Høyt og lavt på Korsika

I sommer har vi mer eller mindre kjørt Korsika rundt, på kryss og på tvers. Vi har besøkt historiske små landsbyer i høyden og havner ved sjøen. Vi har reist rundt i vinmarker og smakt oss rundt i Korsikas kulinariske verden.

Ikke minst: vi har svømt i krystallklart hav ved noen av Europas vakreste strender. 

Som allerede uttalt i dette intervjuet i Politiken, hadde jeg nok visse forventninger til hva reisen ville by på.

Enten du liker avslappende ferie, en mer aktiv reise, er historieinteressert, søker gode mat- og vinopplevelser – om du reiser med familie, små barn eller alene, med venner eller kjæresten: På Korsika vil du få en super ferie. Jeg er helt sikker!

→ Om du vil følge i våre fotspor (eller bilspor … ) – sjekk den omfattende reiseguiden til 2 ukers roadtrip Korsika rundt her!

Fjellene på Korsika

Vi kommer ikke utenom fjellene på Korsika. Vi ser dem overalt, og vi krysser dem stadig underveis på reisen.  Ikke minst: vi reiser opp i dem for å oppleve dem. For det sies at korsikansk forhistorie er å finne i fjellene. At korsikanerne vender tilbake dit, for å finne seg selv. Så da gjorde også vi det.

Calanques de Piana, Korsika
På vandring i Unesco-vernede Calanques de Piana

Corte – Korsikas hovedsete

Corte er universitetsbyen som ligger i fjellene, omtrent midt på Korsika. Dette er for øvrig øyas tidligere hovedstad fra den gang da Korsika var uavhengig og selvstyrt. I dag rommer byen i høyden Korsikas eneste universitet – og utgangspunkt for utallige flotte fjellturer i fjell som faktisk rager høyere enn Norges eget Galdhøpiggen.

Corte på Korsika
Corte på Korsika

Vandringer i korsikanske fjell

Like ved Corte tok vi inn på et familiedrevet lite hotell ved elva som renner gjennom dalen. Vi vandret i fjellsidene og badet i forfriskende kulper.

Vi reiste også gjennom Calanques de Piana, som er en del av verdensarv-området som omfattes av Portobukten, Girolatabukten og Scandola. Her gikk vi fottur og kjørte mellom de rare, figurlignende fjelltopper – det var nesten som vi var havnet på en annen planet.

Utsikt fra toppen av Cap Corse
Utsikt fra toppen av Cap Corse

Vi dro nord, til Cap Corte, kjørte oppover de smale, svingete veiene til toppen av Korikas pekefinger, der jeg ufattelig bilsyk likevel nøt utsikten til begge sider av Korsikas pekefinger – og hele veien til Sardinia.

Men vi dro også ned til sjøen, det vi badet i krystallklart vann, på noen av de strendene som regnes som blant verdens vakreste strender.

Krystallklart hav og de beste badestrender

Korsika har faktisk noe av det klareste havet jeg har svømt i, med vernede naturområder rundt, med sand lik melis og turkis hav og en strandopplevelse som kan minne om karibiske Nylon Pool utenfor Pigeon Point på Tobago og Thailands Koh Lipe i Andamanhavet. De som har vært i Maldivene vil visst også gjerne sammenligne strendene med de som finnes der, har jeg lest.

Ved Plage Lotu på Korsika
Ved Plage Lotu på Korsika

Men det finnes også strender med steiner og tang, og der det beste badevannet nås fra en brygge eller båt. Vær du sikker: jeg har notert meg de vakreste strendene og beste beach clubbene vi klarte å finne frem til. Mer om det i en annen anledning.

Korsikas stolte kultur

Øya som er en rundt 250 år ung franskmann, har en langt lengre historikk med Italia. Tidligere underlagt Pisa og Genova er det et tydelig italiensk drag over korsikansk kultur. Men – Korsika er først og fremst intet mer eller mindre kun seg selv.

I århundrer har de beskyttet seg selv, så godt som mulig, mot inntrengere fra Afrika. Det vitner de mange tårnene (citadellene) langs kysten fortsatt om.

tårn på Korsika
Korsika har mange tårn rundt på øya – noen godt vedlikeholdt, andre i ruiner

Likevel ble Korsika underlagt maurerne i sin tid, og måtte be paven om hjelp da de syntes det gikk for langt. Det skal fortsatt være krefter på Korsika som ønsker seg fri også fra Frankrike. Men det har visstnok ikke vært alvorlige opptøyer siden 1999.

Likevel ser vi fortsatt skilt der de franske stedsnavnene er tagget over, til fordel for de korsikanske som står oppført under. Vi aner også en sterk identitet og stolthet over lokal matkultur og natur, øyas selvstendige bæreevne og et flagg som synliggjøres så ofte som mulig.

Les mer om Korsikas spennende historie på Wikipedia, for eksempel.

Perfekt størrelse for en to ukers rundreise

Det er ikke rare størrelsen den utgjør, Korsika, denne 8 680 km2 store øya, sammenlignet med sitt moderland. Men du verden så variert den er. Og å kjøre den rundt, tar også sin tid, gitt særdeles mange, krevende veistrekninger. Men for en opplevelse!

Med kort avstand fra kyst til fjell, fra idylliske sandstrender til stupbratte klipper. Nesten som Vestlandet hjemme i Norge – men med Middelhavets noe mer behagelige temperatur.

En av mange svingete veier på Korsika

Denne øya skal det noe til å slå for den som kan tenke seg en to ukers rundreise med variert natur ispedd lokal kultur, historie og gastronomi – samt sol og varme.

