Parisernes franske bistroer

The classic, La Coupole, Paris Photo: Mette S. Fjeldheim

Paris gjennomgikk en større ansiktsløftning i perioden 1853 – 1870, under ledelse av baron George Haussmann. I denne perioden oppsto også restauranter i ekte London-stil, hvilke tiltrakk seg øvre middelklassen og aristokratiet i Paris. Byens franske bistroer, derimot, som vokste frem i samme perioden, lokket arbeidere og studenter – folk som generelt sett hadde lite penger å rutte med.

I dag har både restaurantene og bistroene mistet sin opprinnelige funksjon, da tiden har endret samfunnsnormene. Likevel har de begge overlevd.

Tradisjonelt tilbød bistroen en spesialitet hver dag, en slags ”dagens rett”; for hovedformålet var å selge drikke som ble fraktet til storbyen fra områdene rundt, det være seg ferskt vann, vin eller sterkere saker. Det var nemlig vin- og kullhandelsmenn fra områdene rundt Paris som åpnet bistroene i form av caféer og andre typer offentlige.  En bistro var så mangt: det kunne være troqueter, bistroqueter, bouilloner, cremerier, tavernaer eller de mer kjente; brasserier. I dag har bistroene utspilt sin rolle – likevel dukker det stadig opp nye bistroer i Paris: det er fordi enkelte chef’er liker å invitere til sine nyetablarte, gjerne mer uformelle restauranter, under navn bistro.

Her er tre klassikere, og en nyere variant av bistroen:

Utstilling med innendørs street art høsten på La Coupole 2013

Utstilling med innendørs street art høsten på La Coupole 2013

La Coupole

Et storslagent fransk brasserie og en klassiker jeg har besøkt flere ganger. Paris’ motsvar til Oslos Theatercaféen. Det er mange som legger bursdagsfeiringen hit, så bli ikke overrasket om lyset skrus av, og hele betjeningen plutselig stemmer i flerstemt sang – noe som er en ekte stemningsskaper.

Nivået på menyen kan variere, dessverre. Gå for det enkle, franske; entrecote med pommes frites og bearnaise saus, eller for sjømatfatet, så er du i gode hender. Til dessert anbefaler jeg å dele en profiteroles; vannbakkels med hjemmelaget vaniljeis og varm sjokolade-saus.

La Coupole ligger i Blvd Montparnasse.

For  bordbestilling eller en titt på menyen hos La Coupole, ta en titt her: http://www.lacoupole-paris.com/en/

Brasserie Lipp

En klassiker som ligger godt synlig i Blvd St. Germain. Fransk meny i elegante omgivelser. Pass deg å bli tildelt et bord oppe i 2. etg., som av de lokale går under betegnelsen ”Sibir”. Åpnet av Leonard Lipp i 1880 og lovprist av selveste Hemingway.

For informasjon om bordbestilling på Brasserie Lipp, ta en titt på denne nettsiden: http://www.groupe-bertrand.com/gb/lipp.php

Le Procope

Hos Le Procope er interiøret overdådig, gardinene tunge, maleriene dominerende og lyskronene glitrende. Her får du en fransk klassiker, om du vil: kalvehode … Restauranten går tilbake til 1686, og du finner den i Rue de l’Ancienne Comédie eller det enda mer sjarmerende smauet bak.

For bordbestilling eller en titt på menyen, ta en titt her: http://www.procope.com

Lang, lang rekke … Skal vi gidde, eller? Foto: Reiselykke

Lang, lang rekke … Skal vi gidde, eller?

Le Comptoir

En bistro åpnet og ledet an av Chef Yves Camdeborde, men for nordmenn mer kjent som en av Eyvind Hellstrøms favoritter: hit trekker pariserne i St. Germain går når de virkelig skal kose seg. Forvent lang kø på utsiden: her kan du ikke bestille bord. Er køen FOR lang, kan du alltids ta en tur over gata til Les Éditeurs. Her får du ikke en gourmet-opplevelse, men det er likevel et hyggelig sted å sitte og se på parisere som spaserer forbi. Begge steder ligger i Carrefour de l’Odéon, Left Bank (St. Germain)

Trenger du tips til overnatting i Paris? Her er noen anbefalinger!

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.