Storslåtte La Sagrada Familia

Det er tredje gangen jeg besøker Sagrada Familia. Første gangen var i 2000. Wow-faktoren var stor. Det var første gang jeg ble virkelig beveget av et byggverk. Dette modernistiske byggeprosjekt, Gaudis mesterverk, er ikke til å komme utenom denne gangen heller.

Nå, 11 år senere, kan jeg se store endringer. Bygget har virkelig fremdrift – selv om det stadig er en byggeplass, og antallet heisekraner neppe er færre. Taket, den indre hvelvingen, over katedralen er nå imidlertid lukket.

Det er minimalisme og maksimalisme på én gang. Jesus henger i taket over alteret. Korset er festet til en parasoll-lignende doning som lyser der oppe i luften. Det er organiske former og kjølig marmor. Det er virkelig storslått.

Artikkelen fortsetter under bildene

La Sagrada Familia, Barcelona

Tidligere år har besøkende måtte gå opp de 400 trappene opp i tårnet for å få overblikk over de ytre vegger og tårn. Nå er det installert heis. Det ikke lenger mulig å klatre trappene oppover. Men nedover det fortsatt mulig – og det anbefales!

For det er først da du kan ta de ytre detaljer i nærmere øyensyn – som for eksempel de jordbærformede kulene som ligger plassert høyt oppe i et av tårnene. Og videre (det jeg tror er) Jesus som sitter med ryggen mot deg der du står inne og ser ut, mens han betrakter turister på vei inn inngangen under seg.

Etterpå tar kanskje også du en titt bak deg, der du står på de smale, bratte trappetrinnene som fører nedover mot utgangen i en bratt sirkel. Du vet du skal ned disse trappene – og muligens kjenner du adrenalinkikket slå inn omtrent der hvor de høye veggene rundt trappegangen forsvinner.

Tør du la blikket følge ned det sorte hull langt der nede? Pass så ikke kroppen følger ufrivillig etter … Det er lett å bli svimmel …

Jeg er spent på hvordan La Sagrada Familia vil bli til slutt. Det er nå satt en sluttdato på 2025. Hvordan vil det se ut uten alle heisekraner og stillas?

Når kirken er ferdig, kommer den til å bestå av 18 tårn: 12 dedisert til apostlene, 4 til evangelistene, en til Jesus og en siste til Maria. Et tilsynelatende evigvarende prosjekt, som har vært jobbet på siden 1882.

 

 

Kilder: sagradafamilia.cat, 100 % Barcelona (Aschehoug, 2010), egne betraktninger & bilder

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Noen artikler inneholder reklamelenker (affiliate). Om du kjøper noe via disse, vil Reiselykke bli tilgodesett en liten sum, uten at det går på bekostning av prisen du betaler. Les mer om det her. Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.