Erika Fatlands Sovjetistan

Erika Fatland Sovjetistan
Erika Fatland, forfatter av Sovjetistan

Helt alene har Erika Fatland reist rundt i Usbekistan, Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan. Det har tatt henne fem måneder med reiser og en hel sommer med skriving. Boka Sovjetistan ble utgitt i fjor høst, og nå nylig lansert i pocket utgave. 

Hun har besøkt diktaturstater, blitt forhørt og gitt seg ut for å være student. Likevel var hun aldri redd. – Men jeg kunne bli paranoid. Paranoid for å bli avslørt som forfatter.

Forhørt

–I forhørene ved grenseovergangene kjørte de meg til tider. Stilte spørsmål om hva jeg studerte, hvordan og hvorfor, for dernest å skifte tema og stille spørsmål som: Hva koster en kilo kjøtt i Norge? Hva koster melken? forteller sosialantropologen. Kanskje ikke så rart hun ble lett paranoid.

Utfordrende

Men den store utfordringen var mer av det rent praktiske slaget: skaffe seg visum, reiseoverganger og det å avtale møter med intervjuobjekter. – Jeg kunne som regel ikke snakke med dem om politikk. Det er for vanskelig for dem, sier Fatland. Nettopp derfor har hun også valgt å anonymisere en del av kildene sine i boka.

Det gjestfrie Yagnobfolket

Erika Fatlands favoritt blant disse fem landene, ble Tadjikistan. For der hadde hun en helt unik opplevelse. –Jeg besøkte Yagnobfolket i Yagnobdalen. Yagnobene holder til i jordhytter i fjellene, holder geiter og kyr og snakker et gammelt språk. –Besøket der var en ut-av-tiden-opplevelse, sier Fatland. Og legger til: –De var veldig gjestfrie!

Drakk kamelmelk

En annen opplevelse hun husker godt, var da hun fikk servert kamelmelk av fattige bønder i ørkenen i Turkmenistan. –Denne drikken består av gjæret kamelmelk som har stått i romtemperatur og godgjort seg i et år, forteller hun. Ikke rart hun ble syk.

Men det gikk over. Nå er det bare et varig minne fra en reise hun gjerne vil dele med andre. I Sovjetistan deler hun sine opplevelser fra sine reiser i området og møter med mennesker, kultur og samfunn. Hun ser også nærmere på sovjetfortiden og dagens politiske liv i disse fem nye landene som ender på -stan.

Erika Fatlands reisetips til “Sovjetistan”:

Turkmenistan passer for deg som liker eksentriske diktatorer og som er glad i marmor og storslagne praktbygg.

Kasakhstan, verdens 9. største land, passer for deg som liker å ha godt med plass rundt deg. Er du glad i vintersport, bør du ta turen opp til den legendariske skøytebanen Medeo i Almaty.

Tadsjikistan passer for deg som er glad i fjell og uberørt natur. 93 prosent av landet består av fjell.

Er du glad i fjell og friluftsliv, men vil ha litt mer komfort, samt slippe å styre med visum, er Kirgisistan landet for deg.

Usbekistan er landet for den historieinteresserte. Her ligger de historiske byene som perler på en snor: Khiva, Bukhara, Samarkand … Og de skuffer ikke!

Intervjuet over ble gjort på oppdrag for Bok365.no, og sto først på trykk der.

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Tags

6 kommentarer

 • Spennende å høre mer om Erika Fatland, Mette! Likte veldig godt boken hennes og beundrer motet hennes! Tøff dame!

 • For ei modig dame! Reisene hennes hørtes vanvittig inspirerende ut. Drømmer selv om disse landene… f¨år håpe drømmen går i oppfyllelse snart. 🙂 I mellomtiden får jeg lese denne boken!

 • Anders - Eventyrlyst sier:

  Jeg har kjøpt den selv, jeg, og skal kose meg med den i Brasil. Leste blogginnlegget til Kjersti på iallverden.no om Turkmenistan, og da ble jeg straks fristet til å ta en tur.

  • Reiselykke sier:

   Hei Anders
   God lesning, og god tur til Brasil!

   Jeg leste også innlegget til Kjersti. Veldig flotte bilder! Et spennende reisemål som venter … 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.