15 tips til romantiske Venezia

15 tips til romantiske Venezia

Vannbyen, karnevalbyen, den flytende byen … Venezia går under mange kallenavn. Men de aller fleste forbinder nok kanalene, maskene og gondolene med mystikk – og med romantikk. 

 

Ti år etter mitt første besøk, tok jeg turen tilbake – alene – off season. Det ble et hyggelig gjensyn, selv om jeg reiste solo. Og selv om det er nok av ting å ta seg til for den som reiser solo her, må jeg innrømme Venezia er en hyggelig by å dele med andre.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Øyene i den venetianske lagunen 

Nå er jo ikke Venezia er ikke bare en by, i og for seg. Det er et flytende øysamfunn og historisk sentrum med i alt 118 øyer (!). Med mer enn førti kanaler og over 400 broer, med trange smau og ditto blindveier, er det ikke rart man går seg bort … 

Desperate turister klamrer seg til mobilens GPS (jeg også), ofte uten hell. For her er det ikke gitt at du finner frem til tross for dagens teknologiske fremskritt. Venezia er nemlig noe helt for seg selv. Så er det en ting du kan være sikker på: Vil du ha en ekte venetiansk opplevelse, hører det med å gå seg litt bort 😉

Mitt første og andre besøk i Venezia 

Første gang jeg var i Venezia, var september 2012. Da ble jeg helt ærlig forskrekket over mengden turister som vrimlet rundt meg – spesielt på Markusplassen. Jeg vet jeg er en av dem, men det massive, voldsomme trykket, gjorde inntrykk. Og selv om jeg var en av dem, var jeg ikke på dagstur. Jeg overnattet der, betalte min turistskatt og opplevde byen etter at dagsturistene var reist tilbake til cruiseskipene sine. 

Nå er jeg her igjen, denne gang med mer enn ti år, en langvarig pandemi og byens strategi for en mer bærekraftig turisme imellom. (Om det siste vil fungere godt nok, vet jeg helt ærlig talt ikke ennå). Det er februar/mars når jeg er her, en selvsagt lavsesong for en by som denne. 

Selv om det er sol den dagen jeg kommer, holder den seg ikke fremme dagen etter. Været er altså ikke på sitt beste. Jeg finner med andre ord en annen by nå enn da. Men jeg er også annerledes enn sist gang jeg var der. Så med over ti års mellomrom mellom mine besøk, er det flere grunner til å oppdatere artikkelen. Blant annet fordi også jeg har utviklet meg, som reiseskribent, men også som reisende. Jeg ser reisemål på en annen måte nå, enn for ti år siden. 

Her er derfor min nye artikkel med noen av mine høydepunkter i denne byen, samt noen praktiske reiseråd.

Vil du se min story på Instagram fra min siste Venezia-tur, følg denne lenken her – eller se under høydepunkter på min Instagram @reiselykke.

Til mine anbefalinger: 

Reisetips til Venezia 

Få med deg de viktigste severdighetene! 

Mitt tips nummer én er: Få med deg de viktigste severdighetene. Det er en grunn til at de er nettopp det. Så har du ikke vært her før – eller fikk du de ikke med deg  første gang – vurder det. Ja – du  innom Markusplassen, se Markuskirken (Basilica di San Marco), gå til takterrassen på Museo di San Marco og besøke Dogepalasset (Palazzo Ducale). 

Sjekk denne guidede turen, som inkluderer inngang til Doge-palasset og mer*

Vil du få med deg byens beste utsikt, hører det riktignok med å ta heisen opp til toppen av klokketårnet på Markusplassen. (Jeg gjorde ikke det den dagen jeg hadde tid. Været var ikke bra nok til at det var verdt det). 

Og ja, du bør absolutt dra på tur i kanalene med en gondol. Jeg gjorde det under mitt første besøk med min mann. Det var en koselig opplevelse, sola skinte og omgivelsene upåklagelige. Det var definitivt verdt både tiden og pengene. 

