Vinreise til Chablis

Det var tidlig høst. Løvet var begynt å falle. Det var da vi tok en avstikker ut av landet. Vi var venner på tur. Vinsmaketur.

Etter landing like ved Paris, og avhenting av leiebil, tar det bare en times tid å kjøre til den lille byen Chablis.

Merk: Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel. Priser, tilbud og steder kan ha endret seg.

Navnet på tettstedet er nok noe de mange hvitvinselskende nordmenn mest forbinder med crispy, frisk, tørr hvitvin – eksellent til reker og annen sjømat vi fanger langs norskekysten. Eller Middelhavet.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Chablis

Vi er fire mat og vinglade nordmenn på biltur. Vi vil på vinsmaking, og valget har landet på det forlokkende området Chablis. Det er nok ingen tilfeldighet. Nordmenn er ivrige Chablis-drikkere. Så også vi.

I følge Vinmonopolets lister, fører de 283 ulike varianter innenfor denne kategorien. Det kan tyde på at Chablis også er et yndet sted for vinimportører å smake seg frem. Jeg skjønner dem godt.

Chablis er sjarmerende, hyggelig, og byr på de beste Grand Cru’er til fornuftige priser.

Petit Chablis blir fort et ikke-tema. Vanlig Chablis står vi over. Hele helgen gjennom er det kun Premier Cru eller Grand Cru som gjelder. Vi tar en kjapp telefon til en vinkjenner av oss, og han guider oss gjennom restaurantenes avanserte vinkart. Kelneren får etterhvert et (muligens feilaktig) inntrykk at vi har god peiling på vin. De beste flasker bringes frem.

Vi besøker en rekke vinhus: Vi smaker oss gjennom tønnene på Brocarde estate, hvor til og med uferdige 2010-viner får gjennomgå. Vi fortsetter på La Chablisienne, Larouche, William Fevre, Regnard. Vi har det ypperlig!

Vi hyrer inn en guide som kjører oss rundt, viser vinmarker, forklarer og beskriver. Vi nikker og knipser bilder. Vi nyter synet av de grønne, duvende markene. Men det er vinen, smaken av smør, og duften av ost, som gjør at vi gjerne drar tilbake. Med oss i bagasjen hjem er noen få, kvoteaksepterte minner på flaske. De skal lagres. Om tålmoden står oss bi.

Her spiser du godt

Hostellerie des Clos* sin restaurant har en stjerne i Guide Michelin, samt et ypperlig vinkart. Her tilbys gjerne de bedre viner til en god pris – sannsynligvis for også å trekke de mer kresne vinkjennere til restauranten.

På toppen av det hele tilbys det her overnatting. Valget var enkelt. Her skulle vi bo.

Hostellerie des Clos byr på en vakker, intim have, skjermet fra gaten, og hvor vi kunne innta en lang, god frokost om morgenen. For om været tillater det, er det få ting som kommer opp mot en bedre frokost i det fri. Å kunne ta med seg kaffen ut, nyte solstrålene som varmer opp dagen en tidlig høstmorgen. Fortsette med ferskpresset juice, ferske baguetter, skinke og pølse fra området, nyrørt blåbærsyltetøy og oster fra Chablis.

Restauranten har behagelige stoler og en hyggelig atmosfære – her er med andre ord godt tilrettelagt for besøkende å nyte et lengre måltid. Her fikk vi servert nydelige langustines med hasselnøtter. En raus porsjon hummer med kantareller, og lun foie gras lagvis med epler. Kraftig kost altså, på ekte fransk vis.

Hotellet er blitt oppgradert etter vårt besøk

Les Millésimes ligger ca. 20 minutter unna i en av de vakrere og velbevarte middelalderbyer: Noyer-sur-Serein. Restauranten er hyggelig, populær, og bord bør bestilles (tlf. 0386828216).

Michelin-stjerner til tross: Det mest uovertrufne og minneverdige måltidet vi inntok denne helgen, nøt vi imidlertid på enkleste vis, med en piknik midt i den mest anerkjent Grand Cru-vinmark, sammen med medbrakte franske oster, fikener, nybakt brød – og en flaske Chablis Grand Cru.

Reisen ble gjennomført en weekend høsten 2010


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!