Valencia – Spanias grønne storby

Valencia – Spanias grønne storby  

Det er i Valencia vi finner paellaens opprinnelse, Europas største ferskvare matmarked og ikke minst – et unikt grøntområde anlagt i en tørrlagt elv.

Jeg har dratt tilbake til Valencia, ti år etter at jeg var der første gang. Mye er ved det samme. For også da var de imponerende, futuristiske bygningene ved Santiago Calatrava en selvsagt del av bybildet. City of Arts & Sciences hadde allerede satt byen på kartet. 

Sykkeltur City of arts and science Valencia

En by for fotgjengere og syklister

Men det er også noe som har skjedd siden sist. Det er færre biler her. Flere av de åpne plassene er nå stengt for biler. De historiske plazaene er kort og godt bedre tilrettelagt for gående og syklister. Og for oss turister, som gjerne vil ta bilder både av fontener og arkitekturen rundt. Byen har en bevisst strategi for å bli bedre tilrettelagt for både forgjengere og syklister. Per nå er det 15 mil med sykkelstier i byen. 

Så hva gjør man i en by, med en enorm 9 km lang park, 15 mil med sykkelstier og mange ting man vil få med seg? Jo! Jeg drar så klart på guidet sykkeltur. Og jeg starter i den helt unike parken, Turia-parken. En park som er så langstrakt som var den en elv, nettopp fordi den er anlagt der Turia-elven en gang rant. 

Turia-parken og monumentale trær 

I dag er den tørrlagte Turia-elven et grønt og frodig tilholdssted for byens borgere. Her rusler man, sykler, driver med sport, drar på piknik – eller danser, som jeg så en stor gjeng gjøre en av kveldene jeg ruslet nede i det tørrlagte elveleiet. Det er også i enden av denne parken vi finner City of Arts & Sciences. 

Valencia Turia parken

Som min lokale sykkelguide, Amanda, sa: – Denne parken er en av grunnene til at jeg vil bo her. Jeg skjønner henne godt. Men det er ikke bare fascinerende hvordan et stort grøntområdet har fått plass her midt i byen, der det like gjerne kunne blitt anlagt en motorvei (ja, det ble diskutert i sin tid). Det var vel så fascinerende å høre historien om bensinstasjonen som måtte rives fordi en av byens monumentale trær truet med å rive den med sine bare røtter. En av dem måtte vike plassen; det ble bensinstasjonen, forteller Amanda.

Det viser seg at denne byen har en stor andel både monumentale og unike trær rundt omkring. Det er faktisk mulig å utforske byen ved å følge ulike ruter etter disse trærne. 

Monumentalt tre Valencia
Det finnes mange monumentale trær i Valencia, og det finnes flere ruter å følge om man vil se byen i deres fotspor – eller røtter, så og si.

På båttur i Albufera 

Kanskje enda mer eksotisk for en storby ved havet, er hvordan innsjøen Albufera tiltrekker seg både fiskere og romantikere. For like ved Valencia ligger et særdeles idyllisk område ved navn Albufera. Her, tett på storbyen, ligger innsjøen som en gang var en del av havet. Nå er det ikke saltvann igjen her i den 1,5 dype innsjøen. Det sørger slusene og elvene Turia og Júcar for.

Båttur Albufera
Jeg tok turen sammen med Jaume, som kunne fortelle meg om hvordan fisket foregår her, om ulike arter som lever her og hvordan man nå prøver å rette opp i fordums industrisynder ved å rense vannet. 

Albufera har i alle år vært et bærekraftig system mellom mennesker, natur og miljø, der naturressurser som salt, tre, ved, fiske, vilt og risdyrking har skapt inntekter og livsgrunnlag. Et helt unikt kanalsystem sørger for at det kan tappes vann når rismarkene rundt blir oversvømt om vinteren. 

Men før vannet når ned til innsjøen, har det rent i et irrigasjonsystem gjennom rismarkene der paellarisen vokser. Dette systemet går helt tilbake til da romerne styrte her. Dernest ble det forbedret av araberne som senere overtok. Og fortsatt er det i bruk. Det samme er den unike vannemnden, lokalt kalt «El tribunal de las aguas». Dette er unikt i verdenssammenheng, og har røtter helt tilbake til middelalderen. (mer info lenger ned). 

Albufera
Det er bare å ta turen til dette kaianlegget og bli med en av båtene ut på vannet. En kort tur ligger på €5

Midt i matfatet

Der jeg befinner meg i en tradisjonell båt der utpå innsjøen, befinner jeg meg også midt i matfatet. Akkurat som Valencia selv. Ikke bare er vannet rundt meg fylt med fisk og ål. Men også markene rundt innsjøen er dekket av rismarker, frodige og grønne. På havet like utenfor pågår fiske den dag i dag. Appelsinlundene jeg besøkte sist gang jeg var her, er heller ikke langt unna. Det samme gjelder for alle de fargerike, smakfulle produktene som fyller matmarkedene i byen hver morgen.   

Mercado Central
Her fra Mercado Central en grytidlig lørdag morgen

Kortreist mat er noe man har drevet med her i Valencia lenge før de visste det var noe som kaltes for det. For meg synes det som om hver minste bydel har sitt eget matmarket. Jeg så i hvert fall flere, der jeg utforsket byens ulike strøk. Men er det ett du skal besøke, er det byens – og Europas – største ferskvaremarked; Mercado Central. Det er hit innbyggerne og de beste restaurantene i byen legger dagens innkjøp.

