Havnebyen Muskat

Millionbyen Muskat er en langstrakt by som strekker seg langs gulfen av Oman. En by som egentlig består av tre byer som har vokst sammen, og et veisystem som effektivt skysser bilene fra a til å.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg.  

Til tross for at Muskat er nesten dobbelt så stor som Oslo, slår det meg at her er så stille. Jeg hører sjelden noen biler som fløyter, ingen sirener eller hissige tilrop som bryter tausheten. Folk og biler beveger seg sakte, innbyggerne snakker lavmælt og smiler mye.

Det er som om det er en egen ro her i Muskat. Ved stranda ruller bølgene inn mot langgrunn strand. Flyene kommer og går over himmelen. Langs Ash Shati Street glir bilene sakte, sakte forbi en horisont i solnedgang. Innbyggerne møtes her, for å promenere langs fortauet, sitte på muren, stranda eller på en av takrestaurantene langs veien, mens himmelen blir mer og mer flammende etter hvert som sola forsvinner lenger og lenger ned bak fjerne fjell.

Byen er langstrakt, og ingen severdigheter ligger samlet. Noe ligger her, noe ligger der. Det nytter ikke ta beina fatt. Her må det leiebil, taxi eller hotellets shuttlebuss til.

Muskat, Oman

Old Muscat er en stille liten, hvitmalt by, med lave bygg og hvitkledde menn som går langs veikanten, i flokk eller to og to. Av severdigheter finner vi først og fremst det kongelige palasset og fortene Jalali og Mirani. Her er ingen hotell, og svært få butikker. Det drar man i stedet til Al Qurm for å få med seg. For der ligger kjøpesentrene, rimelige hoteller med store rom, og restauranter – nasjonale og internasjonale kjeder.

I Mutrah får vi et møte med et Muskat som mest minner om en liten fiskelandsby. Her ligger havnen med Sultanens yacht ankret opp side om side med cruiseskip og fiskebåter. Det er her vi finner den tradisjonsrike, gamle souken, samt det livlige fiskemarkedet og de mer bortgjemte kjøtt- og grønnsaksmarkedene. Det er lite som minner om det moderne Muskat i denne delen av byen.

Les gjerne også om Mutrahs souk
Grand Mosque, Muskat

Muskat har to store bygg som man absolutt bør få med seg: The Muscat Royal Opera og Grand Mosque. Begge bygg er vakkert opplyst på kveldstid, og umulig å miste på kjøretur gjennom byen. Men på dagtid kommer de vakre uteområdene og storheten om mulig enda mer til rette. Ta deg tid til å gå rundt. Det er virkelig imponerende.

Et tips til: Dra på dagstur ut av Muskat. Dra til historiske Nizwa, Bahla, Al-Hamra og Misfat al Abriyeen. Slik blir du enda bedre kjent med dette spennende landets historie.

Her bor du bra i Muskat

Vil du ha tips til bra overnatting i Muskat? Da kan jeg fint anbefale disse tre:

Shangri-La al Husn, et adults only luksushotell som jeg selv har bodd på. Har bærkraftnivå 3 hos booking.com og har fått 9,4 i score av tidligere gjester. Sjekk pris og mer info her*

Chedi har bærekraftnivå 1 hos booking.com og har fått en score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk pris og mer info her*

Ellers finner du mange gode forslag på booking.com*


PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke.

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

21 Comments
 1. Stilig! Bare navnet på byen vekker jo smaksløkene og reiselysten! Morsomt med alle de hvitkledde mennene også! Litt synd at ikke attraksjonene ligger i gåavstand fra hverandre da. Jeg liker å kunne vandre gatelangs i byer.. Det er kanskje ikke noe enkelt system for kollektivtrafikk her heller eller?

 2. Hei Hamaca. Ja, det var spennende å oppleve både Muskat og andre sider av Oman. Muskat er så utbredt, med de tre byene som er vokst sammen, så der Old Muscat ligger et sted, ligger for eksempel Mutrah et godt stykke unna. Man kan gå turer langs havet og i det kringliggende fjellet, kilometer på kilometer, og flott er det. Men å kombinere det med for eksempel opera-huset eller moskéen blir i meste laget. Busser kan man imidlertid ta, og flere hoteller har gratis shuttle til både moské og handleområder.

