Det storslåtte Luxortempelet

I Luxor, langs østbredden av Nilen, ligger en stor arkeologisk arv fra langt mer enn 3 000 år tilbake. Enorme statuer, digre søyler og en lang allé av sfinxer er bare noe av det som møter deg der. 

Vel var vi trøtte da vi sto opp tidlig i går morgen for å besøke Luxor tempel. Men for en opplevelse!

Luxor Tempel, Egypt

Sola var nesten nettopp stått opp, akkurat som oss. Likevel steikte den allerede hardt fra skyfri blå himmel. Mens guiden fortalte historien bak byggverket, pekte på risninger i steinen og forklarte hvordan tempelet har vært tilholdssted for kristendommen, islam og gammel egyptisk tro, søkte vi nordboere mot de lange skyggene fra søylene.

Vi vandret i en flokk som ble mer og mer glissen. Sakte, sakte, ble deltakerne spredd utover i tempel-området i dét fotolysten stadig mer tok overhånd. Mulighetene for å oppdage stedet på egenhånd, anleningen til å finne unike motiver, studere detaljer i de gamle ruinene, og møte menneskene som jobbet med å restaurerere tempelområdet ble for fristende.

Jeg lette meg frem til kriker og kroker, skygger og lysbrytninger. Og jeg fikk møte mennesker om bare var der. Dette er bare noe av det jeg knipset.

Luxor Tempel Egypt
En høyst fotogen kar som villig stilte opp for fotografering. Jeg møtte flere. Mer om det senere.

Om tempelet

Luxortempelet antas å gå helt tilbake til 1500 til 1300 f.kr., og var sannsynligvis påbegynt av Ramses II. Tempelet var gudenes bolig og et sted for offergaver og ritualer. Luxortempelet ligger på østbredden av Nilen ved det som i dag heter nettopp Luxor (tidligere Theben).

Pressetur: Reiselykke var invitert på  visningstur av Egyptian Tourism Authority, det offisielle turistrådet for Egypt

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!