Selma Lagerlöfs Falun

Selma Lagerlöfs Falun

Hun ble inspirert av gruvearbeiderne og var bestevenn med Carl Larsson. De færreste kjenner til det, men forfatteren Selma Lagerlöfs tid i Falun har hatt større betydning for hennes litterære arv. 

Det er altså ikke dette Falun er mest for: å ha vært Selma Lagerlöfs hjemsted. Heller ikke er dette stedet man forbinder den svenske nobelprisvinneren med. Likevel har dette området har hatt større innvirkning på forfatterens litterære arv enn det de fleste kjenner til.

Lagerlöf-utstilling

Annacari Jadling Ohlsson er museumskurator ved Dalarna museum og spesialist på Selma Lagerlöf. Hun viser oss til utstillingen dedikert til forfatteren som bodde her i byen i 12 år. – Det er ikke så mange som vet det, men det er jo ganske mange år, sier Annecari. – De første årene var hun her om somrene, på besøk hos sin søster og sin mann. Det var her, i denne perioden, hun fullførte sin første roman, Gösta Berlingssaga. 

Artikkelen fortsetter under bildene 

Huset i Falun

Det var først etter utgivelsen av læreboken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, at økonomien begynte å skyte fart. Fra å ha en lærerlønn på 600 kr i året, tjente hun nå rundt 36 000 kroner i året. På et år kjøpte hun seg et hus i Falun, samtidig som hun kjøpte tilbake familiehuset i Mårbacka.

Den gruvliga sidan

Likevel skal det ha vært på den gruvliga siden Selma likte seg aller best. Der hvor vekster ikke vokste og der gruven satte sitt sorte stempel. Det var visstnok der hun fikk inpirasjon, ved å betrakte arbeiderne og deres families hverdag.

Arven etter Selma Lagerlöf

– Du vet, hun kommer og hilser på en gang i blant! Annacari nikker, mens hun forteller. Hun forteller om det som hender av og til når hun står  i det gjenoppbygde arbeidsrommet til forfatteren, klar for å lede guidede turer i Falun og utkledd som Selma Lagerlöf. – Da knirker det der oppe i trappesatsen, forteller hun. Og visstnok ikke bare da. For alarmen har gått her inne, flere ganger, etter at branndøra er lukket og låst. Hun avslutter: – Vaktene kommer til og sjekker, men det er aldri noen her inne da …

Selma Lagerlöf in short

Selma Lagerlöf ble tildelt Nobels Litteraturpris for Jerusalem i 1909. Hun er fortsatt en av de mest leste klassiske forfatterne i Sverige. Lagerlöf debuterte med Gösta Berlings saga, og hun er overstatt til 60 språk.

Reisetips til Falun

Denne utstillingen er en fast utstilling du kan finne i første etasje på Dalarna Museum. Du kan også delta på guidede tur i Selma Lagerlöfs fotspor, der Annecari selv guider deg rundt i Falun.

Flere reisetips til Falun finner du i linkene under:

Verdensarven ved Falun, et innlegg om de mange Unesco-stedene som man finner i området.

Les mer om Carl Larssons rike eller ta en titt på denne artikkelen om Falu Gruva. 

Les mer på Store norske leksikon


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!