Sommelierens Gøteborg-favoritter

Sommelierens Gøteborg-favoritter

Hvor skal vi gå i Gøteborg nå – om vi liker kvalitetsmat og gode viner på glass? Jeg har slått av en prat med William Stübner, sommelier på Kolonialen Bislett her i Oslo – og fått gode tips til hans hjemby i Sverige.

William Stübner er født og oppvokst i Gøteborg. Han begynte å jobbe i restaurantbransjen allerede som trettenåring, og høsten 2021 flyttet han til Oslo for å jobbe som sommelier med Pontus Dahlström på Kolonialen

Det var her jeg møtte ham, på en av mine favorittsteder i Oslo ❤️

Slik kom vi i prat om hans hjemby, som jeg har besøkt så mange ganger før. Men tiden har gått og mye kan ha skjedd siden sist. Så vi spurte ham: Har du noen tips til hvor vi bør spise i Gøteborg neste gang? 

Ja visst, hadde Stübner tips! Disse tipsene tenker jeg å ta vare på – og herved er de delt med deg til neste gang en av oss reiser dit 😉.

Først litt om Stübner: Han har studert til sommelier ved Vinkällan Dryckesutbildningar i Göteborg og senere tatt WSET Level 3 (jeg holder selv i skrivende stund på med WSET Level 2 … 😅), William Stübner er veldig glad i Burgundviner, Chenin Blanc fra Loire og tysk Riesling, men som han sier: – En og annen flaske amerikansk vin sklir også ned! 

William Stübner er fra Göteborg og jobber som sommelier hos Kolonialen Bislett i Oslo Foto: privat

Til tipsene:

Bar Bulot & Bulot

Dette er det hippe nye lunsjstedet i Saluhallen, startet av tre kokker som tidligere jobbet på Gothia Towers stjernebelønnede restaurant Upper House. Bar Bulot åpnet i 2021 og har en veldig god og variert lunsjmeny med fransk touch. Her er veldig gode viner både på flaske og glass. 

– Jeg fikk et glass Chateau d´Yquem her til dessert under mitt forrige besøk, forteller Stübner.  

Bulot er deres mer fine dining-sted med smaksmeny og en mindre á la carte meny.

Wolfgang Vincafé

En avslappet vinbar like ved Grönsakstorget, med en kul og interessant vinliste. Her er det avslappet miljø, blandet sesongbasert meny inspirert av Frankrike – med herlige smørbrød. 

– Vennene mine og jeg pleier å møtes på Wolfgang Vincafé for enten en rask øl før middag et annet sted eller for å dele en god flaske vin – eller for å spise brunch på søndager med noe godt i glasset «dagen derpå», sier Stübner. 

Bar la Lune & Angeli

– Bar la Lune er Gøteborgs beste restaurant i mine øyne. De har en magisk vinliste med mange gullfunn man knapt kan få tak i, mener Stübner. 

Oskar Ahlvin, også han med bakgrunn fra Upper House, startet dette lille stedet med plass til tretten personer (kanskje flere om man må). Menyen er liten, med noen riktig gode retter fra et enda mindre kjøkken. Her legger Stübner en tur innom hver gang han er hjemme, forteller han. 

Han forteller også at folk gjerne blir lett bekymret når de er der, for det er trangt mellom bordene, der er matretter man ikke kjenner igjen, det er fristende viner og en «sykt uskandinavisk aura» over det hele. – Men jeg elsker det, sier han. – Man kan bare gå dit, slappe av og la dem gjøre sitt. Det er «uklassisk klassisk»! 

Angeli er deres lille drop in-bar som ligger vegg i vegg, med en stor kjøkkenøy midt i lokalet som fungerer som et «community table». 

– Bedre stemning skal man lete lenge etter! 

