Reiseguide til Sør-Afrika

Sør-Afrika er et spennende land å reise i og et land som gjør sterkt inntrykk på førstegangsreisende. Her er mine beste reisetips til Sør-Afrika til deg som vil oppleve «The Rainbow Nation» på egenhånd. 

Trendy byliv og eksotiske safariopplevelser. Høyreiste fjell og gyllent steppelandskap. Dramatisk kystlinje og mangfoldige naturparker. Kunst, kultur, musikk og dans. Sør-Afrika har mye å tilby for ulike reisende, uansett interessefelt.

For oss som er besøkende, er Sør-Afrika et spennende land, som gir av seg selv, som har en interessant og lærerik, men også grusom og urettferdig historie. Vi skylder oss selv og landet vi besøker å sette oss inn i hva som har skjedd, hvordan det kunne skje og hvorfor. Det finnes det flere anledninger til, som ved museumsbesøk og møter med lokale underveis, og i forkant og etterpå med å lese om historien bak Apartheid og koloniseringen av landet.

Kontrastenes land

Sør-Afrika er et kontrastenes land. Her møter vi hyggelige folk som smiler lett, noen danser mens de går, andre bryter ut i sang rett som det er. Men vi ser også mange skjebner, med grunn i høy arbeidsledighet, skjev økonomisk fordeling, med boliger uten vann og toalett og de som bor der har lite annet enn drømmen om et bedre liv. I helt andre nabolag, men kanskje ikke så lange veien unna, er det palasslignende boliger, store som konserthaller og forretningsbygg, helt klart preget av en solid økonomi – eller av helt andre årsaker.

Cape Town
Camps Bay er en av Cape Towns vakreste områder, med «De tolv apostler» bak og havet med stranda foran

Livet for mange er som på sitt mest urettferdige i Sør-Afrika, og det synes aller best i Johannesburg. Men også i rurale strøk, utenfor storbyene og i Cape Town er ulikhetene stadig overhengende. Kriminalitet i form av innbrudd, lommetyveri og ran på gata er en del av hverdagslivet i storbyene her. For tilreisende er det viktig å vite om, slik at også vi tar nødvendige forholdsregler: snakk med de lokale og unngå dårlige strøk. Flere forholdregler er nærmere beskrevet lenger ned.

Variert natur for aktive

For den som er den aktive typen reisende, er Sør-Afrika et eldorado: Her er fullt av nasjonalparker og fjelltopper å ta seg ut i. Det er mange muligheter for sykling, rafting og padling, men også golfere har sine favoritter, blant annet i George ved Garden Route.

Knysna, Garden Route

For den som er mest opptatt av dyreliv, finner vi rikelig av det her. I nasjonalparkene kan vi dra på safari og se ”big five” og dyrene i sitt rette element.

Nasjonalparker og safari

Kruger er landets største nasjonalpark og en av verdens mest kjente. Men Sør-Afrika har langt flere nasjonalparker og safari-muligheter. Vi valgte derfor to andre: nasjonalparken Pilanesberg og et privat game reserve ved Waterberg. Begge steder er det mulig å se «Big Five». Våre erfaringer med safari og lodgene vil jeg dele senere.

Også andre nasjonalparker, mer kjent for turopplevelser, kan by på eksotisk dyreliv. I Table Mountain National Park fikk vi se både struts og impala, samt bavianer. Quagga (som minner om sebra), som også finnes der, var dessverre ikke å se. Men sebra fikk vi imidlertid se mange av senere, da vi var på safari.

På vei ut til Kapp det gode håp, like ved Cape Town, ligger Boulders Beach, med nydelige, søte små pingviner. Et aldri så lite høydepunkt også det.

Du kan følge med underveis på alle mine reiser på Instagram stories @reiselykke

Vi dro også til Garden Route National Park, hvis farligste / skumleste dyr er bavianene. Og visst klarte de å skremme oss! Da vi kom ut av skogen etter rundturen vår der, hadde de kapret bilen vår. Flere bavianer satt på taket, og de hadde helt klart forsøkt å ta seg inn i bilen, som nå var møkkete over det hele – med innslåtte speil og tilsmurte håndtak.

