Reisetips til Kairo

I denne artikkelen deler jeg noen reisetips til Kairo jeg har notert meg. Kanskje kan den komme til nytte for andre som planlegger turen til Egypt, og da  Kairo spesielt.

Les mer om kaotiske, eksotiske Kairo her

Tips til kleskodeks

Kairo
I moskéen skal håret, legger og skuldre være tildekket

Kvinner og menn dekker leggene i Egypt, og det anbefales ikke å gå i shorts uansett hvor varmt det er. Kvinner forventes å dekke skuldrene, og helst være mest mulig tilknappet. Det anbefales å kle seg i løstsittende, heldekkende klær, og ikke vise for mye hud. Utenriksdepartementet anbefaler særlig kvinner å utvise aktsomhet.

Som turist og reisende i andre land, er man gjest. Det er derfor lurt å vise respekt for kulturen i landet man besøker, og det kan være greit å sette seg litt inn i skikk og bruk, samt ta noen forholdsregeler i forhold til det landet man besøker.

Mer om hensynsfull reise: 10 tips til en mer ansvarlig reise

Tips til moskébesøk

Ibn Tulun-moskéen
Ibn Tulun-moskéen

Kairo er en muslimsk storby med rundt 20 – 25 millioner innbyggere,  der kun 10 % av disse tilhører en kristen minoritet. Byen bærer preg av mange, store og flotte moskéer, og særlig bydelen Islamic Cairo er verdt turen.

For det å besøke en eller flere av de mange historiske moskéene i Kairo er rett og slett en opplevelse. Det gir ytterligere innsikt i egypternes kultur og liv.

  • Ta med små kontanter. Det er vanlig å betale fem egyptiske pund til de som oppbevarer skoene ved moskébesøk.
  • Lei gjerne en guide og en sjåfør til å ta deg med på de sentrale moskéene. Guiden vet å vise rundt, forklare, og kanskje hvor man kan få det lille ekstra ut av besøket.
  • Husk å pakke med sjal, da kvinner må dekke hele håret ved moskébesøk.

Tips til pyramidene

Keopspyramiden i Giza Foto: Mette S. Fjeldheim

Skal du besøke pyramidene? Selvfølgelig skal du det! Det er jo helt unikt å få oppleve den eneste gjenlevende verdens under fra antikken.

  • Lei gjerne en sjåfør som kjører deg rundt. Be sjåføren om å være med rundt på området, spesielt i Giza vil dette være tilnærmet påkrevd. Da slipper du unna det aller verste maset om å ri på kameler, bli guidet, om å kjøpe suvenirer, om å bli tatt med til det ene eller det andre. 
  • Det beste er å dra til Saqqara og Giza på en fredag, for da er det minst trafikk.

Tips til fotografering

Vær varsom med bruken av kamera i nærheten av militære installasjoner. Det er forbud mot å ta bilde av militære bygninger etc., og det er mange av dem i Kairo – og ikke alltid lett å vite hva som er militært område og ikke. Oppbevar gjerne kameraet i vesken når du ikke er på åpenbare turiststeder. Spør gjerne før du tar bilde av noen på gata, det er ikke alle som liker å bli tatt bilde av.

I denne artikkelen finner du mer om fotografering på reise.

Shopping i basaren

Kairos basar

Det forventes at man pruter i basaren. Her er gjeldende råd å gå ned til 1/3 del av utropsprisen, og dernest forhandle seg frem derfra. Synes du det er ubehagelig å prute, kan løsningen være å dra til et utsalgssted som selger kvalitetsvarer til faste priser. Mulig er det dyrere, men også enklere å forholde seg til.

Les også denne artikkelen om basaren i Kairo.

Penger / valuta

Et egyptisk pund er like i underkant av en norsk krone, så det er nokså enkelt å forholde seg til prisene i Egypt. Pass på å ha nok småpenger til ”strøprenger”, eller tips. Du vil få bruk for det. Det er også nyttig å ha akkurat summen i kontanter, om du ikke vil betale mer enn du behøver. Ikke forvent at for eksempel taxisjåfører har penger å gi igjen på større sedler.

Overnatting

Det er rimelige priser på de beste hotellene i Kairo, som Sofitel, Marriot, Interkontinental m.m. Pass på å booke deg på et hotell med basseng; det vil være et pluss å komme hjem til etter en lang, varm dag med sightseeing. Et av de bedre hotellene på Semalek er å anbefale.

Restauranter

Maten i Egypt minner om annet vi får andre steder i Midtøsten, som meze, grillet kjøtt og brød. Men rettene er gjerne noe mindre krydret enn i sine naboland.

Egypt har en annen bakterieflora enn her hjemme, så om du er litt usikker på hvordan du tåler maten, kan det være en idé å spise på en av de større internasjonale hotellene. Hotellene serverer også alkohol, samt importerte viner. Egyptisk vin er så som så på smak, men egyptisk øl er kjent for å være god.

Reisen

På flyplassen vil du møte mange som tilbyr skyss. Avtal gjerne med hotellet før avreise, slik at det står en bil og venter på deg. Bilturen inn til Kairo kan fort ta alt  fra 30 minutter til to timer – avhengig av trafikken.

Les også på Utenriksdepartementets nettside for sikkerhetsråd til besøkende i Egypt


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!