Det er også her jeg så etter alle ingrediensene til en ekte paella. Jeg fant flere av ingrediensene. Også flådde harer. Men mer om det i neste innlegg. For da skal jeg deler mer om hva en ekte paella egentlig er og består av – og hvorfor jeg måtte til Valencia for å lære om denne retten. 

Se gjerne min story fra Valencia på Instagram her

City of Arts and Science Valencia

Reistips til Valencia 

Her spiser du godt

Paella restaurant Valencia
  • Ekte valenciansk paella, som du får tilberedt spesielt for deg over flammer på tradisjonsrikt vis, hos Llisa Negra. Dette er en av signaturstedene til Michelin-stjernekokken Quique Dacosta
  • Smake orxata, en drikk av xufa (tigernøtter, som er en superfood, har jeg nå lært). Drikken synes jeg er som en blanding av kokosmelk og mandelmelk, og servert kald er den riktig så forfriskende! 
  • Agua de Valencia, for deg som vil ha en sterk en. For meg ble den i det sterkeste laget, med cava, vodka, gin, is – og selvsagt – juice av appelsiner fra Valencia. (Jeg tenker jeg skal lage min egen variant av denne, med litt mer balanse av appelsinjuice en kveld jeg har venner på besøk). 
  • Gå til Mi Cub på Colon Market ens ærend for tomat og tunfisksalaten, samt retten titaina, som er valensisk versjon av spansk pesto (med paprika, tunfisk, tomater og pinjekjerner), samt be om å få et fat lokale appelsiner gratinert med sukker til avslutning. Nam! 
  • Reis verden rundt i matfatet hos Canalla Bistró Restaurant. Restauranten ligger i bydelen Ruzafa og er en av Michelin-stjernekokken Ricard Camarenas mer uformelle og rocka steder.

Tips til severdigheter og opplevelser 

  • City of Arts & Sciences – med Europas største akvarie og mye mer
  • Gamlebyen, katedralen og den hellige gral, som jeg har skrevet om her
  • UNESCO-bygget (det tidligere silkemarkedet) Lonja de la Seda
  • Mercado Central – Europas største matmarked, og i jugendstil
  • Rusle rundt i Turia-parken – den ni km lange parken i det tidligere elveleiet
  • Dra på guidet sykkeltur, slik jeg gjorde – så får du en rask innføring i historien og de største severdighetene
  • For deg som er glad i å bade, finnes det finkornede strender her. Ta turen til stranda!
  • En båttur ut i Albufera. Du kommer dit med buss, taxi eller på sykkel
  • Rusle rundt i El Cabañal (det gamle fiskerstrøket, like bak stranda), Ruzafa (Valencias svar på Soho) og El Carmen på kveldstid (livlige uteserveringer, blant annet rundt Plaza del Tossal
  • Sjekk også gjerne På tur i verden sine 10 tips til Valencia her

Sjekk nettsidene til Valencia, der du kan lese om guidede turer, kjøpe billetter, få informasjon om de mange spennende museene og finne tips til hvordan reise mest mulig bærekraftig når du besøker Valencia.

Kjekt å vite om Valencia

  • Det er Spanias tredje største by som nærmer seg 800 000 innbyggere
  • Ble bygget av romerne i år 138 f.Kr., senere overtatt av araberne. Begge kulturene preger det Valencia vi ser i dag
  • Silkeveien endte her, derav silkemarkedet La Lonja og tradisjonene med silke, holdt ved like gjennom Fallas-festivalen. 
  • Fallas finner sted hvert år fra 15. til 19. mars. Innbyggere kler seg i imponerende silkekostymer og mer enn 700 monumenter blir stilt ut – og gå opp i flammer på dagens siste dag (bortsett fra to vinnere, som blir tatt vare på på Fallas-museet) 
  • Kjent for appelsiner, noe vi importerer mye av til Norge herfra
  • En flott by å reise til for den som setter pris på arkitektur. Her finner vi igjen ulike stilarter, som gotisk, romansk, rokokko, maurisk, jugendstil – og ikke minst;  Santiago Calatravas futuristiske prosjekt
  • Det tørrlagte Turia-elveleiet som er blitt park, er en omdirigert elv som oversvømte byen for siste gang på slutten av 50-tallet. Elven renner fortsatt og ender opp i Albufera-innsjøen.
  • Valencia er World Design Capital 2022 

Vannemnden «El tribunal de las aguas»

Foto: Visit Valencia

Irrigasjonssystemet ved Albufera har medført en helt egen juridisk ordning, der bønder siden middelalderen har møtts hver torsdag på plassen ved katedralen, for å løse konflikter knyttet til vann. Dette kalles lokalt El tribunal de las aguas, på godt norsk; vannnemnd. Har en bonde forsynt seg med vann fra elva (via irrigasjonssystemet) mer enn han rettmessig har krav på, har han også stjålet vann fra sin nabo lenger borte. Dommen avsies kun muntlig og er endelig. Dette juridiske systemet er anerkjent av domstolen, og så unikt er det, at det er en del av UNESCOs verdensarv. 

Fascinerende! Du kan få det med deg, om du tar turen til plassen ved katedralen, en torsdag kl. 12.


Beste tid å dra 

Valencia er en helårsdestinasjon, med behagelige temperaturer høst og vår, noe kjølige vintre og varme somre. 

Reisen dit

Jeg reiste med Flyr, fordi de hadde direkterute denne sommersesongen. Ellers kan man reise via Alicante.

Det er også mulig å komme dit med tog fra blant annet Madrid, eller kombinere en tur til Valencia med en båttur til Ibiza og Mallorca, for eksempel. 

Les mer om å reise med hurtigtog i Spania her


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!