Seaham Hall: Luksus i historiske omgivelser

Seaham Hall: Luksus i historiske omgivelser

Kåret til Small Hotel of the Year i 2015, er det lille boutique hotellet Seaham Hall vel verdt å reise det ekstra strekket for en unik opplevelse. For her kan du bo som en baronesse i moderne luksus og historiske omgivelser tilbaketrukket på den britiske landsbygda.

Med prisvinnende spa, flotte restauranter og vakre omgivelser både inne og ute er Seaham Hall rett og slett en opplevelse.

Seaham Hall i Northumberland, Nord-England
Seaham Hall ligger like ved havet og det går en flott tursti langs havet helt til den lille byen Seaham

Boutique hotell med spennende historie

Seaham Hall ble bygget i 1792 av Ralph og Judith Milbanke. Huset ble ferdigstilt samtidig med at datteren Anna Isabella ble født; den lille jenta som senere skulle bli gift med poeten Lord Byron. Og selvsagt; det var nettopp her i huset at bryllupet deres ble holdt 2. januar 1815.

Dessverre varte ikke ekteskapet. Ikke var det et spesielt lykkelig ekteskap heller. Men paret fikk en datter, som senere ble kjent som Ada Lovelace, i løpet av sitt korte samliv. Og det er denne lille jenta som senere ble den første kvinnelige student på universitetet, utmerket seg som matematiker og som i dag regnes for å være verdens første dataprogrammerer.

Forbudstidens whiskey-smugling

Vi drar på besøk en februar-dag og i løpet av vårt opphold får vår lille gruppe en liten omvisning hotellet. Blant annet får vi bli med ned i det aller helligste: vinkjelleren. Med bobler i glasset får vi høre historien om det tidligere hjemmet til Lord Byron. For her har det jo slett ikke kun vært hjem eller hotell som nå i senere tid.

Guidet tur i vinkjelleren i Seaham Hall
– Jeg har aldri opplevd det, men det sies at det spøker her, kan Frankie fortelle, mens vi smaker på et glass champagne i den gamle vinkjelleren.

Dette bygget har også rommet alt fra sykehus til barnehjem, samt likhus. At huset også har en historie med aktiv smugling av whiskey under forbudstiden gjorde ikke besøket mindre spennende. Heller ikke ryktene om at det spøker her, den dag i dag … Men det merket ingen av oss noe til. Heldigvis!

Det var under forbudstiden at kjelleren i dette bygget ble brukt som distribusjonssentral for skotsk whiskey. I nattens mulm og mørke trillet man tønner med Sprey whiskey gjennom en hemmelig gang, ned til stranden og over i båter som skulle smugle spriten til New York.

Vinkjeller på Seaham Hall
Bak disse vinflaskene var den hemmelige gangen der tønner med whiskey ble rullet ned til stranden om nettene under forbudstiden

Fasilitetene på Seaham Hall

Suitene

Alle de 20 individuelt designede hotellrommene går under kategorien «suiter». Sengen er virkelig god, sengetøyet er hvitt og crisp, dog deilig mykt og behagelig. Rommene er romslige, badet har delikate baderomsprodukter og et frittstående badekar i  soveromsdelen.

En av suitene på Seaham Hall

Restaurant og bar

Byron’s Restaurant

Under Lord Byrons aktsomme blikk fra veggmaleriet får gjestene her servert lekkert tilberedte retter i det som regnes som en av Nord-Englands finere restauranter.

Så også vi. Jeg prøvde meg på en vegetarisk forrett der favoritten gresskar sto i fokus, som var litt tam på smak. Til hovedrett valgte jeg pannestekt torsk, som var smakfull og helt perfekt stekt. Til dessert valgte jeg en pannacotta med hint av karamell, som en søt og god avslutning på måltidet.

Kvelden ble avrundet med en kopp te i loungen, på ekte britisk vis.

Lord Byron's Lounge på Seaham Hall
Hotellets hovedrestaurant: Lord Byron’s Lounge

Ozone restaurant

Brasseristil med asiatiske innslag på menyen. Her kan man spise i stilfulle omgivelser iført slåbrok og tøfler mellom spa-behandlingene.

The Lounge

Lun og overdådig på én gang, her serveres alt fra afternoon tea til fordrinker før middagen.

The Sports Lounge

Biljard og sport på tv: dette rommet er skreddersydd for sportsinteresserte og de som savner tv’en hjemme.

The Serenity Spa

Spaet på Seaham Hall er prisvinnende og regnes blant verdens 100 beste spa. Med et definitivt hint av Østens behandlingstilbud, et 20 meter langt basseng, 17 behandlingsrom, trimrom og diverse sauna-muligheter, er dette et sted å tilbringe en hel dag. Behandlingsmenyen er bred.

Jeg testet ‘Signature massage’. En veldig behagelig behandling. For den som ønsker mer kraftigere massasje, kan «deep tissue» treatment anbefales. Se hele spa-menyen her.

Serenity Spa, Seaham Hall

Omgivelser

Hotellet ligger landlig til på høyden over havet, med en flott hage, samt et 37 hektar stort område – og en 900 år gammel kirke. Det går en kyststi langs havet som fører til Seaham hall. Man kan spasere dit eller benytte hotellets sykler.

Seaham Hall
På hotellets område ligger denne 900 år gamle kirken.

Komme dit

Tog fra London eller Newcastle til Sunderland eller Durham. Sunderland ligger 10 minutter unna, Durham ligger 20 minutter unna. Herfra tar man en taxi. Reisen fra London tar rundt 3 timer, mens fra Newcastle tar det en halvtimes tid med tog.

Sjekk togtider her

Seaham Hall ligger like ved havet
Seaham Hall er et sjelden imponerende boutique hotell som ligger tilbaketrukket og stille til på den engelske landsbygda, men fortsatt tilgjengelig for deg som befinner deg i London eller Newcastle.

Invitert av Visit Britain


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!