Kultur og gourmet i Brugge

Kultur og gourmet i Brugge

Unesco-byen Brugge har en vakker gamleby med brosteinslagte gater, kanaler og svaner. En perfekt by å reise til for den som søker et romantisk weekendopphold i en europeisk kulturby. 

Bergenet lesetid: 15 minutter

Og ikke minst har Brugge en lang og spennende historie. Så hvorfor ikke kombinere en tur hit med kulturopplevelser, vandreturer langs kanalene, blant middelalderbygninger, spise litt sjokolade og dele et godt måltid eller to?

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Kanal i Brugge
En av de mange vakre kanalene i Brugge

På guidet tur i Brugge

– Visste du at det er nordmenn som har navngitt byen vår? spør Pol Mulier. Vi har startet dagen i Brugge med en guidet tur med den tidligere læreren, nå birøkter og guide. Pol fortsetter: – Det var nemlig vikingene som først kom hit, og byen er derfor oppkalt etter deres ”landingsplass” for skipene: brygge.

Så mye for min teori om at det var hanseatene som bidro til dette – og tenker på hanseatiske Bryggen i Bergen og de morsomme, fargerike bygningene vi spaserte forbi kvelden før ved Markets, byens stolte torg.

Hanseatisk byggestil i Brugge
Dette minner da veldig om Bryggen i Bergen, synes jeg – selv om bygningskonstruksjonen er en helt annen.

Men tilbake til guiden vår, birøkteren Mulier. Pol forteller mye om fellestrekk og likheter i språk mellom Flandern og Norge. Og han forteller selvsagt om Brugges lange historie. Ikke minst den mer religiøse siden av livet her ved kanalene.

– Ved dette lille alteret ba de fattige dagen lang for sine rike velgjørere, forteller Mulier. For første stopp på vår vandretur begynner nettopp her, ved et lite godshois; et lite bysamfunn av små, hvite bolighus og en tilbaketrukket hage.

Snarvei til himmelen

– Fra det 14. århundre ble slike små samfunn bygget av de rikeste for å huse de fattige i byen. For velstående innbyggere i Brygge, som kunne sin Bibel, fryktet at det kun var de fromme som hadde en fremtid i Himmelriket. Så for å sikre seg adgang, ble det vanlig å bygge opp mindre boligkomplekser med hage og alter. De eldste og minst velhavende fikk bo gratis her, mot at de følte seg moralsk forpliktet til å be for sine velgjøreres plass i Himmelen …

Den dag i dag er husene i bruk. Nå er bygningene overdratt til kommunen, modernisert og huser også i dag eldre innbyggere. Men hagen er til fri bruk for alle – under forutsetning av at man respekterer den fred og ro som hersker i disse skjulte oasene midt i byen. I alt finnes det 47 slike gudshus i Brugge.

Men det finnes enda flere skjulte perler i Brugge.

En skjult perle i Brugge
Beguinage er en skjult perle sentralt i Brugge

Feministiske nonner

På 1300-tallet ble den feministiske nonne-ordenen Beguinage grunnlagt. Dette var kvinner som valgte å bo sammen i grupperinger, som sto for kyskhet og fromhet. Det de imidlertid ikke etterholdt, var å leve fattigslig. De søkte det gode liv.

I dag er det kun seks – sju kvinner av Sisters of the Order of Saint Benedict som lever her. Den yngste av disse er 79 år og har vært birøkter det meste av sitt liv. Hun har til og med en hemmelig blomstereng, dedikert til bier.

Bier, blomster og dyreliv i Brugge

Det er uten tvil idyllisk å vandre langs kanalene i Brygge. Ikke minst når hvite svaner svømmer frem og tilbake, som på bestilling. Faktum er at disse fuglene er en del av livet i Brugge. Det sies at Maximilian av Østerrike påla innbyggerne å holde svaner i all evighet, etter at folket hadde halshugget Pieter Lanchals (Peter Langhals) på torget. I dag har Brugge rundt 130 svaner, alle er nummerert og kontrollert.

Men selve symbolet på Brugge er bjørnen. Det er imidlertid en helt annen historie.

Brugge: bilde fra kanalene

Reisetips til Brugge

Komme seg rundt

Brugge er i stor grad fylt med brostein. Det er likevel lett å sykle rundt i byen, om man foretrekker det. Hele Flandern er tilrettelagt for syklister, en aktivitet som innbyggerne selv holder svært høyt.

Men den historiske delen av Brugge er også veldig vakker å vandre rundt i til fots. Bykjernen er spesielt tilrettelagt for fotgjengere. Følg kanalene, gå deg vill i de små sidegatene, og klyv til topps i klokketårnet og få et overblikk.

Severdigheter 

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og åpningstider kan ha endret seg og steder kan ha lagt ned.