Jeg mener også det hører med å oppleve en overpriset prosecco – eller cappuccino – på Markusplassen. It’s a thing!

Legg også turen til Rialtobroen. Den er kjent for sine utsmykninger – og er selvsagt blitt litt av en selfiespot. Er du interessert i moderne kunst, er Guggenheim stedet. En av mine lesere fortalte meg om at hun hadde hatt en veldig fin museumsopplevelse der. Jeg skulle veldig gjerne fått med meg dette bygget, men dessverre rakk jeg det ikke denne gangen. 

Tips: Jeg betalte €3 for inngang til Markuskirken, $7 for inngang til Museo di San Marco og €30 (!) for inngang til Dogepalasset. Det innebar riktignok også en billett til Museo Correr, men likevel! Så vær obs, det koster å være kulturinteressert i Venezia … 

Sjekk denne guidede turen, som inkluderer inngang til Doge-palasset og mer*

I forrige versjon av denne artikkelen tipset jeg også om Harry’s bar (som i seg selv er en severdighet/opplevelse i Venezia). Jeg står fortsatt ved det tipset, selv om jeg ikke tok turen denne gang. Dette er tross alt baren Giuseppe Cipriani Senior startet i 1931. Jeg har vært på flere av kjedens barer og restauranter gjennom årene – som i Cipriani’s i Soho, New York (blant annet).  

Sukkenes bro 

Om du faktisk legger turen innom Dogepalasset (som først og fremst består av vanvittige saler med malerier, gullornamenter, utstilte sverd og mer), får du også tatt turen ned til Piombi, det gamle fengselet. Denne delen var i grunnen det mest spennende med besøket syntes jeg. Der krysser du også «Sukkenes bro», broa fangene gikk over mellom Piombi og avhørsrommet i Dogepalasset. 

I følge kildene ble denne broen bygget i 1597. Navnet «Bridge of Sighs» (Ponte dei Sospiri) var det imidlertid den engelske poeten Lond Byron som ga broen først i det 19. århundret. Navnet henspiller ikke overraskende på sukket fangene uttrykket i det de ble ført inn i fengselet og fikk et siste glimt av lagunen (og friheten) gjennom gittervinduene. Se bilder under. 

Tips: Du kan se broen fra broen ved siden av, som fører over Rio di Palazzo – eller fra en gondol. Du ser den fra innsiden i Dogepalasset – og kan gå over den under besøket i palasset. 

Spis cicchetti på en bácarro

Har du hørt om – eller smakt – cicchetti? Det er små venetianske retter som du kjøper på vinbarer som kalles bácari  🍷

I Italia er det tradisjon for å spise små retter tidlig kveld – det kalles aperitivo: Denne herlige italienske oppfinnelsen med fingermat før middagstid ble jeg introdusert til for mange, mange år siden av en god kollega. Hun elsket alt italiensk og tok meg med for å spise aperitivo da vi var på den tradisjonsrike barnebokmessen i Bologna. (Fine minner dukker gjerne opp i forbindelse med mat …) 

Men tilbake til cicchetti (eller en cicchetto): Dette er en form for aperitivo, typisk for Venezia. De kan minne om tapas eller pinxtos som man får i Spania. De er alt fra små brødskiver, til terter av polenta eller poteter toppet eller fylt med noe godt. 

Tips: Visste du at du kan dra på guidet smakstur, med cicchetti og vin inkludert?

Historien vil ha at denne mattradisjonen oppsto i Venzias Rialto-område, der vinhandlere tilbød noe tiltygg til vinen, mens andre «signerte» avtaler med en skål og en matbit slik. Jeg skriver litt mer om cicchetti og ombra her


Cicchetti har tydeligvis tålt tidens tann. Rettene har nok helt sikkert utviklet seg – selv besøkte jeg både en høyst tradisjonell bácaro (Bocarando) og en moderne osteria gastronimica (Sepa). På førstnevnte sted kostet en cicchetto meg €5 og et glass lokal vin €3, mens på Sepa spiste jeg en cicchetto til og fikk en kvart flaske lokal vin for € 6,50.

