Det er tredje gangen jeg besøker Sagrada Familia. Første gangen var i 2000. Wow-faktoren var stor. Det var første gang jeg ble virkelig beveget av et byggverk. Dette modernistiske byggeprosjekt, Gaudis mesterverk, er ikke til å komme utenom denne gangen heller.
Nå, 11 år senere, kan jeg se store endringer. Bygget har virkelig fremdrift – selv om det stadig er en byggeplass, og antallet heisekraner neppe er færre. Taket, den indre hvelvingen, over katedralen er nå imidlertid lukket.
Det er minimalisme og maksimalisme på én gang. Jesus henger i taket over alteret. Korset er festet til en parasoll-lignende doning som lyser der oppe i luften. Det er organiske former og kjølig marmor. Det er virkelig storslått.
Artikkelen fortsetter under bildene
Tidligere år har besøkende måtte gå opp de 400 trappene opp i tårnet for å få overblikk over de ytre vegger og tårn. Nå er det installert heis. Det ikke lenger mulig å klatre trappene oppover. Men nedover det fortsatt mulig – og det anbefales!
For det er først da du kan ta de ytre detaljer i nærmere øyensyn – som for eksempel de jordbærformede kulene som ligger plassert høyt oppe i et av tårnene. Og videre (det jeg tror er) Jesus som sitter med ryggen mot deg der du står inne og ser ut, mens han betrakter turister på vei inn inngangen under seg.
Etterpå tar kanskje også du en titt bak deg, der du står på de smale, bratte trappetrinnene som fører nedover mot utgangen i en bratt sirkel. Du vet du skal ned disse trappene – og muligens kjenner du adrenalinkikket slå inn omtrent der hvor de høye veggene rundt trappegangen forsvinner.
Tør du la blikket følge ned det sorte hull langt der nede? Pass så ikke kroppen følger ufrivillig etter … Det er lett å bli svimmel …
Jeg er spent på hvordan La Sagrada Familia vil bli til slutt. Det er nå satt en sluttdato på 2025. Hvordan vil det se ut uten alle heisekraner og stillas?
Når kirken er ferdig, kommer den til å bestå av 18 tårn: 12 dedisert til apostlene, 4 til evangelistene, en til Jesus og en siste til Maria. Et tilsynelatende evigvarende prosjekt, som har vært jobbet på siden 1882.
Kilder: sagradafamilia.cat, 100 % Barcelona (Aschehoug, 2010), egne betraktninger & bilder