På guidet sykkeltur i Soweto

I call myself Rambo and I am a storyteller smiler han, der han står med hjelmen på hodet og sykkelen mellom beina. – Og vi kan ikke snakke om Soweto uten å snakke om musikk, dans og kamp, fortsetter vår guide.

Jeg er tilbake i Soweto, denne townshipen som er kjent langt utenfor Sør-Afrikas landegrenser. Grunnen er det som skjedde her under Apartheid-tiden. For ingen andre steder slo apartheid hardere ned enn akkurat her.

Soweto: South Western Townships

I 1976 ble 690 barn skutt og drept i denne forstaden til Johannesburg. – Nettopp derfor er det så viktig å besøke Soweto om man skal til forstå mer av landets politiske strukturer, mener Rambo, vår guide.

Soweto er forkortelse for «South Western Townships”, og ble i sin tid opprettet da 92% av landet i området ble gitt til hvite, og resten til svarte. Townships som dette ble forbehold ikke-hvite. I dag er det tre ulike sosiale klasser som lever side om side her i Soweto, får vi vite. De som bor her, jobber i Johannesburg. Her er det grunnskole og videregående skole, men de færreste har råd til å gå på universitetet.

En tur med historie og lokal tradisjon

Det er også her verdens mest kjente gate ligger – Vilakazi Street – fordi det nettopp her bodde to nobelprisvinnere: Nelson Mandela og Desmond Tutu. Nelson Mandelas hjem her er i dag et museum. Les mer om Soweto fra mitt første besøk her.

Vår guidede tur var ved Lebo’s Soweto Backpackers. Her kan man overnatte eller dra på guidede turer på sykkel, til fots eller i tuktuk.

Les også: I Nelson Mandelas fotspor

Vi syklet gjennom Soweto, møtte barn og voksne på vår vei, stoppet flere steder og fikk en fin og lærerik innføring i området. I campen deres fikk vi også servert tradisjonsrik mat, musikalsk underholdning og en innføring i lokal kultur.

Sjekk dem gjerne ut på Instagram @sowetobybike eller deres nettside www.sowetobackpackers.com

På sykkeltur i Soweto med Lebo’s Soweto Backpackers

Denne reisen ble gjennomført i august 2018, og jeg var på pressetur, invitert av South Africa Tourism. Soweto Backpackers er i fortsatt drift per november 2021.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!