Hovedstaden Johannesburg er fylt med historier om Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Vi ble med Patrick rundt i Nelson Mandelas Johannesburg og Soweto.
I Johannesburg, som andre storbyer, handler det om å komme seg rundt og se byens variasjoner. Vi tilbrakte en dag med Patrick Makhombe, født, oppvokst og fortsatt innbygger i Soweto. Det ble en dag rik på historier og minnesmerker etter Nelson Mandela.
— Jeg skal vise dere det gode, det dårlige og det stygge, sier Patrick når vi møter ham. Han starter likegodt med å kjøre oss til Johannesburgs mest eksklusive strøk først som sist.

Nelson Mandelas minnesenter
I en gammel Toyota, som knirker i hver sving, snirkler vi oss rundt i Johannesburg kontrastfylte strøk en hel dag til endes. Patrick selv møter oss ulastelig antrukket i rød genser. Dette er en mann som vet hva han vil vise oss, og han tar ikke et nei eller innvendinger for et svar. Her er det bare å henge med!
Første stopp er i rikmannsstrøket Houghton, et område nord i byen. Her skal det vise seg at Nelson Mandela bodde etter at han var president. – Han ville ikke være det, men ble det fordi folket ønsket det, mener Patrick.

Toyotaen tar oss sakte, sakte gjennom bydelen for de ekstremt velstående i Johannesburg. Vi passerer Nelson Mandelas minnesenter, der gatene er fylt med oppmuntrende plakater som bærer tekster som «Forgive them and move on», «Complain less, Smile more» og «Make Someone a Coffee».
En president verdig
— Her i Houghton finnes digre hus på størrelse med fotballbaner! utbryter Patrick mens vi kjører videre. Vi skjønner allerede at vi skal se store kontraster hva gjelder boligstandard i løpet av dagen. Fortsatt er det tidlig søndag morgen og stille i gatene rundt oss. Ikke et menneske er i sikte. Men så er også murene høye og hagene bakenfor ikke å se med vårt blotte øye.
Vi stanser foran en av disse eiendommene i Houghton. Langs fortauet ligger runde, avslipte steiner dekorert med ord som «Tata, Thanks for changing the world», «Dear Mandela, you are an amazing man» og «Zuma is gone». Steiner med sterke ord til ære og minne om deres kjære Nelson Mandela. Så er vi altså utenfor den tidligere presidentens hjem.

Kontrastfylte strøk
Kontrasten kunne neppe vært større når vi litt senere runder hjørnene i boligområdene Hillbrow og Berea. En gang attraktive nabolag på boligmarkedet. I dag er områdene fryktet og beryktet. Patrick sier selv han aldri ville funnet på å gå ut av bilen her, alene, ikke en gang på høylys dag som i dag.
Vinduene er rullet opp, dørene er låst og selv lar jeg kameraet ligge i fanget. I motsetning til i Houghton er gatene her fylt med mennesker. Noen sitter, andre henger på et hjørne, atter andre er på vei i en eller annen retning. Jeg vil ikke si det er en livlig stemning som møter oss. Misbruk og narkosalg foregår på åpen gate og gjør vår lille kjøretur til en slags realityversjon av The Wire. Noen bytter hender på et hjørne, på et fortau sitter andre og skyter seg i armen. Jeg kjenner meg utrygg og er glad vi ikke har forvillet oss inn i disse gatene alene og til fots.
Skyggebokseren
Vi legger bak oss et slitent strøk og nærmer oss City Center. På veien passerer vi Constitution Hill, et tidligere fort og fengsel. Her satt blant andre Nelson Mandela fanget. I dag er det en permanent utstilling her.
SKYGGEBOKSEREN: Utenfor domsstolen i sentrum av Johannesburg står denne statuen av Nelson Mandela, skapt av Marco Cianfanelli etter Bob Gosanis ikoniske fotografi fra 1953. Over gaten ligger advokatkontoret Mandela og Tambo drev sammen.
Patrick stopper bilen like ved The Shadow Boxer, plassert utenfor Magistrate’s Court vis á vis advokatkontoret til Oliver Tambo og Nelson Mandela i Chancellor’s House. Marco Cianfanellis statue av Mandela er etter inspirasjon av et fotografi av Mandela som skyggebokser og bærer inskripsjonen: “In the ring, rank age, colour, and wealth are irrelevant”. Sitatet er hentet fra Nelson Mandelas selvbiografi, Veien til frihet.
Advokatkontoret fungerer i dag som et museum over sakene Tambo og Mandela tok på seg i tiden de hadde sitt virke som forsvarer for de som hadde brutt apartheidlovene.
Hjemme hos Mandela
Vi følger med til Soweto og Vilakazi Street. Dette er gaten som har huset to Nobelpris-vinnere, Desmond Tutu og Nelson Mandela. I dag er sistnevntes hjem et museum.
— Her er kulehullene etter at de ble beskutt, forteller Pretty. Hun er frivillig ved Mandela House og viser oss rundt i museet i det som en gang var Nelson Mandelas enkle hjem i Soweto. Personlige gjenstander og små sitater gir besøkende et tilbakeblikk på hvordan livet til Nelson Mandela og familien hans var her.

