Reisetanker fra Venezia: En tsunami av turister

Reisetanker fra Venezia: En tsunami av turister

Det er ingen vei utenom – i Venezia kommer man ikke unna horder med turister. De fyller den store rektangulære Markusplassen på et blunk.

Tusener på tusener med amerikanere, japanere og skandinaver velter ut av cruise-skipene. Og de går alle i flokk. Det er så man føler seg rent liten der man går og kjemper mot denne massive, bevegelige massen av turisme i Venezia.

Reisetanker fra Venezia, skrevet og publisert i 2012.

turisme i Venezia
Etter cruisebåtene har dratt

Som en tsunami skylles cruise-turistene innover små smau og smale gater. Det er som om små dønninger inntar hver krik og krok av San Marco, skylder over én bro etter en annen over kanalene. Som var de sjøsprøyt fyller turistene opp gondolene. Disse typiske venetianske båtene ligger klar og venter på fangsten fra de enorme skipene.

Langs bredden står eske på eske med avkjølt rosévin klar. Et plastglass med rosa dråper inntas til gondolens nikkende gange og blitzregn fra medpassasjerer. Beruset  på historikk, romantikk og edle dråper rekker de endelig å slikke med seg suvenirer av glass, pappmaché og skinn før en snarlig retrett.

Så er Markusplassen tømt.

Tsunamien har trukket seg tilbake, ankeret er hevet, skipet er klar for neste port. I tomrommet frem til neste runde med skip som ankommer Venezia finner vi et annet San Marco. På plassen virrer duene fortsatt rundt, og orkestrene utenfor kaféene fortsetter å spille på strengene.

Noen gjester sitter igjen i det sola glir unna og overlater plassen til mørket som senker seg. I gatene rundt høres lyden av skritt i det fjerne. En hund som bjeffer. En gondol runder stille et hjørne på sin ferd i mørket. I fraværet av kjøretøy, syklister og turister beveger vi oss nå i en by som puster ut og legger seg til ro – som for å hvile ut og gjøre seg klar til en ny dag.

Venezia

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!