Erika Fatlands Sovjetistan

Helt alene har Erika Fatland reist rundt i Usbekistan, Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan. Det har tatt henne fem måneder med reiser og en hel sommer med skriving. Boka Sovjetistan ble utgitt i fjor høst, og nå nylig lansert i pocket utgave. 

Hun har besøkt diktaturstater, blitt forhørt og gitt seg ut for å være student. Likevel var hun aldri redd. – Men jeg kunne bli paranoid. Paranoid for å bli avslørt som forfatter.

Forhørt

–I forhørene ved grenseovergangene kjørte de meg til tider. Stilte spørsmål om hva jeg studerte, hvordan og hvorfor, for dernest å skifte tema og stille spørsmål som: Hva koster en kilo kjøtt i Norge? Hva koster melken? forteller sosialantropologen. Kanskje ikke så rart hun ble lett paranoid.

Utfordrende

Men den store utfordringen var mer av det rent praktiske slaget: skaffe seg visum, reiseoverganger og det å avtale møter med intervjuobjekter. – Jeg kunne som regel ikke snakke med dem om politikk. Det er for vanskelig for dem, sier Fatland. Nettopp derfor har hun også valgt å anonymisere en del av kildene sine i boka.

Det gjestfrie Yagnobfolket

Erika Fatlands favoritt blant disse fem landene, ble Tadjikistan. For der hadde hun en helt unik opplevelse. –Jeg besøkte Yagnobfolket i Yagnobdalen. Yagnobene holder til i jordhytter i fjellene, holder geiter og kyr og snakker et gammelt språk. –Besøket der var en ut-av-tiden-opplevelse, sier Fatland. Og legger til: –De var veldig gjestfrie!

Drakk kamelmelk

En annen opplevelse hun husker godt, var da hun fikk servert kamelmelk av fattige bønder i ørkenen i Turkmenistan. –Denne drikken består av gjæret kamelmelk som har stått i romtemperatur og godgjort seg i et år, forteller hun. Ikke rart hun ble syk.

Men det gikk over. Nå er det bare et varig minne fra en reise hun gjerne vil dele med andre. I Sovjetistan deler hun sine opplevelser fra sine reiser i området og møter med mennesker, kultur og samfunn. Hun ser også nærmere på sovjetfortiden og dagens politiske liv i disse fem nye landene som ender på -stan.

Erika Fatlands reisetips til «Sovjetistan»:

Turkmenistan passer for deg som liker eksentriske diktatorer og som er glad i marmor og storslagne praktbygg. Kasakhstan, verdens 9. største land, passer for deg som liker å ha godt med plass rundt deg. Er du glad i vintersport, bør du ta turen opp til den legendariske skøytebanen Medeo i Almaty. Tadsjikistan passer for deg som er glad i fjell og uberørt natur. 93 prosent av landet består av fjell. Er du glad i fjell og friluftsliv, men vil ha litt mer komfort, samt slippe å styre med visum, er Kirgisistan landet for deg. Usbekistan er landet for den historieinteresserte. Her ligger de historiske byene som perler på en snor: Khiva, Bukhara, Samarkand … Og de skuffer ikke!

Intervjuet over ble gjort på oppdrag for Bok365.no, og sto først på trykk der.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
  1. For ei modig dame! Reisene hennes hørtes vanvittig inspirerende ut. Drømmer selv om disse landene… f¨år håpe drømmen går i oppfyllelse snart. 🙂 I mellomtiden får jeg lese denne boken!

  2. Så hyggelig! Ja, enig – hun er tøff 🙂 Fin omtale av boka å siden din, også!

  3. Ikke sant? Ja, boka er en fin start! Kanskje det blir tur også, etterhvert?

  4. Jeg har kjøpt den selv, jeg, og skal kose meg med den i Brasil. Leste blogginnlegget til Kjersti på iallverden.no om Turkmenistan, og da ble jeg straks fristet til å ta en tur.

  5. Hei Anders
    God lesning, og god tur til Brasil!

    Jeg leste også innlegget til Kjersti. Veldig flotte bilder! Et spennende reisemål som venter … 🙂

error: Content is protected !!