Cicchetti – Venezias svar på tapas

Har du hørt om – eller smakt – cicchetti? Det er små venetianske retter som du kjøper på vinbarer som kalles bácari  🍷

I Italia er det tradisjon for å spise små retter tidlig kveld – det kalles aperitivo: Denne herlige italienske oppfinnelsen med fingermat før middagstid ble jeg introdusert til for mange, mange år siden av en god kollega.

Hun elsket alt italiensk og tok meg med for å spise aperitivo da vi var på den tradisjonsrike barnebokmessen i Bologna. (Fine minner dukker gjerne opp i forbindelse med mat …) 

Cicchetti – småretter i Venezia

Men tilbake til cicchetti (eller en cicchetto): Dette er en form for aperitivo, typisk for Venezia. De kan minne om tapas eller pinxtos som man får i Spania. De er alt fra små brødskiver, til terter av polenta eller poter toppet eller fylt med noe godt. 

Historien vil ha at denne mattradisjonen oppsto i Venzias Rialto-område, der vinhandlere tilbød noe tiltygg til vinen, mens andre «signerte» avtaler med en skål og en matbit slik. 

Les også: Dolomittene – perfekt for en roadtrip med fjellturer og gourmet

Til et glass ombra

Ordet cicchetti skal komme av «ciccus», som betyr lite eller ingenting. Smårettene servereres som tapas i Spania – til et glass vin (eller prosecco), som lokalt gjerne omtales som ombra (hvis betydning er «skygge»). Nå for tiden er det også populært å drikke et glass aperol spritz til en cicchetto.

Tips: Du kan dra på guidet tur i Venezia med smaking av både cicchetti og vin. Les mer her!*

Cicchetti har tydeligvis tålt tidens tann. Rettene har nok helt sikkert utviklet seg – selv besøkte jeg både en høyst tradisjonell bácaro (Bocarando) og en moderne osteria gastronimica (Sepa). På førstnevnte sted kostet en cicchetto meg €5 og et glass lokal vin €3, mens på Sepa spiste jeg en cicchetto til og fikk en kvart flaske lokal vin for € 6,50*.

*Merk: Priser kan endres

Flere tips til Venezia finner du i min artikkel her

Tips: Bacarando, Sepa (en Osteria Gastronomica) og Ai Stagnieri – alle tre ligger nokså nært hverandre, i San Marco/Castello-området. 

Du kan lese mer om cicchetti og tradisjonen her


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!