Falkenberg – Sveriges store matdestinasjon

Falkenberg – Sveriges store matdestinasjon

Når selveste White Guide utnevner et helt område til vinner i kategorien «verdt en reise» – ja, da er det klart at to matglade på roadtrip i Sverige finner veien dit!

Når har dette globale matnettstedet Eater.com publisert listen “Where to eat in 2023”– og den lille regionen Halland på den svenske vestkysten er med på listen. Deriblant flere av restaurantene som omtales i denne artikkelen. Les videre! 🙂

Helle fra Helles Kitchen og jeg var på roadtrip Halland, deriblant her i Falkenberg. Artikkelen ble første gang publisert 2. juli 2018. Oppdatert 19. januar 2023.

Helle og jeg legger bak oss herlige California-style Varberg, med kallbadsopplevelser, matlagingskurs (Helle) og surfekurs (meg). En halvtimes kjøretur lenger sør ligger nemlig Falkenberg og hit skal vi utforske byen på to hjul, teste litt fika og spa. Men ikke minst; vi skal finne ut litt mer om matkulturen i et område som er blitt så pass betydningsfullt at selveste White Guide anerkjenner stedet Falkenberg, og ikke «bare» individuelle spisesteder.

Matglede og lokal entusiasme

Nå er jeg selv svært interessert i god mat. Først og fremst fordi jeg setter stor pris på gode matopplevelser, men også fordi mat er en viktig del av det å reise. Lokalmaten, matens og måltidets betydning sier noe om stedet man besøker. I tillegg er jeg jo på reise med en matskribent og -blogger som er svært kunnskapsrik innen feltet – hvilket jeg også nyter godt av. I Falkenberg har vi det med andre ord moro med å finne frem til restaurantperler og dyktige kokker som ikke akkurat har plassert sine serveringssteder «midt i leio».

For i Halland finnes det flere unge mennsker som har lyst å gjøre nye ting, å satse og gå nye veier. Som Johan Blindberg hos Lis Mejeri forklarer: — Det er et miljø her for å støtte hverandre.

Sykkeltur til Gamla stan i Falkenberg

Men før vi besøker både Johan og andre matentusiaster som satser, skal vi gjøre oss litt mer kjent med Falkenberg som by.

Vi sjekker inn på Oceans Hotel (reklamelenke for booking.com) nede ved Skreastrand, med store, romslige og stilfullt dekorerte rom og utgang til egen uteplass. Her kan jeg godt se for meg at jeg kunne bodd noen netter, så tett på stranden. Men akk, kun en natt blir det denne gang.

Helle og jeg har fått låne hver vår sykkel, og med appen Google Maps på telefonen, bærer det i vei i retning sentrum. Foruten standområdet ved Skrea, må jeg si jeg ble særlig sjarmert av gamlebyen. Falkenbergs gamlastan er en utrolig koselig del av byen, med fargerik trehusbebyggelse, brosteinslagte gater og blant annet et rosarie med mer enn 80 roser. Bydelen minner ikke så rent lite om Trondheims Bakklandet, faktisk!

Men spatime og matopplevelser venter, så det blir ikke mye tid til å utforske Falkenberg utover en liten sykkeltur denne gang. Spaopplevelsen kan du lese mer om her, mens under her følger tips til noen unike spisesteder i Falkenberg:

5 unike spisesteder ved Falkenberg

Borgmästargården

Helle og jeg tar en fika her, og dette er et sted vi har fått anbefalt av turistkontoret i Falkenberg. Enhver som har vært en del i Sverige vet at det å fika hører med. (Om du ikke kjenner til begrepet, handler fika om å ta seg en kopp kaffe og gjerne et kakestykke til). Borgmästargården er særlig opptatt av å ta vare på maten og minske matavfallet. I kjøkkene kombineres tradisjonelt håndverk med nytenkning, får vi vite.

Selv tar jeg meg en kaffe og en karamellkake. Men siden kaker ikke er min sterke side, blir dette en i overkant søt opplevelse for min del. My mistake! Jeg skulle nok heller gått for en av de lekre smørbrødene som også serveres her.

Denne kaféen er med på Eater.coms liste 😉

Lilla Napoli

Denne pizzeriaen omtales flere steder som Sveriges beste pizzeria. I et enkelt lite bygg står en pizzaovn, der Besmir Balaj og Ville Iloja fyrer opp med blant annet bjørkeved. Her blir det fort fullt, så du bør definitivt booke bord før avreise Falkenberg.

Helle og jeg fikk ikke smakt på pizzaen dessverre, da det var stengt den dagen vi var der. De drev nemlig og forberedte et større event for dagen etter. Men vi fikk likevel komme inn og slå av en prat og se hvordan det var på restauranten.

— Dere vil ikke komme i morgen kveld, da? spurte Besmir oss. Da skulle nemlig to gjestekokker komme på besøk, og det var stor ståhei og en egentlig for lengst fullbooket restaurant da. Men akk, nei … Andre avtaler ventet oss i Tylösand.

Nu vel – anledningen skulle gi meg muligheten til å legge turen innom sist jeg var på kjøretur forbi. Så ja, jeg fikk endelig den fulle opplevelsen av Lilla Napoli – en av restaurantene nevnte Eater mener er essensiell.

Lis Mejeri

Johan Blidberg sin restaurant er definitivt noe utenom det vanlige. Han og hans kone kjøpte det nedlagte meieriet Lis Mejeri et sted på landet, ca. 6 km. fra Falkenberg sentrum. Her åpnet de restaurant i første etasje, mens de selv, Johan, kona Rina og dattera Marigel bor i andre. Nå er Liz Mejeri med i Eater.coms guide til Halland for 2023.