Sjekk vår guide til 2 ukers roadtripping Korsika rundt her! 

Reise rundt på Korsika

Det beste er å leie bil og kjøre selv. Det finnes tog her, men strekningen er begrenset. Det er også begrensede muligheter for å reise rundt med buss. Noen utflukter kan du imidlertid få til med å ta organiserte bussturer og båtturer.

Noen observasjoner underveis

• Korsika er stilfullt fransk, med en touch av italiensk, men er langt mer avslappende og rolig enn for eksempel den franske riviera
• Korsikanerne har generelt et noe dårlig engelsk ordforråd
• Kaffen på øya er ofte tynn og smaker ikke så mye
• Korsikanere må elske pizza: her er flere pizzeriaer enn et hvilket som helst italiensk distrikt
• Korsikanerne er stolte av øya si, ikke bare sin egen by, topp eller bukt
• På Korsika lar man gjerne malingen på husfasaden flasse, men holder gatene rene og pene
• Korsikanere bruker fortsatt sjekk (!)
• Vi slet med å finne minibank i mange områder, spesielt i nord.
• De fleste byer på Korsika har post og turistkontor

Oletta på Cap Corse: hus på fjelltopp
Oletta – en av mange små landsbyer i høyden

 


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

16 Comments
 1. WOW Mette, der ser lækkert ud på Korsika, det frister at komme en tur derned især når jeg ser dine smukke billeder.
  Det lyder til at I har haft en skønt tur dertil, det glæder mig 🙂

  Troede egentlig ikke at øen havde så meget at byde på men som du beskriver det, virker det som om der er noget for enhver smag, dejligt.

  Korsika skal da på den lannnnnngge ønskeliste. Tak fordi du delte dine oplevelser og inspirerede.

  /Annette

 2. Hei, Annette

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, dette var en fin tur – på en usedvanlig spennende øy. 🙂 – Mette

 3. Kom med båt til Ajaxcio fra Marseille en tidlig morgen. Tok toget derfra til Calvi. Det var litt av en opplevelse. Fikk godt innblikk i den varierte naturen øya har å by på. Rakk desverre ikke å tilbringe mer enn noen dager i Calvi før vi tok båt tilbake til Nice.

 4. Hei! Tusen takk for kommentar – og ikke minst for tips til alternativ måte å reise til Korsika. Jeg er sikker på at det var en fin togtur til Calvi 🙂

  /Mette

 5. Denne øya ser jo smellvakker ut! Jeg har hørt mye fint om Korsika, men har aldri tatt steget for å reise dit. Det samme gjelder Sardinia og ikke minst Sicilia… Veldig synd, sistnevnte har vært svært høyt oppe på reiseønskelisten siden jeg nesten begynte å reise. Får håpe jeg kanskje får utforsket mer av disse flotte øyene i Middelhavet neste sommer. 🙂 Vakre bilder i alle fall, og jeg gleder meg til å lese mer!

 6. Ja, Korsika er utrolig flott! Anbefales 😉 Har vært på Sardinia tidligere, og drar gjerne dit igjen. Men Sicilia er akkurat som hos deg: et besøk der har stått på ønskelista lenge!

 7. Korsika ser jo helt fantastisk ut! Jeg har plutselig blitt litt hektet på fjellturer (rart hva som hender når den norske fjellheimen plutselig er utenfor rekkevidde…), så det spørs om ikke jeg må snøre på meg fjellstøvlene og sette Korsika på bucket listen 🙂

 8. Jeg har hørt mye fint om Korsika, men har aldri vært der. Jeg har derimot vært på naboøya Sardinia, og ser for meg at de to øyene ligner en del på hverandre. Det frister uansett med en tur til Korsika en gang, ikke minst for å teste de vakre strendene jeg har sett bilder av 😀

 9. Hei, Marianne
  Jeg har også vært på Sardinia, men kun i nordre delen. Min erfaring er at det er to ganske ulike øyer, også historisk/kulturelt. Videre har Korsika noen helt spesielle fjellformasjoner som jeg ikke har sett på Sardinia. Men flotte strender finner du begge steder – og pizza 🙂 To flotte øyer, begge to, på hvert sitt vis.
  / Mette

 10. Hei,
  har lyst å prøve å reise til Korsika men kjenner lite til plassen, vi er en famile på fire, to barn 5 og 7 år, hvor fine strender er viktig – har du noen tips til hvor vi bør reise. Tenker ikke å leie bil så bør være litt enkelt ifht flyplass. planlegger å lande på Ajaccio

 11. Hei, Harald

  Siden dere tenker å lande i Ajaccio og ikke har tenkt å leie bil, er dette området kanskje lurt å holde seg i. For eksempel sør for Ajaccio, her fant vi noen fine strender. Evt. kan jeg foreslå Porto Vecchio-området i sør-øst, som har flotte strender, men akkurat hvordan dere kommer dere dit med offentlig transport er jeg usikkert på.

  Du finner flere tips til Korsika her, inkl. noen praktiske tips: http://reiselykke.com/roadtripping-korsika-rundt-reiseguide/

  Hilsen Mette

 12. Hei. Hvordan reiser vi fra Sardinia til Korsika, har fortsått det slik at det går båt mellom sardinia og korsika, men hvor tar en den på sardinia og hvor på korsika kommer en da og hvor lang tid tar denne båtturen ? Fint visst noen vet noe om dette og kan tipse oss da vi tenker å rise først til sardinia i sommer og så videre til korsika.
  Mvh Jens

error: Content is protected !!