 • Det historiske klokketårnet Belfort ligger ved bytorget og tar du deg opp i toppen får du god over sikt over byen. Det er imidlertid 366 trappetrinn å forsere til topps. Åpningstider: 9:30 – 18:00 (siste adgang kl. 17:00). Koster €10.
 • Beguinage som omtalt i artikkelen over. Åpningstider: 6:30 til 18:30
 • Vandreturer rundt i byen, langs kanalene og å besøke et par av Godshoisene i byen (på bykartet er disse merket av), samt Hansakvartalet. Som Bergen, var Brugge en viktig handelsport mellom Hansabyene i Skandinavia, England og Tyskland i perioden 13. – 15. århundre.
Kanal i Brugge om kvelden
Brugge by night
 • Rådhuset og den åpne plassen Burg: dette er en av byens vakreste torg, hvor vogn og hester står oppstilt og venter på passasjerer. Plassen er omgitt av vakre historiske bygninger som gir tydelig inntrykk av den rikdom byen en gang var forunt.
 • The Church of Our Lady, byens stolthet, rommer Michelangelos berømte Madonna and Child, som har vært stjålet to ganger opp igjennom historien: først av Napoleon, dernest av Hitler. I tillegg finner vi her fresker tilbake til det 14. århundre.
 • Flandern er kjent for sine flamske kunstnere, og noe av dette kan man se i Groeninge museum. Denne gang var det ikke anledning å ta turen dit, men det står på blokka for neste gang! Adresse: Dijver 12 | museabrugge.be
 • Ta turen til sjokolademuseet Choco-Story for å lære mer om den spennende historien bak sjokolade. Her får du også sjokolade med på veien inn i, samt demonstrasjon av hvordan sjokolade lages hvert 20. minutt. Åpningstider: 10:00 – 17:00 / 18:00 (avhengig av sesong). Pris: €8 museet

Shopping

De viktigste shopping-gatene i Brugge finner du rundt Markt (bytorget) og i de eldre bygatene, foruten kjøpesenteret Zilverpand. Er du på jakt etter merkevarer, finner du dette i bydelen Steenstraat, mens vintagebutikkene stort sett ligger i Langestraat.

Selv gikk jeg for innkjøp av spiselige souvenirer: belgisk ost og sjokolade. Dette fant jeg i sjokoladebutikken Dumon og ostebutikken Diksmuids Boterhuis, som vi fikk anbefalt av vår hyggelige guide.

Overnatting

Vi bodde på Hotel Montanus*, et hyggelig, lite hotell, med romslige, men enkle rom. Frokosten var rikholdig og servert i stilfulle omgivelser.

Et alternativ jeg merket meg, var det firestjerners hotellet tett på kanalen: Hotel de Orangerie*, et boutique hotell og medlem av Small Luxury Hotels of The World.

Hotel de Orangerie i Brugge

Tips til restauranter i Brugge

Brugge har ganske sikkert en rekke gode restauranter, men disse har vi testet:

 • Bonte B: Lekkert og velsmakende i lune og stilfulle omgivelser – med en touch av Skandinavisk interiør-stil. Min favoritt av de tre vi besøkte. Adresse: Dweersstraat 12 | www.restaurantbonteb.be
 • Florentijnen: Et fargerikt og stilfullt sted med klassiske retter. Noe sterk belysning, og et sted å dra for forretningsmiddagen. Adresse: Academiestraat 1
 • Le Chef et Moi: En koselig restaurant i et gammelt bygg ved kanalen. Adresse: Dijver 13 | http://www.lechefetmoi.be

Kjekt å vite

 • Brugge City Card koster €47 for 48 timer / €53 for 72 timer og kan kjøpes på turistkontoret eller på forhånd på bruggecitycard.be. Dette gir deg fri tilgang til 27 museum, båttur på kanalen og City Tour minibuss, samt rabatt på en rekke forestillinger m.m.
 • Du får kjøpt byguiden Brugge City Guide for €5 på automater rundt i byen. Guiden inneholder kart over ulike gåturer rundt i gamlebyen.
 • Markedsdager: onsdag er det blomster og matmarked på bytoget Markt. Et større marked finner sted lørdager på ´t Zand og Beursplein
 • Om du ønsker å dra på guidede vandreturer, som vi gjorde, kan du booke guide gjennom S-Wan. Vi var veldig fornøyd med vår hyggelige og pedagogiske guide Pol Mulier (som forøvrig foret oss med lokalt smågodt underveis).

Komme seg dit

 • Vi reiste med SAS til Brüssel. Det går tog til Brugge fra Brüssel to ganger i timen, og tar en time. Det er også fastpris for taxi fra flyplassen, i skrivende stund er denne €200.

Komme seg rundt

 • Ønsker du å kombinere et besøk i Brugge med en tur til Gent eller Brüssel, er det svært gode togforbindelser i Belgia. Du kan også leie taxi, kjøre egen bil – eller sykle, som vi gjorde. Mer om sykkelturen, de utmerkede sykkelstiene og Gent kommer senere.

Kart over omtalte steder

Jeg har merket av omtalte steder i Google Maps. Ta gjerne en titt der om du ønsker å se ting i forhold til hverandre.

Reiselykke var invitert av det offisielle turistrådet for Flanderen, Visit Flanders


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!