Millionbyen Muskat er en langstrakt by som strekker seg langs gulfen av Oman. En by som egentlig består av tre byer som har vokst sammen, og et veisystem som effektivt skysser bilene fra a til å.

 

Til tross for at Muskat er nesten dobbelt så stor som Oslo, slår det meg at her er så stille. Jeg hører sjelden noen biler som fløyter, ingen sirener eller hissige tilrop som bryter tausheten. Folk og biler beveger seg sakte, innbyggerne snakker lavmælt og smiler mye.

Det er som om det er en egen ro her i Muskat. Ved stranda ruller bølgene inn mot langgrunn strand. Flyene kommer og går over himmelen. Langs Ash Shati Street glir bilene sakte, sakte forbi en horisont i solnedgang. Innbyggerne møtes her, for å promenere langs fortauet, sitte på muren, stranda eller på en av takrestaurantene langs veien, mens himmelen blir mer og mer flammende etter hvert som sola forsvinner lenger og lenger ned bak fjerne fjell.

Byen er langstrakt, og ingen severdigheter ligger samlet. Noe ligger her, noe ligger der. Det nytter ikke ta beina fatt. Her må det leiebil, taxi eller hotellets shuttlebuss til.

Muskat, Oman

Old Muscat er en stille liten, hvitmalt by, med lave bygg og hvitkledde menn som går langs veikanten, i flokk eller to og to. Av severdigheter finner vi først og fremst det kongelige palasset og fortene Jalali og Mirani. Her er ingen hotell, og svært få butikker. Det drar man i stedet til Al Qurm for å få med seg. For der ligger kjøpesentrene, rimelige hoteller med store rom, og restauranter – nasjonale og internasjonale kjeder.

I Mutrah får vi et møte med et Muskat som mest minner om en liten fiskelandsby. Her ligger havnen med Sultanens yacht ankret opp side om side med cruiseskip og fiskebåter. Det er her vi finner den tradisjonsrike, gamle souken, samt det livlige fiskemarkedet og de mer bortgjemte kjøtt- og grønnsaksmarkedene. Det er lite som minner om det moderne Muskat i denne delen av byen.

Les gjerne også om Mutrahs souk

Grand Mosque, Muskat

Muskat har to store bygg som man absolutt bør få med seg: The Muscat Royal Opera og Grand Mosque. Begge bygg er vakkert opplyst på kveldstid, og umulig å miste på kjøretur gjennom byen. Men på dagtid kommer de vakre uteområdene og storheten om mulig enda mer til rette. Ta deg tid til å gå rundt. Det er virkelig imponerende.