Storslåtte La Sagrada Familia

Det er tredje gangen jeg besøker La Sagrada Familia. Første gangen var i 2000. Wow-faktoren var stor. Det var første gang jeg ble følelsesmessig beveget av et byggverk. 

Dette modernistiske byggeprosjekt, Gaudis mesterverk, er ikke til å komme utenom denne gangen heller.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Denne artikkelen er fra 2011. Severdigheten er fortsatt relevant og bygget fortsatt ikke ferdigstilt.Tilgjengeligheten i bygget kan variere etter hvor i prosessen man besøker La Sagrada Familia.

11 år etter mitt første besøk kunne jeg se store endringer. Bygget hadde virkelig fått fremdrift – selv om det stadig er en byggeplass og antallet heisekraner neppe var færre. Taket, den indre hvelvingen, over katedralen er nå imidlertid lukket.

På innsiden av La Sagrada Familia

Det er minimalisme og maksimalisme på én gang. Jesus henger i taket over alteret. Korset er festet til en parasoll-lignende doning som lyser der oppe i luften. Det er organiske former og kjølig marmor. Det er virkelig storslått.

La Sagrada Familia, Barcelona

Tidligere år har besøkende måtte gå opp de 400 trappene opp i tårnet for å få overblikk over de ytre vegger og tårn. Nå er det installert heis. Det ikke lenger mulig å klatre trappene oppover. Men nedover det fortsatt mulig – og det anbefales!

For det er først da du kan ta de ytre detaljer i nærmere øyensyn – som for eksempel de jordbærformede kulene som ligger plassert høyt oppe i et av tårnene. Og videre (det jeg tror er) Jesus som sitter med ryggen mot deg der du står inne og ser ut, mens han betrakter turister på vei inn inngangen under seg.

Smale, bratte trapper i sirkler

Etterpå tar kanskje også du en titt bak deg, der du står på de smale, bratte trappetrinnene som fører nedover mot utgangen i en bratt sirkel. Du vet du skal ned disse trappene – og muligens kjenner du adrenalin kicket slå inn omtrent der hvor de høye veggene rundt trappegangen forsvinner.

Tør du la blikket følge ned det sorte hull langt der nede? Pass så ikke kroppen følger ufrivillig etter … Det er lett å bli svimmel …

Når bygget er ferdig

Jeg er spent på hvordan La Sagrada Familia vil bli til slutt. Det er nå satt en sluttdato på 2025*. Hvordan vil det se ut uten alle heisekraner og stillas?

Når kirken er ferdig, kommer den til å bestå av 18 tårn: 12 dedisert til apostlene, 4 til evangelistene, en til Jesus og en siste til Maria. Et tilsynelatende evigvarende prosjekt, som har vært jobbet på siden 1882.

TIPS: Det er lurt å kjøpe billetter på forhånd for å slippe den lange køen. Det kan du gjøre her*

*Det er nå varslet ytterligere forsinkelser pga. pandemien. Kirken er nå varslet ferdigstilt i 2030. Kommentar lagt til i 2024.

Kilder: sagradafamilia.cat, tu.no (Teknisk Ukeblad)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!