Geilo – Norges beste skisted

Geilo – Norges beste skisted

Omtrent midt mellom øst og vest ligger Geilo, fjellbygda som er kåret Norges beste skisted for fjerde gang under World Ski Awards. Her er mine beste tips til skiområdet jeg selv tilbringer mest tid i.

I en dal, omtrent midt mellom øst og vest ligger nasjonalparklandsbyen Geilo med snødekte fjell og skianlegg på begge sider av dalen. Oppkjørte løyper både i dalen og i høyden inviterer til langrennsturer i gnistrende føre.

En nasjonalparklandsby

Geilo fungerer som en naturlig inngangsport til Hallingskarvet nasjonalpark og Hardangervidda nasjonalpark, som er Nord-Europas største høyfjellsplatå. På toppen av begge fjellsider fører andre oppkjørte løyper ut på vidda, med mulighet for besøk på varme skistue med hyggelig servering.

I sentrum finner vi butikker som tilbyr alt fra sportsklær og -utstyr til mote og interiør. I dalen nedenfor ligger Geilo kulturkyrkje, som beskriver seg selv som «en brukskirke, en slags sjømannskirke på fjellet». Kirken ligger like ved Ustedalsfjorden, der det går en fin sløyfe med skiløyper som preppes daglig, og som tilbyr gode skiforhold for en treningstur eller familieutflukter.

Skibakkene på Geilo

Skitrekk på Geilo

Det er mer enn 50 alpinbakker og snøparker i området og det er flere heiser på begge sider av dalen. Vestlia, Kikut og Slaatta er best tilrettelagt for barnefamilier, og de mest utfordrende løypene ligger på Geilolia-sida.

Skibakkene på Vestlia

På Vestlia-sida finner du snøparkene og det er ofte renn i den ene bakken der. Fredag er det kveldskjøring i den røde løypa ned fra Bjødnahovda og lørdager er det morgenkjøring i samme bakke. I ordinær åpningstid kan du renne fra Bjødnahovda ned til trekket som tar deg opp til Kikuttoppen, om du har lyst på digg burger til lunsj eller en rast i sola.

I skibakkene på Geilo

Skibakkene i Geilolia

Selv liker jeg best å ta trekket opp fra Halstensgård opp til Gullsteinhovda. Herfra kjører jeg en del i de tre bakkene som fører ned derfra, men jeg kobler meg også ofte på resten av bakkene bortover langs fjellsiden. Slik finner jeg veien til andre bakker og flere varmestuer, uten å ta bilen fatt. Fra Geilohovda kommer jeg meg ned i Havsdalen, hvor det går enda et trekk opp i høyden. Derfra er det nydelig utsikt over viddene rundt. Vil jeg over på Vestlia-sida, kan jeg ganske enkelt dra over med shuttlebussen.

Snøparker og barnebakker

Skibakke på Geilo

På Vestlia-sida er det snøparker der barn i alle aldre kan boltre seg med hopp, rails, hot-laps og terrengbølger. Snøparkene ligger oppe i bakkene i skianlegget og inngang inngår i skikortet.

De mest barnevennlige trekkene finner du nede ved Vestlia Hotell, i Havsdalen, i Slaatta og på Kikut.

Panoramarunden High Five

Her er også lagt til rette for en rute som kalles Panoramarunden, High Five, som er en rute som tar deg mellom fem topper. Alle toppene har utsikt mot Hallingskarvet og nasjonalparkene Hallingskarvet og Hardangervidda. Lørdager kan du bli med lokal guide på denne runden, med innlagt besøk på en av varmestuene for noe varmt i koppen.

skigeilo.no kan du booke guidet tur, melde deg på skiskole, samt forhåndsbestille skikort og hente i automat uten kø på begge alpinanlegg. Skikortet gjelder for begge anlegg, det går shuttlebuss mellom bakkene og det er mulig å leie skiutstyr om du ikke har eget.

Tips til langrennsturer i området

Skiturer over Hardangervidda er lett tilgjengelige fra Geilo

Det finnes utallige turer å gå i høyden på begge sider av dalen, enten du kjører bilen til Kikut, til Havsdalen eller Ustaoset, for eksempel. Det er også mulig å ta trekket opp på begge sider og gå innover. Følg med på Facebook.com/geiloloypeomrade for statusoppdatering på oppkjørte løyper.

Her er tre fine rundturer som kan være på rundt en mil lange:

Ustedalsfjorden rundt

Ustedalsfjorden rundt passer best for treningsturer eller koseturer når været ikke tillater en å dra opp på vidda. Runden kan startes fra flere utgangspunkt: Vestlia golfbane eller stranda, for eksempel. Vil du legge inn en hyggelig lunsj, legg turen til Vestlia Hotell, som ligger like ved løypene.

