11 tips til en mer ansvarlig reise

ansvarlig turisme
På tur i Oman, med skuldrene dekket av hensyn til lokale turgåere

Man lærer litt mer for hver gang man er ute og reiser. Men noen ting kan det være lurt å sette seg inn i, også før man drar av gårde. Som hvordan man kan reise mer ansvarlig. 

For nettopp det å reise ansvarlig handler om mye av grunnen til at så mange av oss liker så godt å reise. Vi ønsker å se mer av verden, vi ønsker å bli bedre kjent med kulturer, gjerne slik at vi kommer hjem igjen litt klokere enn vi var da vi dro. Da må vi også opptre deretter, tenker jeg. Og i blant kan man trenge en påminnelse.

> Jeg har skrevet litt om hva reiselykke er her.

Her er 11 tips til en mer ansvarlig reise

1. Respekter lokale skikker og kultur

Husk at vi er gjester i landet vi besøker. Ta hensyn til skikk og bruk og sett deg inn i regler for besøk ved hellige steder, strandbekledning og forventninger til opptreden i det offentlige rom.

2: Planlegg reisen selv

Men benytt gjerne lokale guider og sjåfører. Slik kan mest mulig av pengene du bruker på ferien gå tilbake til lokalsamfunnet.

3: Legg igjen penger lokalt

Kjøp lokalproduserte produkter og suvenirer. Spis på ulike lokalt drevne restauranter som tilbyr kortreiste råvarer.

4: Pakk mindre og kjøp det du trenger

En del av det vi pakker med oss hjemmefra, er forbruksvarer og bidrar til tung bagasje.  Ofte kan det like gjerne kjøpes på destinasjonen og slik kan du bidra litt ekstra lokalt.

5: Det har noe å si hvor du velger å bo

Velger du lokalt eide overnattingssteder, bidrar du direkte til lokalsamfunnet. Velg gjerne hotell med miljøfokus og som benytter lokale leverandører.

hotell i marrakech, hotell fellah

Hotell Fellah drives etter prinsipper om å dyrke maten selv, benytte lokale krefter til driften, samt å gi lese og skriveundervisning til folk i området.

Også store, internasjonale kjeder bidrar til lokalsamfunnet med arbeidsplasser og innkjøp av lokale råvarer og tjenester, selv om dette nok vil variere i ulik grad. Støtter hotellet det lokale sykehuset? En skole? Dette er ting som det kan være lurt å se nærmere på før en velger hotell. Det kan jeg bli flinkere til å sjekke også selv.

6: Spre pengene

Ikke legg alle feriepengene igjen ett sted, men spre det på flere aktører. Bo flere steder og spis på ulike restauranter – ikke bare på hotellets egne.

7: Vit hvor og hvordan du tipser

Vis gjerne at du er fornøyd med den guidede turen, hotellets rengjøring eller måltidet ved å tipse, dersom det er kulturen i landet du besøker.

ansvarlig turisme

Disse to små barna, som er ugjenkjennelige og skyggelagt, kommer padlende for å tigge etter dollar. Jeg ga etter. Det lærte jeg av.

8. Ikke gi penger til tiggende barn

Barn som tigger eller selger billige souvenirer på gaten, skulle ikke vært på gata, men på skolen eller ute og leke. Bidra heller ved å donere en sum til en lokal organisasjon som sørger for at hjelpen når flere.

9.  Reis utenfor sesong

Besøk de mest populære turistattraksjonene når det er færre turister og muligheten for å gjøre skade lokalt er mindre. Følg gjeldende regler og ta hensyn til lokale bestemmelser.

10: Tenk deg om før du fotograferer – og deler

Er det greit å ta bilde av alt? Ville du likt å bli fotografert i den og den situasjonen? Vis hensyns og les situasjonsbildet.

Vit også at ulike land også har forskjellige regler for hva som er tillatt å ta bilder av (militære, museum, hellige steder m.m.). Bruk av droner er også regulert i flere land, der det gjerne må søkes om tillatelse i forkant.

→ Les mer om fotografering på reise.

 

11. Lær deg et par lokale ord og uttrykk

En enkel måte å vise interesse og respekt er ved å lære et par ord og uttrykk på det lokale språket. Det er en fin måte å komme i kontakt med lokale på, og så er det jo veldig moro å lære noe nytt.

Reiselykke i Egypt

Disse tipsene er først og fremst basert på mine egne tanker og erfaringer om emnet, men det er også tips jeg har fått gjennom å snakke med andre erfarne reisende, ting jeg har lest eller mennesker jeg har intervjuet om temaet. Disse tipsene reflekterer altså mine tanker om ansvarlig reise. 

Det kommer en oppfølgingssak til denne, med tips til hvordan reise mer miljøvennlig. Følg med om dette er tema som interesserer deg.

Om du ønsker å lese mer om ansvarlig turisme, har jeg skrevet noe om temaet før:

Andre kan ha andre meninger om hvordan man best reiser ansvarlig. Og det finnes garantert mange andre gode tips der ute. Kanskje er det noe du savner blant punktene over? Så jeg spør: 

Hva er ditt beste tips til en mer ansvarlig reise?

Første gang publisert 8. november 2015. Revidert 15. desember 2017

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.