28+

– Dette er den restauranten i Sverige som har hatt en stjerne lengst i Guide Michelin, helt siden 1990, forteller Stübner. I skrivende stund har 28+ altså hatt Michelin-stjerne 32 år på rad. Her får vi hvite duker, kandelabrer, smaksmeny og en dyp vinkjeller. Vel verdt et besøk om man har lyst på noe «klassisk klassiskt», mener han. 

Her er til og med en liten vinbar i entréen, der man kan stikke innom og nyte en mindre meny. 

Enoteca Sassi

Stübner mener det er verdens koseligste italienske onkel, Primo, som driver denne italienske kroen i bakgata til Avenyen. 

– Her hos Enoteca Sassi får vi italienske retter man gjerne ikke lager hjemme, og man blir alltid godt tatt imot og tatt hånd om. Stübner mener stedet mistet litt av sin sjarm da de bygget ut, men som han sier: – Det har gjort det mulig for dem å høyne kvaliteten enda litt til.  

Flere favoritter fra vår Gøteborg-kjenner: 

  • Bistro Odette er en familievennlig bistro i Linné. Her får du fransk mat, gode viner, det er avslappet og koselig atmosfære. 
  • Trattoria la Strega ligger i Aschebergsgatan. Litt mer klassisk enn Sassi, litt mer intimt og perfekt for en middagsdate for to
  • Vi Viet er en familiedrevet vietnamesisk restaurant midt i Vasa. Her spiser man klassisk vietnamesisk med importerte varer, drikker øl og supergod vietnamesisk traktekaffe med kondensert melk
  • BOV & BOV Discobar er stedet for pizza! Her serveres napolitansk pizza og både klassiske viner og naturviner. 

Ble du fristet til en Gøteborg-tur nå? Det vet jeg at jeg ble! 

Du kan lese om da jeg tok William på ordet – og hvilke restauranter og barer jeg besøkte her


Flere reisetips til Gøteborg

Her er et knippe artikler med konkrete reisetips til trendy barer, restauranter, hotell, samt shopping og koselige caféer i Gøteborg. Lenkene finner du også lenger oppe i artikkelen, men her har jeg samlet dem alle på ett brett:


Trenger du tips til hvor du kan overnatte på neste reise?

Her er noen gode alternativer, personlig testet av Reiselykke over flere år.

Til informasjon: Lenkene under er affiliate-reklame for booking.com. Det betyr at om du bestiller noe gjennom disse, får Reiselykke en liten kommisjon (uten ekstra kostnad for deg, naturligvis). Disse kommisjonene er med på å dekke kostnaden ved å drifte denne siden og bidrar til flere reiseartikler for deg som leser. Takk!

Hotelltips i Gøteborg

Hotel Pigalle

Dette er et hotell i ekte pariser-stil med individuelt innredede rom og ligger kun en 5-minutters spasertur fra Göteborg sentralstasjon. Personlig testet! 

Les mer

Hotel Flora

Hotel Flora

Lunt og sentralt beliggende hotell på Grönsakstorget, like ved kanalen og Saluhallen. Hyggelig interiør og stilfull design. Personlig testet!

Les mer

Elite Plaza Hotel

Elite Plaza Hotel

Elite Plaza Hotel ligger i en elegant nyklassisistisk bygning i Göteborg sentrum, et hotell med old fashioned komfort og moderne fasiliteter. Personlig testet! 

Les mer

Dorsia hotell og restaurant

Hotel Dorsia i Gøteborg

Et moderne, fargerikt og eksklusivt boutiquehotell som ligger en kort spasertur fra Gøteborg sentralstasjon, og kun 200 meter fra Kungsportsplatsen trikkeholdeplass. Personlig besøkt! 

Les mer

Hotel Avalon

Avalon Gøteborg

Hotel Avalon er et feng shui-sertifisert hotell med utendørs svømmebasseng på taket og utendørs servering på grunnplan. Stilfullt, minimalistisk og nær Avenyen og shopping.  Personlig testet! 

Les mer


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!