 3. Morsomt å lese om nordmenns opplevelser i Muskat – fine artikler og bilder du hadde derfra! Ikke så mange som drar dit så ikke så mye lesestoff å finne. Jeg skal dit et par dager i mars, flyr ned fra Dubai, tenkte å ta bussen tilbake til Dubai og da ta dagruten fordi jeg har lyst til å se mest mulig på bussturen. Vet du om det egentlig er noe særlig å se mellom Muskat og Dubai? Liker både fjell, ørken og sjø, men hvis det er relativt lite spennende å se kan kanskje fly vurderes på tilbaketuren også.

 4. Hei Mie
  Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Kjøreturen jeg skriver om i en av artiklene var ut av Muskat og i retning Dubai, om enn ikke helt opp dit. Imidlertid tok vi avstikkere fra motorveien til ulike fort og små landsbyer. Veisystemet i Oman er bra, men hvor mye du kan se fra motorveien vil nok variere noe. Jeg tipper du vil se mye tørt landskap og fjellformasjoner (Oman er kupert), men mulig bussruten går stort sett utenfor landsbyer osv. God reise, hva du enn måtte bestemme deg for! 🙂 Hilsen Mette, Reiselykke

 5. Muscat er en spennende by. Jeg hadde igrunn altfor liten tid da vi var der. Vi gikk en liten tur i fjellene bak Muscat, og da kom vi frem til et utsiktspunkt med flott utsikt over havnen og den delen av byen! Og så var vi innom et yldrende fiskemarked. Maks liv og maks lukt!

 6. Ja, ha, ha – det er sant. Det var maks sanseinntrykk på fiskemarkedet 😉 Jeg har skrevet et eget innlegg om dette, samt besøket i basaren.

  Høres ut som dere hadde en fin tur i fjellene dere også, da! 🙂

 7. Har muligheten til å stoppe der tre – fire netter i juni. Hvor anbefaler du å overnatte? Og hva bør prioriteres på 2 -3 hele dager?

 8. Hei, Geir. Takk for spørsmålet!
  Det kommer litt an på budsjett, selvsagt – og hva du ønsker å få ut av tiden.

  Først om overnatting:
  Hotel Crowne Plaza ligger i Muskat og likevel fint til med strand, basseng og gode restauranter. Ser du etter rimeligere hotell, kan du sjekke ved området Al Qurm. Der får man rimelige hotell og ulik standard, og med avstand til strand.
  Om du vil bo med høy standard, flott strand, og mer avsides, kan Shangri-La anbefales – men da er det kjøreavstand til alt, og for et kort opphold passer det kanskje best om du ønsker å holde deg i området.

  Av severdigheter: Old Muscat, med de gamle fortene og palasset, moskéen og Mutrah med souk’en og fiskemarkedet. Like ved fiskemarkedet kan du også finne det noe mer bortgjemte kjøtt- og grønnsaksmarkedet som kan være verdt å få med seg. Operabygget er også fint å få med seg. Det kan du ta i forbindelse med et evt. besøk i moskéen.

  Noen hotell tilbyr shuttle-service til bl.a. moskéen, men du må nok beregne taxi / offentlig transport til ulike severdigheter.

  Med kun 2-3 dager er dette nok mer enn nok, og kanskje holder det å se Muskat da. Ellers finner du også tips til utflukter ut av Muskat på siden.

  Takk ellers for påminnelsen – jeg har noen innlegg om overnatting i Oman som kanskje burde publiseres snart … 🙂

  God reiselykke fra Mette

 9. Takker og bukker, jeg noterer så tastaturet spruter. Hvis jeg skal tenke helt fotomessig – hvilken av de tre bør jeg satse på?

 10. Hei Geir, hvis det er sightsene du tenker på;

  Moskéen er et flott fotoobjekt som bygg, med mulighet for nærbilder av arkitekturdetaljer, vinkler, skygger, blomster og annet. Fiskemarkedet har mer liv, mennesker og ligger like ved havna med fiskebåter og der sultanens yacht ligger når den ikke er i bruk.

 11. Hei,
  Vi er et par i 40 årene som skal reise på cruise i desember. Vi reiser fra Dubai og skal innom Muscat. Vi ankommer Muscat kl 1300 på selveste julaften og blir til dagen etter kl 1300. Hva bør vi prioritere og oppleve i Muscat på så kort tid?

