Jakten etter lykke på Aruba

Hva er det som får et øysamfunn til å samles rundt en felles forståelse av at de er lykkelige? Hva er egentlig lykke, og hvordan finne den på Aruba – og hjemme?

De varme smilene sitter løst her på Aruba, og du merker det med én gang du lander. Det er som de smiler med hele seg, rett fra hjertet. Hjemme er det ikke alltid helt slik, og vi skylder det gjerne på klima og kultur. Men vi har én ting til felles: Både Norge og Aruba kan nemlig skryte av å ha verdens lykkeligste innbyggere*.

→ Skal du til Aruba? Les min guide til Aruba her

*Merk: Dette var i 2019

Glad velkomst
Å bli møtt av denne blide damen med dette strålende smilet ved innsjekk på Manchego Resort & Spa gir en viss lykkefølelse. Jeg blir i hvert fall glad!

Norge + Aruba = lykkeligste land i verden?

Innbyggerne på Aruba hevder seg å være mer lykkelige enn de fleste andre i verden, målt i forhold til landets størrelse – dette i følge turistrådets egen undersøkelse. Aruba er jo ikke et helt eget land, for selv om øya er selvstyrt, er Aruba underlagt Nederland*. Undersøkelsen jeg viser til, er derfor en egen rapport de har foretatt i samarbeid med Rosen College of Hospitality Management ved University of Central Florida.

Interessant nok, samme år som FN slo seg sammen med Aruba for å spre lykke under World Happiness Day (2017), var det Norge som toppet den globale lykke-rankingen som ble lagt fram samme dag. (I år (2019) var det imidlertid Finland som stakk av med lykke-seieren, mens *Nederland havnet på en 5. plass).

Karol i svevet

Den lykkelige øya

Jeg befinner meg i skrivende stund på Aruba, den karibiske øya, hvis slagord er «One Happy Island». Og hvis du trodde, som meg, at dette først og fremst er en selgende tagline, er det altså feil. Hele 78% av respondentene svarte i nevnte undersøkelse at de er lykkelige. To år tilbake, i forbindelse med verdens lykkedag, slo landet seg sammen med FN for å spre mer lykke.

«One happy island» er altså en beskrivelse av hele øyas identitet, folkets DNA, skal vi tro turistsjefen Ronella Tjin Asjoe-Croes.

Hva gjør arubanerne lykkelige?

Med kritthvite sandstrender, turkis hav og sol hver dag  er det kanskje ikke så mye å lure på. Men – jeg gjør det likevel. For også her er det dagligliv, jobb, utfordringer og annet som naturlig vil ta fokus bort fra nettopp ren lykkefølelse. Så jeg gjorde det til et mål å spørre innbyggere jeg møtte på min vei her hver dag: Hva betyr lykke for deg? og Hva gjorde deg lykkelig i dag?

Jonathan fra Monteforte Luxury Cruise
Jeg glemte å stille Jonathan spørsmålet, men det er liten tvil om at Aruba gjør ham lykkelig – det er bare å se på tatoveringen

Det interessante er at det var et par svar som gikk igjen, i tillegg til gleden over å bo på ei øy med så varmt klima og flotte strender. Fellestrekkene som går igjen, handler om takknemlighet, sosiale relasjoner og naturen:

Waking up! og When I opened my eyes this morning gikk igjen. Flere uttrykker også takknemlighet over å ha en jobb å gå til. Knowing I will be working at the beach this morning og Working with people makes me happy. Men også det å innse hvor takknemlige de er for å være født og oppvokst nettopp på Aruba, gjør flere lykkelige. Ikke ulikt min egen takknemlighet for at det nettopp var Norge jeg ble født i, med gode sosiale ordninger, vakker natur og fire årstider.

→ Relatert: Blue Zone og Santa Teresa

Island time

Solnedgang Manchebo Beach
Å nyte solnedganger som dette, med tærne i den avkjølte korallsanden, fremkaller for min del litt lykkefølelse

Andrea fra Venezuela har bodd på Aruba i seks år. Hun mener arubanerne vet å stresse mindre enn mange andre nasjonaliteter. Begrepet «island time» fikk jeg lære om allerede første dag på øya. Skjer det ikke i dag, skjer det kanskje i morgen.

Min guide og vertinne her på Aruba, Amayra, jobber mye og har gjerne hektiske dager og uker. Hun mener kommunikasjon er viktig for et bedre liv. – Hvis jeg ser at jeg blir forsinket til en avtale, varsler jeg det og når jeg regner med å være der.

