10 tips til Sicilia

10 tips til Sicilia 

Historikk og arkitektur, deilig mat og vin, herlige lokale overnattingssteder og vennlige mennesker. Vi hadde en super tur til Sicilia før pandemien. 

Vår reise til Sicilia begynte i Taormina og fortsatte i høyden på topptur til Etna, gjennom barokke byer, med innlagt strandliv. Vi besøkte vingårder, dro på guidet Gudfaren-tur og spiste oss gjennom lokale mattradisjoner i hele ti dager. 

Her er noen av våre høydepunkter, basert på våre reiseopplevelser fra østsiden av øya, nord og sør for Catania. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

1. Besøke barokkbyene 

I alt åtte byer i det sør-østlige Sicilia ble ruinert av det store jordskjelvet i 1693. Disse, Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa og Scicli, ble alle gjenoppbygget i etterkant, i datidens arkitekturstil – den barokke. 

Disse regnes for å ha stor verdi og er derfor en del av UNESCOs verdensarvliste. Selv har jeg besøkt noen av dem; Noto, Ragusa, Modica og Scicli. Konklusjonen er: Du kan ikke dra til Sør-Sicilia uten å legge turen innom minst et par av dem.  

Det sies at det er i Noto verdens vakreste gågate ligger. Blant annet. Her hadde vi også en natt, og vi overnattet hos Trigona Garden Suite. Dette er et lite pensjonalt, som ligger litt i høyden over byen. Om kvelden spiste vi godt på Esperia og etterpå tok vi turen til Anche gli Angeli, som er bokhandel, bar og restaurant. 

Tips: Om du kunne tenke deg å dra på guidet tur i Noto, kan du sjekke ut dette tilbudet*

Vi overnattet også i Ragusa, der vi tok inn for et par netter på det helt unike boutique hotellet A. D. 1768 boutique hotel (reklamelenke). Her spiste blant annet Locanda don Serafino, som har to stjerner i Guide Michelin. 

Modica og Scicli besøkte vi på dagstur. I Modica spiste vi hos A Putia Ro Vinu.

Tips: Om du befinner deg i Catania, kan du vil booke en guidet tur til

2. Topptur opp Etna

Vi sjekker inn for en natt på Rifugio Sapienza og booker en guidet tur gjennom overnattingsstedet. Vår guide Francesco tar vår lille gruppe med til toppen av Etna, der vi vandrer på størknet lava fra 27. juli 2019. 

Det var en ganske krevende gåtur, først og fremst fordi vi var så høyt oppe og lufta er tynnere der. Det var også periodevis tungt å gå på grunn av underlaget. Men for en opplevelse! Dette er noe jeg virkelig vil anbefale alle som tar turen til denne siden av Sicilia. 

Tips: Om du vil booke guidet tur til Mount Etna, kan du vurdere denne*

3. Siracusa  

Visste du at Santa Lucia ikke har noe med advent å gjøre, men er en katolsk markering til minne om Lucia fra Siracusa? I følge legenden, led Lucia led martyrdøden i Siracusa, på Sicilia, under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet.

Vi hadde et døgn her og overnattet da på La Maison Ortigua. Et unikt lite sted i en historisk bygning. 

Tips: Her er en guidet tur til de historiske sightsene, den arkeologiske parken og Ortigia, om du vil sjekke ut den muligheten*

4. I Gudfarens fotspor 

I Fiumefreddo ligger en gammel villa, Castello degli Schiavi, som er viden kjent takket være Francis Ford Coppolas filmer om Gudfaren. Hit dro vi, på egenhånd, og fikk komme inn som de eneste gjestene den dagen. Villaen er privateid, men det er altså mulig å få komme inn på besøk. Vi ble til og med invitert inn i eierens egen stue. 

Sjekk denne guidede turen, som tar deg i fotsporene til Gudfarenfilmene, inkludert et valgfritt besøk i Castello degli Schiavi.

For å fortsette i Gudfarens fotspor, er det to andre sentrale steder verdt å besøke; Savoca og  Forza d’Agrò. Det er i Savoca Michael Corleone gjemmer seg. Her ligger Bar Vitelli, baren Michael spør faren om å få gifte seg med Apollonia. Det er også her San Nicolò kirken ligger, som er sentral i filmen. 

Det er i Forza d’Agrò Michael og Apollonia gifter seg, i Santa Maria SS Annunziata

5. Taormina: Bella Isola og Amfiteateret 

Taormina er koselig og vakker, ligger fint i høyden, ut mot det ioniske hav. Men den er også ganske preget av turisme. Det handler nok blant annet om de gamle greske amfiteateret – men også byen i seg selv. Nå som White Lotus sesong 2 har blitt innspilt her, er det bare å vente seg økt pågang av turister, vil jeg tro. 

