Sultanatet Oman

Sultanatet Oman

Det er mulig det er sant som de sier selv: Oman – the best kept secret in Arabia. En ting er i hvert fall sikkert: her er stille, rent, pent – og vi føler oss særdeles velkommen. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg.  

Lave, lysmalte mursteinbygninger med pålagte arabiske vinduer og kupler. Ingen skyskrapere som i nabolandet Dubai, men derimot vakre minareter som strekker seg mot himmelen.

Et effektivt veisystem tar unna biltrafikken uten så mye som et knust. Vi hører lite til bilfløyting eller ambulanser. Politiet er nærmest fraværende, etter det vi kan se. For Oman regnes som et land med liten kriminalitet, og det oppleves trygt å være her.

Oman

Landets eneveldige hersker, Sultan Qaboos bin Said Al Said, er høyt elsket. Dette er sønnen som tok grep på 70-tallet, kastet sin far av tronen, og bygde landet etter moderne målestokker. Det ble det veier av; langstrakte veier med dobbeltspente løp og høyeste tillatte fartsgrense på 120 km/t. Det ble også utdanning for begge kjønn og sykehus utover de som ble drevet av amerikanerne. Ikke rart han er godt likt. Men han stiller krav til sine innbyggere. Bilene skal være rene og pene. Og her skal det jobbes. Noe de vi snakker med selv påpeker, med stolthet i stemmen.

 – Vi er et arbeidsomt folk, sier taxisjåføren vår en dag. – Det er kun omanere som kjører taxi her, legger han til. Av andre yrker, nevner han ministeriet, fiske, butikk og turisme. Likevel møter vi mange innvandrende filippinere og indere i serviceyrket i løpet av vårt besøk. De fleste vi snakker med, har vært her i en årrekke.

– Jeg har bodd her i åtte år, og stortrives, sier en servitør vi kommer i prat med. Hun kommer fra Burma, og kan fortelle at lønnen her er mye bedre i hjemlandet, selv innen internasjonale hotellkjeder. Sammen med øvrige ansatte på hotellet hun jobber på, er bopæl og mat en del av lønnen. Det hun får utbetalt, sparer hun.

Innbyggerne er vennligsinnede. Prisnivået er høyt, nærmest som i Norge. Demokratiet er imidlertid mindre tilstedeværende, all den tid Sultanen er enerådende. Men så langt er han elsket, av de aller fleste. – I love my Sultan, sier sjåføren. Han frakter oss hjem fra markedet. – What is not to love? sier han videre. Nei, si det. Folket har det godt her i Oman, gjentar flere av innbyggerne vi snakker med. Vel, Oman har nok sine sider, de også.

Vi besøkte Oman i overgangen desember til januar, og hadde et fint opphold med hyggelige møter med mennesker, flotte natur- og kulturopplevelser og god mat. Til tross for at landet er goldt, er det frodige områder, også i innlandet. Det er et kupert land, med klipper og høye fjell, utmerket for turgåere. Og selv om vi opplevde mye på vårt lille besøk, er det fortsatt mye mer å se og gjøre her i Oman.

Gamle Muskat i Oman
Gamle Muskat sett fra toppen av veien som fører ned til byen

Reisetips til Oman

Beste tid å dra: vinter-halvåret

Prisnivå er ganske høyt på hotellrestauranter og for taxi, men en cola på den lokale kiosken kan du få til kr. 4. På butikken eller i landsbygda er prisene mye lavere.

Reise til Oman: vi fløy med Emirates, og mellomlandet i Dubai. Med kort ventetid og en rask svipptur med nytt fly, var ruten likevel noe slitsom: vi ankom Muskat i 05-tiden på morgenkvisten. Hjemreisen var like morgentrøtt.

Visum: Man må kjøpe visum for å komme inn i Oman, og dette gjøres helt enkelt på flyplassen. Det koster ikke store summen, i underkant av kr 100,- for et kortere opphold. Les mer om visum på UDs landsider.

Det historiske Oman: Vil du oppleve mer av det historiske Oman, kan jeg anbefalte at du tar en dagstur tur ut av Muskat. På en full dag vil du kunne besøke Nizwa, Bahla, Al-Hamra og Misfat al Abriyeen.

Her bor du bra i Muskat

Vil du ha tips til bra overnatting i Muskat? Da kan jeg fint anbefale disse tre:

Shangri-La al Husn, et adults only luksushotell som jeg selv har bodd på. Har bærkraftnivå 3 hos booking.com og har fått 9,4 i score av tidligere gjester. Sjekk pris og mer info her*

Chedi har bærekraftnivå 1 hos booking.com og har fått en score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk pris og mer info her*

Ellers finner du mange gode forslag på booking.com*

Tips til reiserute i området rundt Muskat og bilkjøring i Oman:
Roadtripping til Unesco site og Misfat, Omans eldste by
Historiske Oman på en dag: En dagstur ut av Muskat

Les mer om

Fiskemarkedet og souk’en i Muttrah
Den eksotiske hovedstaden Muskat
Misfat: Omans eldste landsby

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke.

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

7 Comments
 1. Nå fikk jeg jammen lyst til å reise til Oman! 🙂 Vi mellomlandet der faktisk nå i januar, da vi fløy Oman Air fra Frankfurt via Muscat til Zanzibar, og det lille inntrykket jeg fikk der var veldig bra. Godt å høre det du sier om at det er trygt og et land som ønsker deg velkommen!

 2. Hei, Travelfemme! Så hygglig å høre 🙂 Zanzibar høres også veldig bra ut. Håper dere hadde fine dager der.

 3. Åh, innleggene dine om Oman frister meg så veldig! Jeg har i grunn aldri tenkt så mye over å reise dit, men skjønner nå at det absolutt er et land som er verdt å besøke. Hvordan tror du forresten landet er å reise rundt i som soloreisende kvinne?

 4. Hei Renate. Det var da hyggelig å høre 🙂 Takk for det.

  Og takk for spørsmålet!
  Jeg vil ikke tro det er noe problem å reise alene som reisevant kvinne der, så lenge man tar sine forholdsregler, som å følge kleskodeks osv. Nå reiste jeg ikke alene i og for seg, men jeg var likevel alene rundt omkring, og opplevde aldri noe ubehagelig selv i løpet av reisen. Jeg er kanskje ikke den rette til å uttale meg skråsikkert i dette spørsmålet, så jeg ville sjekket litt rundt om dette. Jeg kan bare si at jeg møtte veldig mange vennlige og hyggelige mennesker der.
  Håper du får anledning til å ta turen en gang!

 5. Hei Maria

  Så hyggelig du liker bildene! Kan anbefales å ta turen. 🙂

 6. Renate, vi var to blonde jenter som reiste alene i Oman og det gikk veldig bra! Man må ta sine forholdsregler, men landet føles veldig trygt og vi møtte bare hyggelige mennesker! Og fikk gå helt i fred på gaten 🙂 Anbefaler Oman 🙂

error: Content is protected !!