Men – heldigvis – bavianene, store som de er, var mer redde for oss, enn vi for dem. Det gikk altså helt fint. Men vit at du skal ikke mate dem!

Byliv, townships og småsteder

Sør-Afrika er et stort land med ca. 56 millioner innbyggere. Dermed også et land med store byer som Johannesburg (ca. 5 mill. innb.) og Cape Town (ca. 3 mill.  innb.). Hovedstaden Pretoria har ca. en million innbyggere.

Men også mindre byer, som koselige Franschhoek og Stellenbosch i vindistriktet og flere turistvennlige småbyer langs Garden Route. Dette kommer det mer om senere. Jeg vil også fortelle om da vi dro til Soweto i Johannesburg.

Franschhoek

Mat- og vinopplevelser i Sør-Afrika

Vinentusiasten finner glede i å dra til Winelands som inkluderer de mer kjente og allerede nevnte Stellenboch og Franschhoek, mens det også er andre gode områder som Paarl.

I sør er det mye fersk fisk og vestligere kjøkken enn lenger nord, der det er mer tilbud av vilt på menyen. Kudu, springbook, antilope og struts er noe som bør prøves om du er kjøttspiser. Av fisk er særlig kingklip vanlig, en hvit fisk som minner om torsk.

I sesong serveres også avocado til det meste, og pizza-topping med avo, bacon og feta gikk igjen flere steder. Min erfaring er at den vestlig inspirerte maten er tam på smak, men går du for afrikanske og indiske retter er de krydret og langt mer smaksrike.

Lunsj

Johannesburg og Cape Town har noen veldig gode restauranter og utesteder og de jeg fant kommer jeg til å tipse om snarest.

Reisetips til Sør-Afrika

Etter rundreisen vår har jeg her samlet noen nyttige reisetips til Sør-Afrika for deg som planlegger din egen reise i dette flotte landet.

Ansvarlig turisme

Det er store vannproblemer ved Western Cape, deriblant i Cape Town. Overalt ser vi skilt og oppslag som minner om hvordan vi kan bidra til å spare vann. Som turister kan vi også bidra der, som å ta korte dusjer, stoppe vannet mens vi såper oss inn og pusser tennene, samt bruke samme håndkle flere ganger.

Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Om det ellers er ett reisetips jeg skal dele for en reise rundt i Sør-Afrika, er det: Snakk med folk!

Lytt til dem, still spørsmål og lær om hvordan det har vært og hvordan det er. Og ikke minst: hvordan de ser på fremtiden. Vi møtte mange som var tydelig stolte av landet sitt, men vi møtte også utflyttere på ferie i eget tidligere hjemland, vi møtte folk som ønsket å flytte ut og andre som hadde flyttet og aldri kunne tenke seg å flytte tilbake. Eller som en av de vi møtte på tilbakereise sa det: «Ikke før det er blitt et bedre og tryggere land å bo i.» Inntil videre foretrakk hun selv Sør-Afrika som ferieland.

Hotell og overnatting

Det finnes et rikt utvalg av overnattingsmuligheter; lodger i bushen, pensjonater og homestays, store hotellkjeder og boutique hotell. Selv foretrekker jeg det siste, samt hyggelige, personlige pensjonat og lodger – altså mindre steder med personlighet og gjerne lokale designelementer og god frokost. Skal du bo bra i Sør-Afrika, koster det litt, er min erfaring. Men lave priser på mat og drikke veier opp.

Jeg kommer til å dele hotellomtaler fra de beste stedene vi fikk oppleve etterhvert.