Her er det vel verdt å ta en tur til Teatro Antico di Taormina om du vil dypdykke litt i historien. En annen severdighet, er Bella Isola, også kalt «perlen i det ioniske hav», som du kan lese mer om her. For å komme dit, ta banen ned til Mazzaró for et besøk på Isola Bella. Spis gjerne en bedre lunsj på La Plage Resort. 

Ellers er det en fin opplevelse å få med seg litt opera, på Italian Opera Taormina. Det er en rekke gode spisesteder i byen. For god pizza, anbefaler jeg  Villa Zuccaro Pizzeria  og La NapoletanaAl Grappolo d’Uva er koselig vinbar som serverer kun lokale viner (og antipasti). For overnatting, sjekk ut Hotel Villa Schule*.

Tips: Om jeg drar tilbake, skal jeg seriøst vurdere dette pizzalagekurset. Kanskje det kan være noe for deg?

6. Fontane Bianchi

Hvit sandstrand og turkis vann, med klipper á la karbien. Her er noen strandklubber å velge mellom. 

7. Marzamemi

Ligger ut mot havet og var i sin tid en fiskerlandsby, like ved Noto. Nå er det restauranter og gode fotomuligheter som tiltrekker mange besøkende. Vi spiste på Taverna La Cialoma, som er Michelin-anbefalt. 

8. Maten 

Som Italia for øvrig, på Sicilia er det nydelig mat å få. Her er fersk fisk og skalldyr fra havet, hjemmelaget pasta og pizza på hvert hjørne. Noen spesialiteter for øya er det så klart også. 

Her finnes 72 typer brød. Pistasjenøtter dyrkes lokalt og Bronte regnes for å være hovedstaden for det. Prøv gjerne pizza med pistasjkrem. Og tåler du melkeprodukter, er den lokale pistasjisen den beste isen jeg har smakt. 

Andre typiske produkter, ser så klart cannolo og arancini. Cannolo er en porsjonskake, se oppskrift her om du vil prøve å lage den hjemme. Arancini er fylte, friterte risballer typisk for Sicilia. Du finner oppskrift på arancino her.

I Ragusa får vi servert typisk lokale kaker, som kalles mucatoli (og nucatoli). Dette er småkaker av mandelmasse. 

I Modica spiser vi Lolli che favi, som er en pasta med bønner typisk for denne byen. Her fant vi også veien til byens eldste sjokoladeutsalg, Bonajuto. 

Neste gang vil jeg melde meg på dette seks timer lange sicilianske matkurset i Taormina*

9. Vinen  

Jacopo Maniaci hos Tenuta de Fessina

Sicilia er blant de eldste vinprodusenter i verden, og det vet man fordi det er blitt funnet keramikk med vinrester i. Vinen som dyrkes her inneholder minimalt med sulfitt, den dyrkes så og si organisk og bærer et umiskjennelig preg av vulkansk jordsmonn. 

Det finnes rundt 80 vingårder rundt Etna, der vinstokkene befinner seg på 800 – 900 moh. Vinene som produseres her er delikate, har noe mer sukker, og derfor høyere alkoholprosent. Vindruen Nero d’Avola dyrkes i sørøst og gir en mørk og delikat rødvin. Cerasuolo di Victoria er en spesielt kjent vin fra området. 

Vi dro på vinsmaking hos Tenuta de Fessina, hvor vi ble tatt godt imot, selv uten avtale. Vi tok turen innom den noe større Gambino på vei til Etna, sjekk dem ut her.

Tips! Denne guidede turen inkluderer to vingårdsbesøk, smaking av vin og olivenolje, samt lunsj*

Er du i Taormina, kan du for eksempel smake lokale viner på Al Grappolo d’Uva.  

10. Kjøpe med hjem 

Sicilia er kjent for sine morovaser, som du kan lese mer om i mitt innlegg her. 

Det er også annen keramikk å kjøpe med hjem som hyggelige reiseminner. Om du befinner deg i Noto, ta gjerne turen til Maioliche Artistiche – Georgio & Ivano Alemanna. 

Ellers finner vi jo så klart små designbutikker rundt omkring, samt muligheter for å kjøpe med både faste og flytende smaksopplevelser. 

Reise til og rundt på Sicilia

Fly til Catania for Taormina og omegn. Det er også flyplass i Palermo.

Vi landet i Catania og tok en bil til Taormina (kostet da €75). Du kan også booke via Get Your Guide her*

Du kan reise med båt til Sicilia fra fastlandet. 

Det går tog over hele øya og man kan ta hurtigtog fra Catania til Palermo. Sammenlign priser og book billetter for ferje, tog, buss og fly hos Omio her*

Kjøre bil? Vær obs på tailgating og utålmodige lokale sjåfører.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!