På guidet sykkeltur i Soweto

I call myself Rambo and I am a storyteller smiler han, der han står med hjelmen på hodet og sykkelen mellom beina. – Og vi kan ikke snakke om Soweto uten å snakke om musikk, dans og kamp, fortsetter vår guide.

Jeg er tilbake i Soweto, denne townshipen som er kjent langt utenfor Sør-Afrikas landegrenser. Grunnen er det som skjedde her under Apartheid-tiden. For ingen andre steder slo apartheid hardere ned enn akkurat her.

Les også: Reisetanker: Vi lever i en global verden
Kvinner i Soweto

Soweto: South Western Townships

I 1976 ble 690 barn skutt og drept i denne forstaden til Johannesburg. – Nettopp derfor er det så viktig å besøke Soweto om man skal til forstå mer av landets politiske strukturer, mener Rambo, vår guide.

Rambo, våre guide
Dette er “Rambo” vår lokale guide i Soweto, med en ølbolle i hendene, etter sykkelturen

Soweto er forkortelse for «South Western Townships”, og ble i sin tid opprettet da 92% av landet i området ble gitt til hvite, og resten til svarte. Townships som dette ble forbehold ikke-hvite. I dag er det tre ulike sosiale klasser som lever side om side her i Soweto, får vi vite. De som bor her, jobber i Johannesburg. Her er det grunnskole og videregående skole, men de færreste har råd til å gå på universitetet.

På sykkeltur i Soweto

En tur med historie og lokal tradisjon

Det er også her verdens mest kjente gate ligger – Vilakazi Street – fordi det nettopp her bodde to nobelprisvinnere: Nelson Mandela og Desmond Tutu. Nelson Mandelas hjem her er i dag et museum. Les mer om Soweto fra mitt første besøk her.

Barbeque i Soweto

Vår guidede tur var ved Lebo’s Soweto Backpackers. Her kan man overnatte eller dra på guidede turer på sykkel, til fots eller i tuktuk.

Les også: I Nelson Mandelas fotspor

ANNONSE

skribentkurs.no

Vi syklet gjennom Soweto, møtte barn og voksne på vår vei, stoppet flere steder og fikk en fin og lærerik innføring i området. I campen deres fikk vi også servert tradisjonsrik mat, musikalsk underholdning og en innføring i lokal kultur.

Sjekk dem gjerne ut på Instagram @sowetobybike eller deres nettside www.sowetobackpackers.com

På sykkeltur i Soweto med Lebo’s Soweto Backpackers
Ølservering på tradisjonsrikt vis i Soweto
Vi drikker lokalbrygget øl i campen
Nabolagsbutikk i Soweto
En nabolagsbutikk i Soweto
Lokal artist i Soweto
En lokal artist underholder turister på besøk i Soweto

Denne reisen ble gjennomført i august 2018, og jeg var på pressetur, invitert av South Africa Tourism. Soweto Backpackers er i fortsatt drift per november 2021.

Mette Solberg Fjeldheim

Reisejournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Bred operativ og strategisk erfaring med kommunikasjon/PR innen kultur, reiseliv og akademia.

error: Content is protected !!