Tips: Bacarando, Sepa (en Osteria Gastronomica) og Ai Stagnieri – alle tre ligger nokså nært hverandre, i San Marco/Castello-området. 


Øyhopping: Murano – Burano – Lido di Venezia 

For en utflukt eller flere, legg turen ut av bykjernen til øyer som:

Murano 

Dette er egentlig sju øyer, knyttet sammen med broer over smale kanaler. Her handler alt om glassblåsing. Muranoglass er viden kjent og opprinnelig holdt glassblåserne til i Venezia by. Men pga. brannfare ble glassblåserne i1291 forvist til fiskerlandsbyen/øyene Murano. 

Museet på Murano handler om glass i alle varianter. Aktuelt for deg som er særlig interessert i glassproduksjon og historien bak Murano-glass

Hit drar du om du er interessert i å kjøpe glasskunst eller fine Murano-glass, for å se glassblåsere/-fabrikker eller besøke museet. Jeg tok turen innom Museo del Vetro. Det kostet meg €10 og var ikke verdt det for min del. 

Tips: Det tilbys en guidet tur med privat båt til Murano og Burano. Les mer om det her*

Burano

Som Murano, er dette en gruppe småøyer koblet sammen av broer og skilt ad av kanaler. Øysamfunnet skal ha blitt anlagt av romerne på 500-tallet. Mens Murano er kjent for glasskunst har Burano slått seg opp lokalt på silkearbeid og kniplinger. Her er mange butikkutsalg for ulike vakre kreasjoner. 

De fargerike bygningene trekker turister året rundt. Øya ligger 40 – 45 minutter med båt fra det historiske sentrum av Venezia

Men det er de fargerike bygningene som har gjort øyene her til en attraksjon. Det skal ha hatt sammenheng med 1950-tallets filminnspilling, noe som har medført at det må søkes om å få male huset sitt her. Det er strenge føringer for det. 

I dag tipper jeg det er mest TikTok, Instagram og andre sosiale medier som gjør at flokker med turister trekker hit. Alle synes å ville ha en selfie med disse fargerike Jeg skjønner det godt. Men jeg må si tankene mine går til innbyggerne her – de må bli fryktelig lei av alle selfiestenger, kameraer og turister som deler bilder av seg selv – og innbyggerne selv – på den store verdensveven året rundt. 

Lido di Venezia

Hit dro vi da jeg var i Venezia første gang. Dette er åpenbart et sted for sommersesongen, med strender og flotte uteserveringer. Jeg husker enda lunsjen vi spiste på Excelsior Hotel. Det er der «stjernene» bor under filmfestivalen i Venezia … 

Tips: Det går båt til Murano og Burano fra Fondamenta Nove. Jeg betalte €25 for en dagsbillett til øyene. Du kan også dra på guidet tur med privat båt til Murano og Burano. Les mer om det her*

Besøk Cannaregio og Campo de Ghetto

Gå deg vill, vandre mellom bydeler og finn veien inn i smug og smau. Dra til områdene utenfor de store turistmassene. Legg turen til Cannaregio, som er et livlig område med mange barer og serveringssteder. Jeg spiste veldig god hjemmelaget pasta hos Levante. Kan også tipse om Sallulana (bar og bokhandel), samt den koselige vinbaren Vino Vero.

I dette området ligger også verdens eldste getto – det jødiske området Campo de Ghetto. Tilbake i 1516 ble faktisk alle jøder i Venezia henvist til en liten øy i Cannaregio. På grunn av et nedlagt smelteverk og språkproblemer ble den kalt ”ghetto”. I dag kan du dra på omvisning blant annet i templene der, spise kosher og besøke Campo del Ghetto Nuovo – hjertet i gettoen.  

Tips: Hos Get Your Guide kan du booke en guidet tur i dette området*.

