Sultanatet Oman

Oman ved sjøen

Det er mulig det er sant som de sier selv: Oman – the best kept secret in Arabia. En ting er i hvert fall sikkert: her er stille, rent, pent – og vi føler oss særdeles velkommen. 

Lave, lysmalte mursteinbygninger med pålagte arabiske vinduer og kupler. Ingen skyskrapere som i nabolandet Dubai, men derimot vakre minareter som strekker seg mot himmelen. Et effektivt veisystem tar unna biltrafikken uten så mye som et knust. Vi hører lite til bilfløyting eller ambulanser. Politiet er nærmest fraværende, etter det vi kan se. For Oman regnes som et land med liten kriminalitet, og det oppleves trygt å være her.

Oman

Landets eneveldige hersker, Sultan Qaboos bin Said Al Said, er høyt elsket. Dette er sønnen som tok grep på 70-tallet, kastet sin far av tronen, og bygde landet etter moderne målestokker. Det ble det veier av; langstrakte veier med dobbeltspente løp og høyeste tillatte fartsgrense på 120 km/t. Det ble også utdanning for begge kjønn og sykehus utover de som ble drevet av amerikanerne. Ikke rart han er godt likt. Men han stiller krav til sine innbyggere. Bilene skal være rene og pene. Og her skal det jobbes. Noe de vi snakker med selv påpeker, med stolthet i stemmen.

 – Vi er et arbeidsomt folk, sier taxisjåføren vår en dag. – Det er kun omanere som kjører taxi her, legger han til. Av andre yrker, nevner han ministeriet, fiske, butikk og turisme. Likevel møter vi mange innvandrende filippinere og indere i serviceyrket i løpet av vårt besøk. De fleste vi snakker med, har vært her i en årrekke.

– Jeg har bodd her i åtte år, og stortrives, sier en servitør vi kommer i prat med. Hun kommer fra Burma, og kan fortelle at lønnen her er mye bedre i hjemlandet, selv innen internasjonale hotellkjeder. Sammen med øvrige ansatte på hotellet hun jobber på, er bopæl og mat en del av lønnen. Det hun får utbetalt, sparer hun.

Innbyggerne er vennligsinnede. Prisnivået er høyt, nærmest som i Norge. Demokratiet er imidlertid mindre tilstedeværende, all den tid Sultanen er enerådende. Men så langt er han elsket, av de aller fleste. – I love my Sultan, sier sjåføren. Han frakter oss hjem fra markedet. – What is not to love? sier han videre. Nei, si det. Folket har det godt her i Oman, gjentar flere av innbyggerne vi snakker med. Vel, Oman har nok sine sider, de også.

Vi besøkte Oman i overgangen desember til januar, og hadde et fint opphold med hyggelige møter med mennesker, flotte natur- og kulturopplevelser og god mat. Til tross for at landet er goldt, er det frodige områder, også i innlandet. Det er et kupert land, med klipper og høye fjell, utmerket for turgåere. Og selv om vi opplevde mye på vårt lille besøk, er det fortsatt mye mer å se og gjøre her i Oman.

Gamle Muskat i Oman

Gamle Muskat sett fra toppen av veien som fører ned til byen

 

Reisetips til Oman

Beste tid å dra: vinter-halvåret

Prisnivå er ganske høyt på hotellrestauranter og for taxi, men en cola på den lokale kiosken kan du få til kr. 4. På butikken eller i landsbygda er prisene mye lavere.

Reise til Oman: vi fløy med Emirates, og mellomlandet i Dubai. Med kort ventetid og en rask svipptur med nytt fly, var ruten likevel noe slitsom: vi ankom Muskat i 05-tiden på morgenkvisten. Hjemreisen var like morgentrøtt.

Visum: Man må kjøpe visum for å komme inn i Oman, og dette gjøres helt enkelt på flyplassen. Det koster ikke store summen, i underkant av kr 100,- for et kortere opphold. Les mer om visum på UDs landsider.

Tips til reiserute i området rundt Muskat og bilkjøring i Oman:

Les mer om

Klikk på bildene under for å se  fotoessays fra bilturen ut av Muskat

Nizwa Fort Bahla Fort Al-Hamra

 

 

 

 

 

 

 

Se Youtube-film med høydepunkter  fra Reiselykke i Oman

 

 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

7 kommentarer

 • Nå fikk jeg jammen lyst til å reise til Oman! 🙂 Vi mellomlandet der faktisk nå i januar, da vi fløy Oman Air fra Frankfurt via Muscat til Zanzibar, og det lille inntrykket jeg fikk der var veldig bra. Godt å høre det du sier om at det er trygt og et land som ønsker deg velkommen!

  • Reiselykke sier:

   Hei, Travelfemme! Så hygglig å høre 🙂 Zanzibar høres også veldig bra ut. Håper dere hadde fine dager der.

 • Åh, innleggene dine om Oman frister meg så veldig! Jeg har i grunn aldri tenkt så mye over å reise dit, men skjønner nå at det absolutt er et land som er verdt å besøke. Hvordan tror du forresten landet er å reise rundt i som soloreisende kvinne?

  • Reiselykke sier:

   Hei Renate. Det var da hyggelig å høre 🙂 Takk for det.

   Og takk for spørsmålet!
   Jeg vil ikke tro det er noe problem å reise alene som reisevant kvinne der, så lenge man tar sine forholdsregler, som å følge kleskodeks osv. Nå reiste jeg ikke alene i og for seg, men jeg var likevel alene rundt omkring, og opplevde aldri noe ubehagelig selv i løpet av reisen. Jeg er kanskje ikke den rette til å uttale meg skråsikkert i dette spørsmålet, så jeg ville sjekket litt rundt om dette. Jeg kan bare si at jeg møtte veldig mange vennlige og hyggelige mennesker der.
   Håper du får anledning til å ta turen en gang!

  • Ingrid sier:

   Renate, vi var to blonde jenter som reiste alene i Oman og det gikk veldig bra! Man må ta sine forholdsregler, men landet føles veldig trygt og vi møtte bare hyggelige mennesker! Og fikk gå helt i fred på gaten 🙂 Anbefaler Oman 🙂

 • Oman står definitivt høyt opp på ønskelista! Virker utrolig spennende, og på alle bildene ser det utrolig fint ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.