Amayra på Aruba
Amayra fra Aruba smiler mye og er stolt av øya si

Små grep, enkle teknikker, som altså hvemsomhelst kan ta til seg for etterfølgelse. Deriblant jeg.

Er jakten på lykke en trend?

Den senere tiden har studiesteder som Harvard, Stanford og Yale University opprettet nye fag om lykke, mening og livskvalitet. Og Norges Handelshøyskole følger etter. Jeg hørte om kurset er «Lykken og det gode liv: Hvordan ta bedre beslutninger?» første gang nå nylig, da jeg lyttet til Sara Lossius sin podkast Ingefær og hennes intervju med professor Helge Thorbjørnsen.

Her snakker han om at store deler av lykkefølelsen vår drives av faktorer som vi ikke har kontroll over selv, som gener, personlighet, evner, oppvekstvilkår og samfunnsforhold. Men, som han forklarer: vi kan likevel gjøre en innsats selv.

Frihet og selvbestemmelsesrett

Blant annet er sosiale felleskap og muligheten til å ta egne veivalg noe som spiller en rolle. Det stemmer godt overens med den ene unge kvinnen jeg snakket med her en kveld: – Å kunne bestemme over meg og mitt eget liv gjør meg lykkelig.

Alt dette er noe vi kanskje har en tendens til å ta for gitt: å våkne opp om morgenen, å ha en jobb å gå til, å kunne bestemme over oss selv. Men er det selvsagt? Og benytter vi egentlig muligheten til å bestemme over eget liv? Eller sier vi for mye ja, eller ja til feil ting, mens vi egentlig kunne tenke oss å si nei?

Jeg er i hvert fall glad for at jeg takket ja til å bli med på akkurat denne presseturen til Aruba. Jeg takker oftere pent nei enn ja takk til tilbud om pressereiser, som er en dyd av nødvendighet og prioritering. Selv om jeg elsker å reise, elsker jeg også tid sammen med de jeg er glad i – begge deler er noe jeg prioriterer, og gjerne i kombinasjon.

Å kunne si nei, å prioritere, er også i tråd med nettopp det Thorbjørnsen og kollegaen Sjåstad skriver om i denne kronikken hos forskning.no:

Lykke og livskvalitet handler med andre ord ikke bare om hvor mye du får til, men kanskje aller mest om hva du gjør og hvordan du prioriterer. Ethvert «nei» muliggjør et aktivt «ja» til noe annet.

Pelikan på Aruba
Denne karen gjør meg litt lykkelig, hver gang vi møtes om morgenen på stranda

(reise)lykke på Aruba

Det er altså ingen tvil om at det var riktig å si ja denne gang – ei heller at jeg kjenner ekte (reise)lykke her på Aruba. Her har jeg fått den ene aha-opplevelsen etter den andre. Jeg har møtt herlige mennesker, fått nye venner og funnet et fantastisk sted å bo som ferierende. Å starte dagen med en times yoga, å rusle langs silkemyke strender, å slå av den daglige praten med pelikanen som tar sitt morgenstell, å lytte til bølgene som slår mot stranda, å kjenne varmen, sola og vinden som stryker meg over huden …

Aruba er en deilig øy å besøke, enten du reiser alene, som par, med venner eller familie. Men neste gang håper jeg å reise hit med min kjære, for delt (reise)lykke er den beste for meg. Til da har jeg planen klar og den skal jeg dele her med dere snart – det vil handle om hvordan du får en romantisk ferie på Aruba!

→ I mellomtiden: Her er min guide til Aruba
Reiselykke på Aruba
Aruba – One Happy Island

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Herlig tema på artikkelen! Aruba virker absolutt som et lykkelig sted å besøke. 😀 Det er også interessant det du skriver om at vi gjerne kanskje tar tingene som gjør folk i andre land lykkelige for gitt her hjemme. Vi er vokst opp i et utrolig privilegert samfunn, hvor vi aldri har måttet kjempe for oss selv, tilværelsen eller det vi trenger. Å reise gjør derimot at vi ser andres utfordringer og dermed lettere finner tilbake til de samme følelsene for oss selv. Det å våkne opp hver morgen til en ny dag, er i grunn noe vi burde ferie – hver dag! 🙂 Håper jeg får besøke dette herlige øyriket en dag.

error: Content is protected !!