Hotel Splendido: Her bor du bra

Midt i smørøyet, men likevel litt tilbaketrukket. På Starhotel Splendid Venice* får du god frokost, en god seng, firestjerners luksus og ikke minst – flott og lekkert bad. Jeg opplevde betjeningen som oppmerksomme mot meg som reiste alene. 

Passer også veldig fint for par. Vil du bo litt utenfor turistområdet, tipper jeg det er fint å bo i for eksempel Cannaregio. Se bookings hotellforslag der*

PS! Visste du at det går fint å kombinere Venezia med en tur til Dolomittene? Sjekk min guide til Dolomittene her! (reklame for egen utgivelse)

Inn til byen med vanntaxi og togtransport  

Jeg kom med buss fra alpene og valgte å gå av på flyplassen. Så om du kommer med fly eller buss som meg, kan du reise inn til Venezia by med vanntaxi. Som offentlig transport tar det en times tid og det koster €15 (i skrivende stund). 

Det er også mulig å booke privat båt fra flyplassen, enten der og da eller via for eksempel hotellet. Dette er beste løsning for deg som har mye bagasje eller ønsker en luksuriøs og elegant ankomst/avreise. Men det koster! 

Tips! Du kan enkelt booke en slik løsning gjennom GetYourGuide her*

Merk at det også går buss mellom Venezia og flyplassen. Bussen koster i skrivende stund €10 og tar 75 minutter. Merk at du i tillegg sannsynligvis trenger å reise med båt til/fra busstasjonen, så beregn en ekstra kostand/tid til det. 

Tips: Vær ekstra oppmerksom på hvilket selskap og løsning du kjøper billett fra og til. Det er lurt å beregne nok tid til flyplassen på returen. 

Kommer du med tog, ankommer du Venice’s Santa Lucia like ved Gran Canal. 

Når er det best å reise til Venezia?

Det kommer helt an på! Vil du ha sol og varm, se byen på sitt vakreste, er nok mai / juni og september / oktober gode måneder. Juli og august er varmt og folksomt.

Reiser du vinterstid (og styrer unna karnevalet) får du rimeligere overnatting og langt færre andre besøkende i gatene. Slik bidrar du til helårsturisme og til bærekraftig reiseliv.

Aberet med å reise hit om vinteren, er at det da er kjøligere. Er du heldig, kan du få fine dager med sol. Men det kan også regne og blåse surt. Jeg opplevde begge deler.

Husk at det kan være ekstra kaldt ved vannet, så ha med nok varme klær. Båtturene ut til øyene Murano og Burano vil også vinterstid være noe kjøligere, ikke minst fordi det kan blåse ute i lagunen.

reklame for egen utgivelse

Reiseguide til Cinque Terre_Vernazza

Hva med å ta toget videre fra Venezia til Cinque Terre?

CINQUE TERRE på 1-2-3 er en reiseguide til Cinque Terre, utgitt som pdf-fil med over 100 innholdsrike sider. Her deler jeg mine beste reisetips til deg som planlegger en reise til nasjonalparken Cinque Terre og omegn. Oppdatert i 2024.  

Eller hva med å kominere reisen med Dolomittene?

DOLOMITENE på 1-2-3 er en digital guide til Dolomittene, som tar utgangspunkt i tidligere publiserte artikler fra reiselykke.no. Denne guiden er utgitt med tanke for deg som ønsker å reise til Dolomittene og ønsker tips til fine turer, gode restauranter og bra hotell i utvalgte steder i dette helt unike fjellområdet.

Inneholder lenke til kart med avmerkede steder.


Kilder: Meg selv (som besøkende), samt snl.no, Wikipedia.org og NRK.no 

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Venezia er en av de italienske byene som står på listen over steder jeg vil besøke. Vil tro det kan være fint å dra litt utenom den verste turistsesongen, på et tidspunkt da det kanskje er håp om å slippe trengsel både til vanns og til lands…

  2. Det skjønner jeg godt!

    Vi dro i september, og det gjør jeg gjerne igjen. Men det er nok enda færre turister vinterstid, ikke minst utenfor karneval-sesong.

error: Content is protected !!