Reise rundt

Her kan du lese min oppdatering fra reisen, etter en uke i Sør-Afrika

Kjøring

Det er venstrekjøring i Sør-Afrika. Motorveiene er gode og det er bra veisystem/skilting. De mindre veiene med asfalt har knappere veiskulder enn hjemme, noe som er uvant å kjøre på. Det finnes også typiske «dirt roads» mange steder. For å komme fra et safariområde til det neste, havnet vi på en to mil lang grusvei, med dype hull, store vanndammer og krasse steiner. Vi var advart mot å stole blindt på GPS, noe vi ikke heller gjorde – og likevel havnet vi der. Denne grusveien viste seg å være hovedveiene i området, der minbusser kjører med støvskyen rundt seg. Vi møtte ellers noen esler og et par som var ute og gikk. Som bonus fikk vi altså se litt mer av det rurale livet langt utenfor storbyene. Ellers gikk det fint å kjøre, men det meste av den delen overlot jeg til min mann.

Kjøre i Sør-Afrika
Motorveien er fine i Sør-Afrika. Men i blant må man til på slike veier som dette for å komme dit man vil.

Det er problemer med bilkapring i Sør-Afrika, men her har vi fulgt Lonely Planet sine tips: Hold dørene låst og ikke åpne for noen som ønsker hjelp uansett årsak. Langs motorveien hender det det dukker opp varselskilt mot å stoppe av samme grunn.

Vi har uansett vært skjermet for problemer både i storbyene og i urbane strøk.

Vi leide bil gjennom Avis, ettersom dette er et internasjonalt anerkjent selskap og vi har brukt dem flere ganger før. Servicen er imidlertid utrolig treg både på Avis i Cape Town og Johannesburg. Vi mistet mye tid på å vente på bil som var forhåndsbooket og forhåndsbetalt. Det kan hende det er gode grunner til, uten at vi fikk informasjon om det.

Uber vs. taxi

For å komme oss rundt i Johannesburg og Cape Town på egenhånd, har vi først og fremst brukt Uber. Det oppleves rett og slett mer trygt å gå via Uber enn å ta en tilfeldig taxi på gata, selv om vi også gjorde det ved en anledning i Cape Town.

Det er taxier (store hvite minibusser) overalt i Johannesburg, men turister anbefales å ikke bruke dette. Først og fremst fordi de store bilene er som en blanding av buss og taxi, som kjører flere om gangen, og som setter alle passasjerer av i ett område, basert på tegn passasjerene bruker når de hiver hånda i været på gata.

Om du ikke kjenner tegnene for området du skal til, bør du altså ikke bli med på turen med en av disse, da du ikke kan vite hvor du ender opp.

Hop on / hop off-buss

Både Johannesburg og Cape Town har denne muligheten. Vi benyttet oss av det i CT, der dette ble en fin måte å se mer av kyststripa rundt byen, men som også tok oss helt opp til kabelbanen ved Table Mountain.

Hop on hop off buss i Cape Town | Et av flere reisetips til Sør-Afrika

Sjåfør med bil

I tillegg til å benytte oss av forhåndsbestilt bil med sjåfør fra flyplass til hotellet i Cape Town og Johannesburg leide vi sjåfør for en dag i begge byene, der sjåføren også fungerte som lokal guide. Dette var en bra investering! Pris: 2200 rand. Tips til sjåfør kommer i tillegg.

I vindistriktet vil dette også være en god løsning, slik at begge kan smake vin uten å spytte, om man ønsker det. Siden vi var mest i Franschhoek, dro vi i stedet på guidet tur til tre vingårder med en kombinasjon av tog og minibuss (Wine Tram). Mer om dette senere.

Fra flyplassen

Både i Johannesburg og Cape Town har vi valgt å forhåndsbestille henting. Dette har vi gjort via hotellene vi hadde forhåndsbestilt. Det koster noen hundrelapper, men er både praktisk og trygt.

Innenriksfly

Vi reiste med Kulula Airlines fra George langs Garden Route til Johannesburg. De opererer med samme typen nye fly som Norwegian og KLM, og er et lavprisselskap. Vi betalte kr. 1300,- for to pers én retning.

Det finnes flere andre lokale flyselskap som flyr samme strekning.

