En vandring i Calanques de Piana på Korsika

En av Korsikas største severdigheter er de nærmest utenomjordiske fjelltoppene Calanques de Piana. En måte å oppleve dem på er ved å kjøre de svingete smale veiene gjennom dem. En annen er å vandre i fjellene. Vi gjorde begge deler. 

 

De underlige fjellformasjonene vi møter der vi kjører langs vestkysten av Korsika, viser seg å være både spisse, rare og figurlignende. Vi er på vei fra Ajaccio i retning Calvi, og finner fort ut at her må vi ta en stopp.

Vi sjekker inn på det moderne utsiktshotellet Hôtel Capo Rosso. Det vi skulle gjort, var å sjekke inn på nabohotellet i stedet. Ikke at det var noe galt med vårt. Langt ifra. Det var fire-stjerners, med basseng og flott utsikt og det hele. Men det nedenfor veien var bare rett og slett one of a kind. Kort om dette lenger ned.

Her fra området like ved Piana er det utsikt mot havet og Unesco-området som starter med disse knudrete fjellknausene. Steinen de er formet av, har en varm glød, nærmest rosa-rød og den usedvanlig vakre solnedgangen gjør ikke området mindre glødende.

Solnedgang ved Piana

Jeg orienterer meg i området ved å slå av en prat med en av de lokale. Han er godt kjent i fjellene, skjønner jeg, der han trekker frem et kart og peker på diverse turløyper og forklarer på sitt beste stotrende engelsk. Jeg ser meg ut en av de kortere rutene til dagen etter. Ikke fordi jeg ikke gjerne vil gå lenger – men fordi denne kjapt tar oss inn til selve kjernen av det hele, samt langs veien vi også skal kjøre gjennom det samme området senere samme dag.

Jeg vil ikke si turområdet er overbefolket. Ikke på denne tiden av året, i hvert fall. Vi møter faktisk kun noen få andre vandrere. Imidlertid tetter det seg desto mer i trafikken når vi senere starter bilturen nordover til Cap de Corse via Calvi.

Selv for en vestlending må jeg si dette svingete, smale strekket var krevende – og jeg kjørte ikke bilen selv. Men bilsyk ble jeg … Det er det imidlertid verdt, uten tvil!

Bilvei gjennom Calanques de Piana på Korsika

Og fotturen?

Se filmen over og bildene lenger ned, så skjønner du hvor helt spesielt dette området er!

Turforslag i Calanques de Piana

 • Ancien Chemin d’Ota er en tur rundtur på rundt 2 timer fra parkeringsplassen ved fotballbanen like utenfor Piana. Start med å gå over fotballbanen, følg skilt og gul merking, og gå turen langs bilveien tilbake. Pga. trafikk gjennom fjellpassasjen samt varmen om sommeren, anbefales det å gå denne turen tidlig morgen.
 • Fra samme utgangspunkt finner du flere alternative vandre-ruter som er skiltet. De fleste er lengre enn ruteforslaget over. Hør med hotellet, lokal turistinformasjon eller skaff deg et kart med oversikt over turløyper
 • Capo Rosso: Denne løypa går ut til tuppen av ei halvøy i motsatt retning av Piana. Kjør ti minutter på vei fra Piana sentrum til parkeringsplassen. Denne ruta tar 3 timer tur/retur.

Sti i Calanques de Piana

Kort om Calanques de Piana

 • Et fjellområde som sammen med Portobukten, Girolatabukten og Scandola naturreservat er en del av Unescos verdensarvområde siden 1996.
 • Bilveien langs kysten mellom Ajaccio og Calvi fører rett gjennom det, på usedvanlig smale og svingete veier.

Reisetips til Calanques de Piana

 • Du gjør lurt i å ha en leiebil av liten størrelse her
 • Stopp mye underveis: ta en pause og nyt utsikten
 • Båtturer ut til Girolata går fra Porto, som er i overkant turistifisert – men et naturlig stoppested for flere Unesco-opplevelser
 • Landsbyen Piana er søt og sjarmerende, men fort unnagjort med et stopp. Bruk heller tid i fjellene, til fottur og/eller bilturen
 • Du finner turkart på turistinformasjonen (disse koster per i dag €3)
 • Om sommeren blir det varmt midt på dagen her i fjellene. Går tidlig på morgenen eller sen ettermiddag (men pass på at du rekker retur innen mørket)
 • Husk nok drikke, litt niste om du går en av de lengre turene – og husk gode sko!
Les hele reiseguiden til 2 ukers roadtrip Korsika rundt her


Tips til overnatting ved Piana

Hôtel Capo Rosso

Et moderne 4-stjerners hotell med egen balkong, basseng og utsikt. Her bodde vi!

Hotel Capo Rosso fasade

Les Roches Rouges

Et nedslitt herskapelig hotell, i dag kun 2-stjerners, men med god restaurant og flott utsikt. Neste gang bor vi her!

Les Roches Rouges - port og fasade av hotellet

Bilvei ved Calanques de Piana på Korsika Calanques de Piana på Korsika Figurer av stein, Calanques de Piana Fra Calanques de Piana på Korsika Calanques de Piana - fjell på Korsika Steinformasjon ved Calanques de Piana på Korsika Steinformasjon ved Calanques de Piana Sti i Calanques de Piana på Korsika Vei gjennom Calanques de Piana Sti i Calanques de Piana

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

10 Comments
 1. Her var det vakkert! Og de fjellformasjonene gjør det jo riktig så flott også! Jeg har hørt mye positivt om Korsika, og jeg fikk ikke akkurat mindre lyst til å dra hit nå! Ser ut som en kjempefin tur!

 2. Otroligt vackert där! Vi har inte vandrat där, men vi har kört där med vår husbil 🙂

 3. For et helt fantastisk vakkert sted! Jeg blir bilsyk bare jeg ser en bil, men jeg lurer på om ikke det er verdt det for å oppleve de fjellene der 🙂

error: Content is protected !!