Vår dag sammen med Patrick hverken slutter eller begynner i Soweto. Men det er dette som er det mest minnerike fra vår guidede tur. Det som starter som en rundtur i Johannesburg og Soweto skal vise seg å bli en reise gjennom Mandelas liv og virke – sett gjennom øynene til en av Sowetos sønner.
Relevante museum
I Johannesburg finnes det flere muligheter til å få innsikt i og kunnskap om apartheid-regimet, motstandsbevegelsen og Nelson Mandelas liv og virke. Her er noen av severdighetene i byen knyttet til dette.
Apartheid museum

Et større museum om apartheid-regimet og et must å besøke i Johannesburg. Jeg har nå vært her to ganger, og begge ganger må jeg si det gjorde inntrykk å besøke museet. Pass på å få med deg filmene som vises.
Nettside: www.apartheidmuseum.org
Hector Pieterson Memorial and Museum

Til minne om de som ble drept under studentopprøret i Soweto 16. juni 1976
Adresse: 8287 Khumalo Street, Soweto
Constitution Hill
Det tidligere fengselet er i dag et museum som forteller om veien til et demokratisk samfunn. Rettsalen her er fortsatt i bruk, og det er lave vinduer helt ned bok bakkeplan, som illustrer ønsket om gjennomsiktighet.
Nettside: www.constitutionhill.org.za
Mandela House Soweto

Forteller historien om Mandelas liv. Det var her han og Winni bodde i sin tid.
Nettside: www.mandelahouse.com
Mandela & Tambo Attorneys
I lokalene der Mandela og Tambo hadde sitt virke, er det i dag en vindusutstilling som viser brev, avisklipp og fotografier fra deres arbeid.
Adresse: På hjørnet av Fox og Gerard Sekoto, like ovenfor Magistrate’s Court
Nelson Mandela Centre of Memory

Arkiv og utstilling av Mandelas dokumenter og arbeider. Grunnlagt av Nelson Mandela Foundation.
Nettside: www.nelsonmadela.org
Liliesleaf
Et museum nord i Johannesburg, på gården som fungerte som senteret for frigjøringsbevegelsen. Her var en egen del av utstillingen dedikert til norsk bistand da jeg var der tilbake i august 2018.
Nettside: www.liliesleaf.co.za
Nelson Mandela
Nelson Mandela (Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba) var en sørafrikansk jurist, frigjøringsleder og politiker. Mandela satt fengslet for sin motstand mot apartheidregimet i over 27 år og ble i 1993 tildelt Nobels fredspris sammen med Frederik Willem de Klerk. Mandela var Sør-Afrikas første demokratisk valgte president fra 1994 til 1999.
Det var Sør-Afrikas president Fredrik Willem de Klerk som i 1990 besluttet å løslate Nelson Mandela. Mandela hadde da sittet fengslet siden 1963.
Les også mer på Wikipedia. Andre kilder: snl.no og nobelpeaceprize.org
Til info: Jeg var på en privat, egenplanlagt reise til Sør-Afrika påsken 2018. Flybillettene tur/retur ble sponset av KLM (tusen takk!). Alt annet har jeg dekket selv. August 2018 ble jeg invitert tilbake av South Africa Tourism for å reise landet rundt i Mandelas fotspor. Denne reisen kan de lese mer om her
Interessant lesing! Jeg følte meg ganske ukomfortabel i Johannesburg, så jeg ble ikke lenge før jeg dro igjen. Skulle gjerne fulgt i dine fotspor (og Mandelas!) i dette innlegget. Det får bli neste gang. 🙂
Enig med Renate, dette er interessant lesning. Jeg har bare så vidt vært utenfor flyplassen i Johannesburg, men håper å få til en reise som starter der til høsten. Hvis det blir noe av, og jeg får tid, vil jeg gjerne utforske noen av disse stedene før jeg drar fra byen.
Hei, Renate
Jeg har forståelse for det, Johannesburg har jo et noe dårlig rykte – med god grunn, dessverre. Men byen er i endring, så her finnes noen spennende områder å utforske. Man skal bare være rimelig sikker på ikke å trø feil … Maboneng er blant annet et spennende område, med flere gode restauranter og kule barer.
Hilsen Mette
Hei, Marianne
Takk for tilbakemelding. Det var hyggelig å høre!
Hvis jeg skulle prioritert her, ville jeg anbefalt første og fremst Apartheidmuseet (et must!) og Soweto med Mandela House. De andre stedene er også interessante, hvis du har tid.
Hilsen Mette