Reise til Sør-Afrika

KLM sponset flyreisen, og det var helt supert i forhold til våre reiseplaner. Siden det var jazzfestival i CT da vi dro til SA, valgt vi å starte der. Mens det var naturlig for oss å reise hjem fra Johannesburg, dro vi derfra med KLM. Den fleksibiliteten med å kunne fly til/fra disse to byene som KLM gjør mulig, er helt topp, særlig siden mange nok vil ha glede av å se både nord og sør i landet.

Fordi jeg har gullkort hos KLM (Flying Blue) har jeg tilgang til loungen deres og kan ta med en venn der. Det ble et kort stopp innom der i loungen på Schiphol på vei bort, men siden flyet fra Oslo og til Cape Town korresponderer så godt, ble det ikke lange ventetiden. Men vi fikk stor glede av å kunne benytte Slow-lounge i Johannesburg, der vi hadde en del timer å slå i hjel. Her var det godt utvalg i gode viner og god mat, det var stille og rolig. Det er også mulig å kjøpe seg innpass til lounger som dette, noe jeg selv har gjort ved lengre mellomlandinger.

Det finnes også andre flyselskap som flyr til Sør-Afrika, men ikke alle har samme kombinasjonsmulighet.

Jeg har også denne gang kjøpt klimakvoter for flyreisen. Denne gang gjennom Gold Standard sitt prosjekt for rent drikkevann i Kambodsja. Sjekk prosjektene til Gold Standard som du kan støtte gjennom å kompensere for CO2-utslipp her.

Vår reiserute

Vi startet i Cape Town, fortsatte videre i Winelands, før Garden Route. Dernest fløy vi innenriks til Johannesburg, hvor vi bodde et par netter. Vi avsluttet med fire dager safari i to ulike parker utenfor Johannesburg. Det kommer mer fra hele reisen i egne artikler etterhvert.

Til sist en takk til Rune Engstrøm fra Destination Africa, som jeg har snakket med og fått gode tips fra i forbindelse med reisen. Engstrøm er ekspert på Western Cape og Johannesburg-området og har inngående kunnskap om Sør-Afrika som reisemål.

På Reiselykkes Instagram-konto får du reiseopplevelser og tips underveis på reisen. Over ser du et utvalg fra reisen i Sør-Afrika

Korte fakta om Sør-Afrika

Innbyggere: ca. 56 millioner

Valuta: Rand

Språk: 11. Engelsk er utbredt.

Prisnivå: Du får god mat og drikke for en langt lavere sum enn hjemme. Priseksempel: en flaske god vin på restaurant ligger på ca. kr. 170,-

UDs reiseråd til Sør-Afrika finner du her

Klima: Subtropisk med geografiske variasjoner. Kjøligere ved kysten og mer regn i nord.

Visum: nordmenn trenger ikke visum for å besøke Sør-Afrika

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Sør-Afrika er et utrolig spennende land! Synd at det er såpass mye kriminalitet der, men da vi besøkte landet var vi nok litt godtroende og synes at det var veldig greit. Først i ettertid at vi forstod at vi nok burde unngått en hel del ting for å være litt tryggere. Ironisk nok tok vi alle forhåndsregler for å være trygge på slutten av turen, og da ble bussen og guiden vår ranet…

    Har veldig lyst til å komme tilbake til Sør-Afrika og besøke blant annet Kruger, men det virker jo som dere har sett mye flott i Pilanesberg og Waterberg også. Afrika handler jo virkelig om naturopplevelser! 🙂

  2. Så bra å høre at dere også hadde et spennende og interessant møte med landet! Jeg var litt nervøs før jeg dro pga alt jeg hadde lest angående kriminaliteten, men det gikk heldigvis helt smertefritt. Landet er virkelig bygget på store kontraster, som fortsatt preger det i dag. Johannesburg brukte jeg stort sett bare som «transitby», men Cape Town likte jeg meg veldig godt i! Til Sør-Afrika skal jeg en gang tilbake, og da vil jeg utforske Eastern Cape og gjerne ta en safari i dette landet også. 🙂 Flott og informativt innlegg!

error: Content is protected !!