2022: Dyrke- og sankeåret i Villmarkshagen

2022: Dyrke- og sankeåret i Villmarkshagen 

Dyrke- og sankeåret i Villmarkshagen 2022 oppsummert! The good, the bad and … ja, nye dyrkeønsker for året som kommer. 

Se gjerne min Instagram-konto @villmarkshagen om du vil følge meg der gjennom neste års sanke- og dyrkeprosjekt.

Poteter🥔: Min tredje sesong med egendyrkede poteter gikk som ønsket. Har hatt poteter helt frem til familiejulemiddag 2. adventsdag. Nå er det tomt 🙏🏼

Gulrot 🥕: Gikk over all forventning! Tredje forsøk, og endelig ble det mat av det. Gulrøttene har gått med til salater, som kokte, stekte, bakte tilbehør. Har også gått med til gulrotsuppe og til slutt 4 syltede glass med gulrøtter. Blir julegave til noen jeg vet vil sette pris på det. Ikke minst: Gøy med regnbuefarger! 🌈

Pastinakk 🌱: Gikk sånn passe. De færreste kom opp i særlig størrelse. Men det ble nok av det til et par runder med pastinakkpuré! 😋

Rødbet 🌱: Hurra! I år ble det noe av dem. (I fjor ble det bare et par minibeter). Det ble ikke så mye volum som jeg håpet på i år heller, men nok til et par syltede glass. Nydelig! 👌🏽

Tomater 🍅: Hele åtte ulike sorter fikk vokse frem i Villmarkshagen i år. Jeg har tatt frø av alle og håper å få dem til til neste år også. Årets lærdom: Følge plantene opp bedre enn i år. De sto for lenge i såjord og uten nok næring og vann. Noen av plantene ble litt tynne og skrale. 

Agurker 🥒:  Tredje året ble det minst fruktbare for agurkene i Villmarkshagen. 2021 ga meg så mye agurker at vi ikke klarte ta unna. I år ble det for få. Satser på balanse i 2023. 

Les også: Min reise som hobbydyrker

Sukkerterter og bønner 🌱: Sukkerertene produserte som bare det, i år som årene før. I år fikk jeg det også for meg å dyrke bønner.  Dessverre kom jeg på det alt for sent, så bønnene rakk ikke bli noe av. Men: Blomstene gjorde biene og humlene glade. De hadde festmåltid hver dag i ukesvis. 

Urtehagen: 🌱🌱🌱 Jeg var mindre flink å følge opp urtene i år, men har sanket og tørket timian, mynte og estragon. 

Mais 🌽: Ikke vellykket i år heller. Prøver igjen på nytt sted neste år. 

Reddiker og maineper 🌱: Ikke et godt år for dette. Begge deler preget av skadedyr. Reddikene gikk også fort i stokk. 

Squash 🥒: Kom noen fine, men ikke så mange som jeg håpet. Angret på at jeg ikke dyrket runde sommersquash i år som i fjor, så det får bli gjentatt i ‘23. 

Chili og paprika 🌶️: Sådd for sent og klarte ikke følge godt nok opp. Resultat: Et par av hver sort. 

Ingefær 🌿: Tok mange måneder, og fikk en liten klump ut av det. Fortsetter å prøve videre med det jeg har igjen. 

Epler 🍎: Mine to små epletrær ga mer epler enn noen gang før 👏🏼👏🏼 Mulig sammenheng med et tredje jeg har satt (og som er for ungt til å produsere selv ennå). 

Jerusalemartisjokker 🌱: Satt én knoll, som ble til noen få. Valgte å la de stå for å kunne bli flere neste år 🤞🏽

Jordbær 🍓: Stor suksess! 🙌🏼 Plantene er nå tre år og ga mange bær. Tror nøkkelen til fine bær lå i at jeg hadde satt hvitløk i bedet. Hvitløken ble det derimot ingenting av .. Men heller ikke skadedyr på bærene! 👍🏼

Blåbær og tyttebær: Har vært i skogen og på vidda og sanket bær over flere uker denne sommeren / høsten. Det har blitt både syltetøy, bakst og likør. Og ikke minst: Årets julegave! Jeg skal definitivt gjenta suksessen til neste år. Håper på like fruktbart år i 2023. 

Skadedyr 🐌: Noe – særlig på reddiker og neper – men lite brunsnegler. Har kaniner og ekorn som hopper rundt og som muligens forsyner seg. Så spor etter noen tjuvradder på squashen i år. 

Om det er gøy med egen kjøkkenhage? Ja! Det er også veldig moro å kunne kombinere dyrking med reiser i matveien – som da jeg laget paella á la Valencia med egendyrkede ingredienser. Satser på mer av den slags til neste år!

På Instagram @villmarkshagen deler jeg erfaringer med oppturer og nedturer i kjøkkenhagen og ut på sanketur i skog og mark

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!