Øyhopping i Vestfold: Bolærne

Kystperlen Bolærne ligger i Færder nasjonalpark, en liten båttur unna Tønsberg og Verdens ende. Her kan man utforske norsk militærhistorie, vandre langs kyststier og mellom kulturminner – og ikke minst: spise ekte italiensk pizza!

 

Bolærne-øyene kan vise til bosetning helt tilbake til 1500- og 1600-tallet, og beliggenheten medførte at øyene ble forsvarsverket for marinens hovedstasjon på Karljohansvern i Horten i hele 100 år. Øyene har en rik og fascinerende historie, og er en personlig favoritt for meg å besøke i Færder nasjonalpark. 

Østre Bolærne

Østre Bolæren

Vanligvis legger vi til med egen båt her på Østre Bolæren, hvor det er en trivelig liten og lun havn i havgapet, samt en liten kiosk og ikke minst: Kompasset Bar og Restaurant. Her serveres ekte italiensk pizza, og slik er middagen reddet når man ligger i båt og vil ha det enkelt.

Pizza i båt på Bolærne
Pizza take away fra Kompasset bar og restaurant på Østre Bolærne

Østre Bolæren er også ei øy med kyststi, en rekke minner fra den kalde krigen, deriblant museet – og her er også flere muligheter for overnatting om man ikke kommer med egen båt. Her kan man overnatte i både hus, rom og leiligheter – hvis ikke du foretrekker å slå opp eget telt.

Arven etter den kalde krigen på Bolærne

Mellom Bolæren

Denne regnes av flere for å være den mest spennende øya å utforske: Her er det spor etter krig og skipsfart, samt flere gravrøyser. Her hører også flere truede dyr- og plantearter til og er et av kulturmiljøene med verneverdi i Vestfold.

Rønningen, Mellom Bolærne
Rønningen ligger på Mellom Bolærne

Det kanskje mest spennende for noen, er restene etter en fangeleir for russiske krigsfanger. På øya ligger kystsmåbruket Rønningen og Grevestuen, som fortsatt er i bruk, som utleielokaler.

Vestre Bolæren

Denne øya skjuler flere haller og tunneler, sprengt frem av forsvaret. Her er også fler militære bygninger, samt gravrøyser og spor etter bosetninger fra 1700-tallet. Følg gjerne kyststien og turen inn i skogen, for en fin rusletur og opplevelse av øya.

Tursti Vestre Bolærne

I Jensesundet er en liten havn, der småbåter kan legge til for dagen og natta. Her er også en liten kro, som serverer hjemmelaget mat. Har du ikke egen båt, finnes det små hytter du kan overnatte i.

Vestre Bolærne

Slik kommer du til Bolærne-øyene

Bolærnebåten går til alle tre øyene fra Tønsberg og Verdens ende, og er et flott alternativ om man ikke har egen båt. Turen tar ca. 40 minutter. Ruten starter tidlig april og varer til medio september.

Bolærnebåten

Les mer om øyene her: https://www.bolaerne.no

God tur!

Seilbåt i solnedgang på Bolærne Østre Bolærne som samlingssted Gravrøys Vestre Bolærne Rik flora på Bolærne Kyststien Bolærne Bolærne Fort museum Humleplassen Østre Bolærne

 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!