SoFo: det bohemske og trendy Stockholm

Sør for Folkungagatan på Södermalm ligger området så passende kaldt SoFo – en bohemsk og trendy del av Stockholm.

Jeg går gatelangs Drottningsgatan, sklir bortover på glatte gater i lav vintersol. Skjønt vinter … Fortsatt er det tidlig i november og løvet henger stadig igjen på trærne. Men Stockholm er rammet av snøkaos. I et par dager har snøenlavet ned, skapt fly, tog og bil-kaos. Her jeg vandrer er det ikke så rent lite kaos blant gående, heller. Her og der faller den ene stockholmeren over ende etter den andre.

Merk: denne artikkelen er fra 2016

Jeg fortsetter over broa og inn i gatene i Gamlastan. Vikinghjelmer, Dalahester og annen nips er til salgs i annenhver butikk bortetter i det tidligere så koselige strøket. Jeg fortsetter over issvuller blant andre turister.

Jeg spaserer over neste bro, til Södermalm. Her vandrer jeg gatelangs, en lang stund, titter og stopper. Sjekker kartet fra tid til annen, og passer på å se like mye opp som ned. For her er ikke bare glatt. Her er livsfarlig.

Isklumper henger faretruende over hodet, truer med å falle ned. Fra tid til annen går et snøras ned av et hustak, det dumper i bakken, så alle rundt skvetter til. Her og der er det satt opp sperringer, og mang en gate har egne snø-vakter som passer på.

Akta deg! roper en kar. Og like etter faller nok en dynge snø ned i bakken.

Jeg kjenner neglebiten komme sigende gjennom votter og ullsokker. Jeg må finne meg en kafé. Men det skal ikke være en hvilken som helst. Jeg er tross alt på jakt etter den trendy siden av Stockholm. Dog, jeg kjenner meg ikke spesielt trendy der jeg går, med kameraet om halsen og lua trukket langt ned mot øynene, med høye skuldre i den gufne kulden.

På et hjørne av Nytorgsgatan, selve kjerneormådet i det trendy og bohemske Stockholm, finner jeg et passende sted å varme meg på. For på Urban Deli, en slags konsept-bar, med restaurant og delikatessebutikk, finner jeg både en kopp te å varme meg på og et hipt klientell, med hyggelige bartendere rikelig dekorert med tatoveringer.

Jeg setter meg der, innendørs en stund, varmer kropp og sjel med en kopp te, før jeg går ut igjen i den kjølige sola og gjør meg bedre kjent i området kaldt SoFo.

Om SoFo i Stockholm

SoFo er området i Södermalm sør for Folkungagatan. Et område som minner ikke så rent lite om Oslos Grünerløkka og som er kjent for mange kule caféer og hyggelige små butikker. Og navnet er ikke tilfeldig – det er selvsagt inspirert av New Yorks Soho.

Her er noen steder å sjekke ut:

  • Urban Deli: café, bar og delikatesseforretning i Nytorgsgatan
  • Nytorget 6: hyggelig restaurant på motsatt hjørne av Urban Deli
  • String: en hjørnekafé litt lenger opp i samme gate
  • Meatballs: kul restaurant som serverer – ja, nettopp – kjøttkaker
  • Pärlans konfektyr: kul sjokoladebutikk med jazz og 60-talls elementer
  • Grandpa: konseptbutikk

Disse to stedene sjekker jeg gjerne ut neste gang jeg drar. De gjør seg nok best på kveldstid:

  • Tjoget: vinbar, barbersalong og restaurant
  • Marie Laveau: club med bar og restaurant

Omtalte steder i SoFo er merket av på kartet under

Flere tips til Soho finner du her: Shoppingguide


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!