Jeg lærer litt mer for hver gang jeg er ute og reiser, men enkelte ting er det være lurt å sette seg inn i, også før jeg reiser i vei. Som hvordan jeg kan reise mer ansvarlig.
Nettopp det å reise ansvarlig handler om mye av grunnen til at så mange av oss liker så godt å reise. Vi ønsker å se mer av verden, vi ønsker å bli bedre kjent med kulturer, gjerne slik at vi kommer hjem igjen litt klokere enn vi var da vi dro. Da må vi også opptre deretter, tenker jeg. Og i blant kan vi alle trenge en påminnelse.
Her har jeg samlet noen av mine tips til hvordan jeg kan reise mer ansvarlig.
→ Jeg har skrevet litt om hva reiselykke er her.
10 tips til en mer ansvarlig reise

1. Respekter lokale skikker og kultur
Husk at vi er gjester i landet vi besøker: Ta hensyn til skikk og bruk og sett deg inn i regler for besøk ved hellige steder, strandbekledning og forventninger til opptreden i det offentlige rom.
2: Legg igjen penger lokalt
Kjøp lokalproduserte produkter og suvenirer. Spis på ulike lokalt drevne restauranter som tilbyr kortreiste råvarer. Benytt lokale guider.
3: Pakk mindre og kjøp det du trenger der du skal
En del av det vi pakker med oss hjemmefra, er forbruksvarer og bidrar til tung bagasje. Ofte kan det like gjerne kjøpes på destinasjonen og slik kan vi bidra litt ekstra lokalt.
4: Det har noe å si hvor du velger å bo
Velger vi lokalt eide overnattingssteder, bidrar vi direkte til lokalsamfunnet. Har jeg muligheten, ser jeg etter overnattingssteder med miljøfokus, sosialt fokus og/eller som benytter lokale leverandører.

Men vi skal heller ikke glemme at større internasjonale kjeder, i tillegg til å sette destinasjonen på kartet, bidrar til lokalsamfunnet med arbeidsplasser og innkjøp av lokale råvarer og tjenester. Dette vil nok variere i ulike grad, men det er mulig å gjøre litt research på i forveien: Støtter hotellet det lokale sykehuset, en skole eller bidrar de på annet vis til lokalsamfunnet?
5: Spre pengene
Ikke legg alle feriepengene igjen ett sted, men spre det på flere aktører. Jeg liker selv godt å bo flere steder og spise på ulike restauranter – ikke bare på hotellets egne.
6: Vit hvor og hvordan du tipser
Vis gjerne at du er fornøyd med den guidede turen, hotellets rengjøring eller måltidet ved å tipse, dersom det er kulturen i landet du besøker.
7. Ikke gi penger til tiggende barn
Barn som tigger eller selger billige suvenirer på gaten, skulle ikke vært på gata, men på skolen eller ute og leke. Bidra heller ved å donere en sum til en lokal organisasjon som sørger for at hjelpen når flere.

8. Reis utenfor sesong
Besøk de mest populære turistattraksjonene når det er færre turister og muligheten for å gjøre skade lokalt er mindre. Det er lurt å sette seg inn i lokale regler og lover.
9: Tenk deg om før du fotograferer – og deler
Nå som vi alle har muligheten til å publisere innhold på ulike sosiale plattformer, er det lett å bli revet med av situasjonen. Men det kan være lurt å stille seg noen spørsmål før vi fotograferer – og ikke minst deler – bilder fra ferien: Er det greit å ta bilde av alt? Ville jeg likt å bli fotografert i den og den situasjonen? Jeg prøver å være en hensynsfull turist og lese situasjonsbildet.
Merk: Enkelte land har ulike regler for hva som er tillatt å ta bilder av (militære, museum, hellige steder m.m.). Bruk av droner er også regulert i flere land, der det gjerne må søkes om tillatelse i forkant. Det er lurt å sette seg inn i dette.
10. Pugg et par lokale ord og uttrykk
En enkel måte å vise interesse og respekt er ved å lære et par ord og uttrykk på det lokale språket. Det er en fin måte å komme i kontakt med lokale på, og så er det jo veldig moro å lære noe nytt.
Det kan også være en fin måte å komme i dialog med lokale på et nytt sted. Jeg synes i hvertfall det er en fin måte å bryte isen på ved å spørre noen om hva noe heter på et lokalt språk, hvordan et bestemt ord uttales eller lignende.
Den hensynsfulle turist
Å være en ansvarlig reisende, handler ganske enkelt om å være en hensynsfull turist. Det handler også om å reise bærekraftig, klimavennlig og ta vare på naturen og kloden vår også. Om du ønsker å lese mer om relaterte tema, kan du følge lenkene under:
Økoturisme – hva betyr det egentlig?
Første gang publisert 8. november 2015. Revidert høsten 2020
Veldig fine tips Mette! Selv om man prøver å reise så ansvarlig som mulig, så trenger man en påminnelse innimellom så man kan prøve å strekke seg enda lenger.
Sant nok, Elin 🙂 Takk for tilbakemelding!