Topptur Langfoss opp

Topptur Langfoss opp

En 612 meter lang foss, Åkrafjorden og isbreen Folgefonna. Alt dette og mer til får du sett i panoramaperspektiv om du klatrer de vel 600 meterne opp fjellsida der Langfoss spruter ut og ned i fjorden under.  

Langfoss er kåret en av verdens ti vakreste vannfall av selveste CNN. Og det er ikke helt uten grunn, det. Som bilist kan man knapt komme tettere på en foss som dette: man regelrett kjører gjennom vannspruten på vei mellom Oslo og Haugesund.

→ Les også E134: 10 fine stopp over Haukeli

Langfossen
Her er Langfossen sett fra bunnen ved Åkerfjorden, med bilveien nærmest gjennom fossefallet

Grønt og frodig

Selv har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har stoppet eller kjørt forbi akkurat her. Men nå har jeg gjort mer enn som så: Jeg har klatret opp til toppen av fjellet, over fossefallet, og fått se hele utsikten over fjorden, isbreen Folgefonna, fossefall og vandret gjennom det nærmest tropiske skogsområdet som jevnlig sprayes med dråper fra fossefallet. Jeg tipper det er derfor det er så ufattelig grønt der inne mellom trærne. Og fuktig.

På vei opp langs Langfoss

Bratt og tett på fossen

Jeg har tatt turen innover langs Åkrafjorden sammen med min niese. Det er sommer, dagen er fylt med sol og vi går ivrig i gang med klatreturen oppover langs fossen. Det starter rett på, med en bratt sti, som er godt merket med røde t’er. Vi klatrer over sleipe røtter, sklir gjennom våt jord og over fuktige steiner.

Skogstur opp langs Langfoss

Etter rundt 45 minutter, kommer vi endelig til et litt slakere parti, og vi veiledes av et skilt til et utsiktspunkt mot fossefallet. Nærmere enn dette skal vi ikke komme fossen i løpet av turen.

Her spruter vannet fra en høyde lenger oppe. Vi stopper her, tar en liten rast og knipser noen obligatoriske bilder, før vi begynner på siste del av turen opp.

Langfoss - halvveis til toppen

Panoramautsikt over Åkrafjorden

Enda litt mer klatring må til, for å komme oss til topps. Det hele tar i alt rundt to timer, før vi står på toppen, rundt 600 meter over E134, med utsikt over Åkrafjorden, fjellanskap og isbreen Folgefonna. En bedre lunsjutsikt enn dette skal man se lenge etter!

Topptur Langfoss opp
Topptur Langfoss opp

Vi nyter synet og vel fortjent lunsj, skriver oss inn i boka, knipser noen bilder til, før vi gjør retrett ned det bratte fjellet. Vel fire timer etter at vi startet turen er vi nede igjen, ved bunnen av fossen. Temmelig fornøyd og slitne i beina etter en fantastisk flott tur.

 Praktisk info om Langfoss opp

Utsikt ved fossen Langfoss

Langfoss ligger ved Åkrafjorden, langs E134 i Etne. Her kjører bilene gjennom fossen, som renner videre ned under broa som leder mellom Oslo og Haugesund. Her er en liten «lomme» i veien, med parkeringsplass til noen få biler, en kiosk, toalett, rasteplass og trapper ned til ferjekaien. En liten parkeringsplass til er under utvikling.

Det tar ca. 1 time og 30 minutter å kjøre hit fra Haugesund

Stien opp er godt merket, men bratt. Stien følger oppover fjellsiden, men ikke langs fossen. Det anbefales ikke å gå i regn, det blir glatt på steiner og mye vått terreng.

Det tar ca. en time å gå til første utsiktspunkt, som er tett på fossefallet. Det tar omtrent det samme å gå til toppen, hvor vi ser fossen mer i det fjerne, men da også har utsikt mot Folgefonna, over Åkerfjorden og andre fjelltopper i det fjerne.

Vi brukte fire timer tur/retur inkludert stopp og rastepause på toppen.

Andre toppturer i området

Himakånå: Lille-Trolltunga i Tysvær

Trolltunga tur/retur på en dag

Kjeragbolten – på topptur i tåka


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Jøss, jeg har kjørt forbi Langfoss så mange ganger, men var ikke klar over at det gikk en sti opp til toppen der! Må definitivt prøve ut dette en gang. 🙂

error: Content is protected !!