Hyggelig gjensyn med København

Det er deilig å være norsk i Danmark! Ikke minst når grensene atter er åpnet. Igjen kan vi suse nedover Sverige og inn i København på miljøvennlig vis knappe seks-sju timer unna Oslo. 

Det er første utelandsreise siden Covid-19. Og mens jeg har takket nei til alle presseturer stå langt post-korona, velger jeg som første utenlandstur å være turist på ekte. For første gang siden januar 2020.

T.o.: Lenker merket med * er affiliate-reklame. Reisen har ikke vært sponset på noe vis.

Nyhavn by night

Vi har tatt oss et par høstferiedager og kaster oss rundt for en spontan tur over først den ene grensa, så den neste. Etter en natt i fine Gøteborg (vi kommer snart tilbake!), ankommer vi København en solrik høstdag i oktober. Vi reiser på grønneste vis vi vet og kan få til: med elbilen.  

Et glimt av reiselykke

Vel installert på hotellet, med bilen forsvarlig parkert, inntar vi hvert vårt tradisjonsrike smörrebröd med en lille en på Restaurant Sankt Annæ

Smørbrød på Sankt Annæ
Se flere tips til hvor du spiser og drikker godt i København her

For første gang på lang, lang tid kjenner jeg en gryende reiselykke sakte sige tilbake i kroppen. Gjensynsgleden med denne flotte byen vokser også sakte frem, der vi sykler, rusler og spiser oss rundt i Kongens by. 

Gråbrødretorv

Her har vi vandret og trasker utallige ganger før. Min mann har også studert her. København var en periode nærmest for vår egen bakgård å regne. 

Brått en dag var ikke nabolandet så nært, lenger. Det var ikke så selvsagt å besøke, lenger. Ikke fordi vi ikke ville. Men fordi vi ikke kunne. Eller fordi vi ikke burde. 

Men nå kan vi. Og det kan også du. For deg som vil ha mine ferskeste tips til København, er det med andre ord bare å lese videre. 

Hotell og morgenmad

Hotel Admiral

Denne gang sjekker vi inn på Hotel Admiral*. Vi er som sagt sent ute med å bestemme oss for å reise, og alle boutique hotell vi ser oss ut er fullbooket. Men på Hotel Admiral får et stort og romslig rom med utsikt mot havnen, operaen og uteserveringer. Vi hopper bukk over hotellets foaje, frokostsal og andre fellesarealer. Morgenmaden inntas i stedet på Bistro Royal ved Kongens Nytorv. 

Bistro Royal i København
Se booking.com for flere tips til overnatting*

En annen fin ting med å bo akkurat her, er naturligvis beliggenheten; nært Nyhavn, Amalienborg og Kongens Nytorv. I tillegg er det særdeles enkelt å finne veien hit med bil. Parkering finner vi like utenfor døra. Vi betaler via appen Europark og her står bilen til det er på tide å dra igjen. Enklere kan det knapt gjøres. 

Amalienborg

På sykkel København rundt

To av dagene leier vi oss hver vår sykkel på hotellet og sykler byen rundt som københavnere flest. Vi sykler forbi Den lille havfrue, gjennom Kastellet og byparken, forbi Söerne og rundt i det Time Out har kåret verdens mest trendy bydel: Nörrebro

Den lille havfrue i København

Dagen etter får vi et gjensyn med Vesterbro, der vi finner veien til Jægersborggade. Her er gata under oppussing, med ny brosteinslegging og tydelig satsning i strøket. Begge sider av gata er fylt med kafeer, vinbarer, kaffebarer og flere spesialbutikker, deriblant flere smykkebutikker. 

Mat og jazz i København

København er et matmekka og har ikke tapt seg i løpet av pandmien, sånn sett. Enten vi går for tradisjonskost eller mer moderne inspirerte nytelser, får vi gode matopplevelser. 

I  nevnte Jægersborggade spiser en lang lunsj på kritikerroste Silberbauer. Vi avrunder med en kaffe ute på fortauet ved Coffee Collective, hvor vi  myser mot solen og ser på folk som kommer forbi. 

Silberbauer

På jazzbaren La Fontaine nynner vi i lag med Kira Martini med band. Vi holder avstand, men får likevel en opplevelse av slik livet en gang var og atter kan bli. Fire dager til endes nyter vi tilværelsen som turister – og får igjen et glimt av livet som (nesten) ekte københavnere. 

Flere tips til gode matopplevelser og hyggelige cocktail- og vinbarer finner du her. God tur! 

Reise med (el)bil til København

Milene går fort unna på motorveien gjennom Sverige. For en vestlending som er vant med avstand, er det enklere å reise dit enn hjem til Haugesund.

Langs veien finner vi flere lademuligheter, og ikke minst, mange anledninger til hyggelige stopp. Legg gjerne inn en overnatting i Gøteborg, eller stopp innom hyggelige Falkenberg eller Varberg på veien. Slik blir selve reisen også til en fin opplevelse – utover bare det å sitte i bilen.

Strøget i København

Lenker merket med * inneholder affiliate-reklame. Reisen har ikke vært sponset.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!