Lis Mejeri
Her møtes gjestene kl. 19 før servering inne. Johan og kollega Ingrid tar imot oss utenfor hjemmet til Johan og Rina, der de driver det spennende konseptet Lis Mejeri

Helle og jeg tilbringer kvelden her, sammen med norske Ingrid Lervik som holder til på nabogården Hule Trädgård og mosteri. Som navnet avslører: her driver Ingrid og mannen et mosteri, og sammen med Johan tar hun imot oss i den solfylte hagen til Lis Mejeri, der vi får smake på produktene de tilbyr.

Åpen kjøkkenløsning

Etter å ha pratet litt sammen ute, går vi inn i restauranten, der Johan skal kokkelere. Interiøret er verdt en egen omtale: Her er det maksimalisme og en utpreget egen stil som gjelder. Et sort piano med dryppende stearinlys står ved en vegg og en utstillingsdukke som fast gjest sitter ved et av bordene. Her finner vi en nedsenket kjøkkenavdeling der gjestene kan observere kokken i full sving til enhver tid og digre dører som slipper lys og luft inn på en vakker kveld som vi opplevde.

Maten er laget kun basert på økologiske råvarer som blir produsert i området og Johan selv er særlig opptatt av fermentering. Helle og Johan hadde lange, fine samtaler om teknikkene han bruker i kjøkkenet, og mens jeg selv nøt maten som ble servert og omgivelsene i lokalet, prøvde jeg også å snappe opp litt her og der selv.

Konseptet

Bord bookes i forkant, og alle gjester møter opp til samme tid – kl. 19.00. Vanligvis starter middagen med en fordrink i hagen, før alle går inn i restauranten samtidig. Der blir en fem-retters meny til kr. 555,- Skr. servert.

Lis Mejeri holder åpent tre dager i uken sommeren gjennom, og utvalgte kvelder ellers i året. For å sjekke når de holder åpent og for booking av bord, ta en titt på nettsiden eller send en epost til lismejeri@gmail.com

Prostens Pizza

Det var Johan hos Lis Mejeri som tipset oss om å ta turen innom kokebokforfatter, restauranteier og tv-personlighet Lisa Lemke. Så da gjorde vi det! Dagen etter en uforglemmelig matopplevelse hos Lis Mejeri er vi på vei videre til Tylösand, og da passer det fint å legge turen innom Prostens Pizza. Det vil si – fint for oss, for vi er på vei forbi, mens restauranten naturlig nok holder stengt en tidlig formiddag. Men det stopper ikke oss, og ei heller Lisa og hennes mann, Marcus Nordgren, som vi kommer fullstendig overraskende på.

Lisa Lemke og Marcus Nordgren
Lisa Lemke og Marcus Nordgren ville lage et spisested de selv ville gå til. Det har de klart!

De tar begge sporty imot, og mens Marcus er i full gang med å snekre en ny bar ute i hagen, viser Lisa oss rundt i restauranten og hagen der hun både jobber og bor.

— Alle gårdene rundt oss driver økologisk, og det var det som gjorde utslaget, forteller Lisa. — Vi kjøpte huset, planla restauranten, opprettet en Facebook-konto og gikk og badet. Da vi var tilbake hadde vi tusen følgere.

Pizzerien har altså vært suksess fra første stund. Og det til tross for at hun slett ikke lager romersk pizza på klassisk italiensk vis. — Vi benytter lokale råvarer som er i sesong, forteller Lisa. Litt mer utfordrende vinterstid, tenker jeg – men mye spennende kan lages av rotgrønnsaker også, får vi vite. Jeg er ikke i tvil, etter å ha møtt Lisa.

Vil du spise hos Prostens Pizza, bør du med andre ord booke bord i god tid. Det kan du gjøre her.

Også Prostens Pizza er med på Eater.coms liste. Jeg har fortsatt til gode å spise der selv …

Aska Bbq

Like opp i veien fra Prostens Pizza, et sted langt ute på landet i Halland, ligger Aska Bbq – en restaurant der ganske riktig barbeque er i fokus. Vi fant veien, et skilt og en eng med vinranker, men mer enn det fikk vi ikke med oss denne gang. Et besøk her får med andre ord vente til neste gang! Restauranten drives nemlig blant annet av Lisa Lemke, så jeg er ikke i tvil om at et besøk her er vel verdt! Les mer om Lisa Lemke og det hun driver med her.

En nærmere omtale av vårt opphold i Falkenberg og spisestedene vi besøkte, finner du også på HellesKichen.

Tips:

Verdt å vite for foodies: Falkenbergs Matdagar er et årlig event med mat og god drikke i fokus midt i Falkenberg.

White Guide: «Årets Värt en Resa»

Falkenberg får utmerkelsen «Årets verdt en reise» for å ha skapt grobunn for entusiastiske matentreprenører å utvikle en kreativitet som har gjort byen til en spennende svensk restaurant-destinasjon.

Kilde: White Guide

Les mer om Halland

Spaopplevelser på The Retreat Club i Falkenberg

8 tips til Varberg

Surf’s up i Apelviken i Varberg

Thalassospa og tangscrub i Varberg

Tylösand – spa, musikkhotell, strender og vandringsled

Landskap ved Falkenberg i Sverige
I dette landskapet finner lokale krefter godt samarbeid med lokale matprodusenter som driver økologisk
Falkenberg vindmøller
Solnedgang ved Oceans Hotel Falkenberg
Solnedgang ved Oceans Hotel
Strand ved Falkenber
Strand ved Falkenberg
Vin i solnedgang_Oceans Hotel Falkenberg
Vin i solnedgang på Oceans Hotel i Falkenberg

invitert av Visit Halland


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!