Cicchetti – Venezias svar på tapas

Har du hørt om – eller smakt – cicchetti? Det er små venetianske retter som du kjøper på vinbarer som kalles bácari  🍷

I Italia er det tradisjon for å spise små retter tidlig kveld – det kalles aperitivo: Denne herlige italienske oppfinnelsen med fingermat før middagstid ble jeg introdusert til for mange, mange år siden av en god kollega. Hun elsket alt italiensk og tok meg med for å spise aperitivo da vi var på den tradisjonsrike barnebokmessen i Bologna. (Fine minner dukker gjerne opp i forbindelse med mat …) 

Cicchetti – småretter i Venezia

Men tilbake til cicchetti (eller en cicchetto): Dette er en form for aperitivo, typisk for Venezia. De kan minne om tapas eller pinxtos som man får i Spania. De er alt fra små brødskiver, til terter av polenta eller poter toppet eller fylt med noe godt. 

Historien vil ha at denne mattradisjonen oppsto i Venzias Rialto-område, der vinhandlere tilbød noe tiltygg til vinen, mens andre «signerte» avtaler med en skål og en matbit slik. 

Til et glass ombra

Ordet cicchetti skal komme av «ciccus», som betyr lite eller ingenting. Smårettene servereres som tapas i Spania – til et glass vin (eller prosecco), som lokalt gjerne omtales som ombra (hvis betydning er «skygge»). Nå for tiden er det også populært å drikke et glass aperol spritz til en cicchetto.

Cicchetti har tydeligvis tålt tidens tann. Rettene har nok helt sikkert utviklet seg – selv besøkte jeg både en høyst tradisjonell bácaro (Bocarando) og en moderne osteria gastronimica (Sepa). På førstnevnte sted kostet en cicchetto meg €5 og et glass lokal vin €3, mens på Sepa spiste jeg en cicchetto til og fikk en kvart flaske lokal vin for € 6,50.

Flere tips til Venezia finner du i min artikkel her

Tips: Bacarando, Sepa (en Osteria Gastronomica) og Ai Stagnieri – alle tre ligger nokså nært hverandre, i San Marco/Castello-området. 

Du kan lese mer om cicchetti og tradisjonen her

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!