Havsdalen om Snøhovda

Ta trekket fra Havsdalen (t-krok) og gå innover mot Øksle, videre mot Snøhovda og nedover igjen via Skarvranden. Når serveringen på Prestholt holder åpent, er det fint å legge inn det ekstra lille strekket opp dit for en rast. Denne runden har et lengre strekk i oppoverbakken, men utsikten fra høyden er helt verdt anstrengelsen.

Du kan selvfølgelig også gå oppover fra parkeringsplassen uten å ta trekket om du foretrekker, men du sparer tid og krefter på litt ekstra drahjelp.

Kikut – Ruperanden

Min absolutte favoritt er turen til Ruperanden. Denne turen går inn i delvis lett skogskledd område fra Kikut, der du kan velge to veier frem til serveringshytta Ruperanden. Her serveres hjemmebakst, lapper og smørbrød. Denne turen har noen bakker, så denne er sånn passe utfordrende å gå, uten at det blir for langt. Velg løypa som går til venstre om du vil gå den mest behagelige runden. Her er det litt mindre bratte bakker, synes jeg, og velger meg heller det bratteste strekket ned igjen.

Parkeringsplass på andre siden av Kikut Fjellstue.

Tips: En fjerne fin rute med samme utgangspunkt som Ruperanden, er Torsrunden – litt lengre, men fin. Noen skilt i skifer, med små dikt og ord for dagen, er oppført langs langs ruta.

Men de aller fineste skiturene jeg vet om, er litt lengre og går over vidda til Ustaoset. Les mer her

Lokalmat og spisesteder

I bygda og i bakkene rundt er det tilbud for enhver smak: Her finner du lokale kaféer, bakerier, kroer, gatekjøkken, restauranter, samt flere dagligvarekjeder (SPAR, Kiwi og Rema 1000), samt Matkrok’n Delikatesse & Catering, som tilbyr delikatesser og hjemmelagde retter du kan kjøpe med hjem. I tillegg får du mat servert på kroene i bakken.

Bakkekroene

Er du i skibakken og blir sulten, er det flere steder å legge lunsjen. Det finnes selvsagt også varmestuer der du kan ta med matpakke og drikke. Ved Havsdalskroa serveres pizza, og her er det flere retter som tar utgangspunkt i lokale råvarer.

Taubanekroa serveres streetfood, som tacos, quesedilla og chicken satay. På Kikutkroa er det lun stemning og burgermeny. Ellers får du også matservering på Halstengård Kafé og Slaatta Stugu – begge ligger i Geilolia.

Se mine tips til god mat og drikke i Geilo

Afterski og afterskibuss

Personlig er jeg ikke en ivrig afterski-entusiast, men det hender jeg svinger innom aftersski på Dr. Holms på en lørdag. Det er her vi finner den klassiske afterskien , der skifolk i alle aldre møtes og en pianist vanligvis underholder.

Men her er også flere steder som tilbyr afterski, både i sentrum og i bakkene. Derfor er det også satt opp en afterski-buss, som gjør at skifolk enkelt kan dra på afterski på kroene i trekket – som på Havsdalskroa og på Kikutkroa. Sjekk programmet til Havsdalskroa her


Hotelltips på Geilo

affiliate-reklame for booking.com

Nå finnes det både leiligheter og hytter å få leid i og rundt bygda. Men for deg som vil bo på hotell eller pensjonat, deler jeg noen tips her:

Vestlia Resort ligger rett ved trekket på Vestlia-sida og er et barnevennlig hotell, med store fellesområder, et større barnebasseng og vannsklie. Ikke minst: Her er et adults only spa, med et lekkert bassengområde, samt behandlinger for kropp og ansikt. Her kan du også trene og delta på yoga-timer og andre gruppetimer. Sjekk priser her

Historiske Dr. Holms Hotell ligger på Geilolia-sida nærmere togstasjonen. Også her er det barnevennlig, med blant annet bowling-bane m.m. Dr. Holms tilbyr også spa. Sjekk priser her.

Andre gode muligheter, er Highland Lodge, Bardøla Hotell og pensjonatet Geilo Mountain Lodge.


Reisen opp til Geilo

  • Bergensbanen går mellom Oslo og Bergen og stopper på Geilo
  • Biltur fra Oslo tar i underkant av tre og en halv timer
  • Biltur fra Bergen tar i underkant av fire timer
  • Det går også buss til Geilo. Sjekk tider og priser hos Vy
Bergensbanen går til Geilo. Bildet er fra Ustaoset togstasjon
Bergensbanen regnes for å være en av verdens vakreste togreiser. Her ved Ustaoset stasjon.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!