I sommer har vi mer eller mindre kjørt Korsika rundt, på kryss og på tvers. Vi har besøkt historiske små landsbyer i høyden og havner ved sjøen. Vi har reist rundt i vinmarker og smakt oss rundt i Korsikas kulinariske verden.

 

Ikke minst: vi har svømt i krystallklart hav ved noen av Europas vakreste strender. 

Som allerede uttalt i dette intervjuet i Politiken, hadde jeg nok visse forventninger til hva reisen ville by på. Men likevel: flere ganger i løpet av disse to ukene har det slått meg:

Hvorfor har jeg ikke hørt mer om denne øya før?! Her er jo noe for enhver!

Enten du liker avslappende ferie, en mer aktiv reise, er historieinteressert, søker gode mat- og vinopplevelser – om du reiser med familie, små barn eller alene, med venner eller kjæresten: På Korsika vil du få en super ferie. Jeg er helt sikker!

→ Om du vil følge i våre fotspor (eller bilspor … ) – sjekk den omfattende reiseguiden til 2 ukers roadtrip Korsika rundt her!

Fjellene på Korsika

Vi kommer ikke utenom fjellene på Korsika. Vi ser dem overalt, og vi krysser dem stadig underveis på reisen.  Ikke minst: vi reiser opp i dem for å oppleve dem. For det sies at korsikansk forhistorie er å finne i fjellene. At korsikanerne vender tilbake dit, for å finne seg selv. Så da gjorde også vi det.

Calanques de Piana, Korsika

På vandring i Unesco-vernede Calanques de Piana

Corte – Korsikas hovedsete

Corte er universitetsbyen som ligger i fjellene, omtrent midt på Korsika. Dette er for øvrig øyas tidligere hovedstad fra den gang da Korsika var uavhengig og selvstyrt. I dag rommer byen i høyden Korsikas eneste universitet – og utgangspunkt for utallige flotte fjellturer i fjell som faktisk rager høyere enn Norges eget Galdhøpiggen.

Corte på Korsika

Corte på Korsika

Vandringer i korsikanske fjell

Like ved Corte tok vi inn på et familiedrevet lite hotell ved elva som renner gjennom dalen. Vi vandret i fjellsidene og badet i forfriskende kulper.

Vi reiste også gjennom Calanques de Piana, som er en del av verdensarv-området som omfattes av Portobukten, Girolatabukten og Scandola. Her gikk vi fottur og kjørte mellom de rare, figurlignende fjelltopper – det var nesten som vi var havnet på en annen planet.

Utsikt fra toppen av Cap Corse

Utsikt fra toppen av Cap Corse

Vi dro nord, til Cap Corte, kjørte oppover de smale, svingete veiene til toppen av Korikas pekefinger, der jeg ufattelig bilsyk likevel nøt utsikten til begge sider av Korsikas pekefinger – og hele veien til Sardinia.

Men vi dro også ned til sjøen, det vi badet i krystallklart vann, på noen av de strendene som regnes som blant verdens vakreste strender.

Krystallklart hav og de beste badestrender

Korsika har faktisk noe av det klareste havet jeg har svømt i, med vernede naturområder rundt, med sand lik melis og turkis hav og en strandopplevelse som kan minne om karibiske Nylon Pool utenfor Pigeon Point på Tobago og Thailands Koh Lipe i Andamanhavet. De som har vært i Maldivene vil visst også gjerne sammenligne strendene med de som finnes der, har jeg lest.

Ved Plage Lotu på Korsika

Ved Plage Lotu på Korsika

Men det finnes også strender med steiner og tang, og der det beste badevannet nås fra en brygge eller båt. Vær du sikker: jeg har notert meg de vakreste strendene og beste beach clubbene vi klarte å finne frem til. Mer om det i en annen anledning.

Korsikas stolte kultur

Øya som er en rundt 250 år ung franskmann, har en langt lengre historikk med Italia. Tidligere underlagt Pisa og Genova er det et tydelig italiensk drag over korsikansk kultur. Men – Korsika er først og fremst intet mer eller mindre kun seg selv.

I århundrer har de beskyttet seg selv, så godt som mulig, mot inntrengere fra Afrika. Det vitner de mange tårnene (citadellene) langs kysten fortsatt om.

tårn på Korsika

Korsika har mange tårn rundt på øya – noen godt vedlikeholdt, andre i ruiner

Likevel ble Korsika underlagt maurerne i sin tid, og måtte be paven om hjelp da de syntes det gikk for langt. Det skal fortsatt være krefter på Korsika som ønsker seg fri også fra Frankrike. Men det har visstnok ikke vært alvorlige opptøyer siden 1999.

Likevel ser vi fortsatt skilt der de franske stedsnavnene er tagget over, til fordel for de korsikanske som står oppført under. Vi aner også en sterk identitet og stolthet over lokal matkultur og natur, øyas selvstendige bæreevne og et flagg som synliggjøres så ofte som mulig.

Les mer om Korsikas spennende historie på Wikipedia, for eksempel.

Perfekt størrelse for en to ukers rundreise

Det er ikke rare størrelsen den utgjør, Korsika, denne 8 680 km2 store øya, sammenlignet med sitt moderland. Men du verden så variert den er. Og å kjøre den rundt, tar også sin tid, gitt særdeles mange, krevende veistrekninger. Men for en opplevelse!

Med kort avstand fra kyst til fjell, fra idylliske sandstrender til stupbratte klipper. Nesten som Vestlandet hjemme i Norge – men med Middelhavets noe mer behagelige temperatur.

En av mange svingete veier på Korsika

Denne øya skal det noe til å slå for den som kan tenke seg en to ukers rundreise med variert natur ispedd lokal kultur, historie og gastronomi – samt sol og varme.

Sjekk vår guide til 2 ukers roadtripping Korsika rundt her! 

Reise til Korsika

Norwegian flyr direkte fra Gardemoen én gang i uken sommerhalvåret. Det går også an å fly via for eksempel Nice og Paris, og du kan komme dit med bil/ferje. 

Reise rundt på Korsika

Det beste er å leie bil og kjøre selv. Det finnes tog her, men strekningen er begrenset. Det er også begrensede muligheter for å reise rundt med buss. Noen utflukter kan du imidlertid få til med å ta organiserte bussturer og båtturer.

Noen observasjoner underveis

• Korsika er stilfullt fransk, med en touch av italiensk, men er langt mer avslappende og rolig enn for eksempel den franske riviera
• Korsikanerne har generelt et noe dårlig engelsk ordforråd
• Kaffen på øya er ofte tynn og smaker ikke så mye
• Korsikanere må elske pizza: her er flere pizzeriaer enn et hvilket som helst italiensk distrikt
• Korsikanerne er stolte av øya si, ikke bare sin egen by, topp eller bukt
• På Korsika lar man gjerne malingen på husfasaden flasse, men holder gatene rene og pene
• Korsikanere bruker fortsatt sjekk (!)
• Vi slet med å finne minibank i mange områder, spesielt i nord.
• De fleste byer på Korsika har post og turistkontor

Oletta på Cap Corse: hus på fjelltopp

Oletta – en av mange små landsbyer i høyden