (denne kjøreturen tar ca. 3,5 timer)


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!