  Vennlig hilsen
  Helen

 12. Hei, Helen.
  Med så kort tid, og med de kjøreavstander som er i byen, tror jeg at jeg vil anbefale dette:

  Se Grand Mosque i Muskat – dette er en av de største severdighetene. Om det er tid, kan dere ta en tur innom det nye operabygget, om dere er interessert i å se mer arkitektur.

  Ellers ville jeg nok prioritert fiskemarkedet og souk’en i Mutrah: dette er hvor innbyggerne selv ferdes. Fiskemarkedet, kjøttmarkedet og grønnsakshallen ligger et kort stykke unna souk’en, og bør ikke glemmes om dere først drar inn til Mutrah.

  Dette er en fin kombinasjon av sightseeing og lokale opplevelser.

  God reiselykke! Hilsen Mette 🙂

 13. Hei! Hvor lenge var du i Oman? Jeg skal til Oman/Kuwait i januar, har til sammen 9 dager i området og er litt usikker på hvor mange dager jeg skal ha i vær av landene. Har forsåvidt forstått det slik at det er mye mer å se/gjøre i Oman enn i Kuwait, så jeg tror jeg tilbringer mest tid i Oman. Hvor lang tid anbefaler du i landet? Vi tenker å leie bil å kjøre litt rundt, for å se noe annet enn bare Muskat.

  Maria 🙂

 14. Hei Maria! Så spennende å kombinere de to landene 🙂

  Jeg har ikke vært i Kuwait, men med utgangspunkt om det jeg nå vet om Oman ville jeg brukt mest mulig tid der, sånn sett. Du har jo begrenset tid til rådighet, men mye kan jo ses på kortere tid om du planlegger og ikke har tenkt å «slappe av» 😉

  Beregn minst to dager til Muskat, tenker jeg. Se gamlebyen, fortene, palasset, souk’en og fiskemarkedet. Samt ta turen til Grand Mosque! Veldig vakkert bygg. Operahuset er mindre viktig å se, men en stolthet i Oman. Strendene er også vakre, og det er jo viktig å ta seg litt tid til å nyte badelivet også, kanskje?

  Landet har så mye å by på, både av historiske steder, Unesco-steder, små landsbyer – i tillegg til å være et land som man kan boltre seg i med aktiviteter som fotturer i fjellet, padleturer på sjøen etc. Det kommer rett og slett litt an på hva dere ønsker å gjøre og se.

  Men vær forsiktig på biltur – det er høy andel trafikkulykker i Oman, og noen har en uvane med å presse opp farten på bilen foran. Jeg ble selv utsatt for dette, men heldigvis gikk det bra. Jeg skriver litt om dette med bilkjøring her: http://reiselykke.com/misfat/

  God tur! Når drar dere?

 15. Takk for svar! Høres bra ut! 😀 Vi drar allerede om to uker (litt sein med planlegginga), så det blir spennende 🙂 Hvordan var det å sole seg/bade på strendene der nede? Jeg antar at det ikke akkurat er vanlig å sprade rundt i bikini, hehe…

 16. Hei Maria

  Reisedreven som du er, tipper jeg det går helt fint uten den store reiseplanleggingen 😉
  Når det gjelder bading: på hotellområdet kan man som regel fint ha på bikini, men anbefaler mer tildekket på offentlige strender. T-shirt og shorts kan være en lur løsning.

  God tur! Gleder meg til å lese om ditt møte med Oman etterhvert 🙂

 17. Hei, vi skal til Muscat i romjulen, og er der på nyttårsaften. Vet du hvordan, eller om, de feirer nyttårsaften der? 🙂

 18. Hei Ingvil
  Vi var der nyttårsaften og hotellet vi bodde på, arrangerte storstilt nyttårsfeiring. Akkurat det året ble det forbudt med raketter og stedet ble det benyttet lanterner (det var på grunn av vinden mener jeg å huske), men feiringen var ikke mindre av den grunn.

  God tur til Muskat! Det blir en opplevelse 🙂

  / Mette

 19. Hei,
  Husker du hvilket hotell dere bodde på da dere var der på nyttårsaften? Vi kommer antakelig også til å feire nyttårsaften der.

error: Content is protected !!