Vinreise til Chablis

Ikke lange kjøreturen fra Paris ligger den lille vinbyen Chablis. Bli med på vinreise til Chablis! 

Det var tidlig høst. Løvet var begynt å falle. Det var da vi tok en avstikker ut av landet. Vi var venner på tur. Vinsmaketur.

Chablis

Chablis
Foto: Mette S. Fjeldheim

Etter landing like ved Paris, og avhenting av leiebil, tar det bare en times tid å kjøre til den lille byen Chablis. Navnet på tettstedet er nok noe de mange hvitvinselskende nordmenn mest forbinder med crispy, frisk, tørr hvitvin – eksellent til reker og annen sjømat vi fanger langs norskekysten. Eller Middelhavet.

Vi er fire mat og vinglade nordmenn på biltur. Vi vil på vinsmaking, og valget har landet på det forlokkende området Chablis. Det er nok ingen tilfeldighet. Nordmenn er ivrige chablis-drikkere. Så også vi. I følge Vinmonopolets lister, fører de 283 ulike varianter innenfor denne kategorien. Det kan tyde på at Chablis også er et yndet sted for vinimportører å smake seg frem. Jeg skjønner dem godt.

Chablis er sjarmerende, hyggelig, og byr på de beste Grand Cru’er til fornuftige priser.

Petit Chablis blir fort et ikke-tema. Vanlig Chablis står vi over. Hele helgen gjennom er det kun Premier Cru eller Grand Cru som gjelder. Vi tar en kjapp telefon til en vinkjenner av oss, og han guider oss gjennom restaurantenes avanserte vinkart. Kelneren får etterhvert et (muligens feilaktig) inntrykk at vi har god peiling på vin. De beste flasker bringes frem. Vi er akseptert.

Vi besøker en rekke vinhus. Vi smaker oss gjennom tønnene på Brocarde estate. Til og med uferdige 2010-viner får gjennomgå. Vi fortsetter på La Chablisienne, Larouche, William Fevre, Regnard. Vi har det ypperlig! Vi hyrer inn en guide som kjører oss rundt, viser vinmarker, foklarer og beskriver. Vi nikker og knipser bilder. Vi nyter synet av de grønne, duvende markene. Men det er vinen, smaken av smør, og duften av ost, som gjør at vi gjerne drar tilbake. Med oss i bagasjen hjem er noen få, kvoteaksepterte minner på flaske. De skal lagres. Om tålmoden står oss bi.

Chablis

Foto: Mette S. Fjeldheim

Chablis

Chablis
Foto: Mette S. Fjeldheim

 

Chablis

Vindruer
Foto: Mette S. Fjeldheim

 

Reisetips til Chablis finner du i dette innlegget

Reisen ble gjennomført en weekend høsten 2010

 

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.