Bøker om New York – Les deg rundt i storbyen

Når vi ikke kan reise fysisk, kan vi likevel reise gjennom bøkenes verden. Her har jeg samlet noen tips til bøker du kan lese, og som har handling fra New York eller som handler om New York.

Nå finnes det utallige romaner, guider og historier – sanne og oppdiktede om New York. Listen er ufattelig lang, men jeg har nå kun plukket ut et lite knippe for å gi deg noen idéer til hvordan du kan reise til New York mellom to permer.

Et par klassikere

Første gang jeg besøkte New York, gikk jeg som jeg så ofte gjør, en tur innom noen av bokhandlerne. I en av dem plukket jeg med meg klassikeren The Catcher in the Rye av J.D. Salinger. Dette er en klassiker fra 1951 som opprinnelig ble skrevet for voksne, men den er også i årevis plukket opp av et yngre publikum. En annen klassiker, som foregår litt lengre unna Manhattan, er The Great Gatsby. En must read fra det glade 20-tall, utgitt i 1926.

Senere kom jeg over Patti Smiths memoar Just Kids. Denne boka er et portrett av henne selv og Robert Mapplethorpe fra en tid i New York som en gang var. Fin bok!

I love New York on summer afternoons when everyone’s away. There’s something very sensuous about it – overripe, as if all sorts of funny fruits were going to fall into your hands. – F. Scott Fitzgerald

Dramatikk og spenning

Norske Mirjam Kristensens roman En ettermiddag om høsten starter med at kjæresten til Rakel, Hans Olav, forsvinner da de er på museet MOMA i New York. Dette er en spennende og velskrevet roman, slik jeg husker den. Boka finner du her.  I Stillitsen av Donna Tartt er det også en sentral hendelse som foregår på et galleri. Her får tenåringen Theo livet snudd på hodet da moren blir drept i et terrorangrep.

En annen fryktelig hendelse som finner sted i New York, ikke bare i boka til Jonathan Safran Foer, men dessverre også i virkeligheten, er 9/11. Romanen Ekstremt høyt og utrolig nært handler om det som skjer i en familie etter at tvillingtårnene falt i 2001. Boka finner du her

Forfatterduoen Auster og Hustvedt

Det jeg elsket av Siri Hustvedt er en flott roman med handling fra Soho, New York. Her bor to familier som vi følger opp igjennom årene fra 1970-tallet, gjennom livets ulike faser, gleder og kriser. Forfatteren selv bor i Brooklyn, New York, sammen med sin forfatter-mann Paul Auster. Begge har utgitt flere romaner fra New York: Sjekk gjerne ut Hustvedts debut Med bind for øynene, eller Austers Brooklynsk dårskap. Boka finner du her

→ Les også: intervju med Paul Auster og Siri Hustvedt

Et par andre tips: Jeg har tidligere lest et par av Elizabeth Gilberts memoarer, men så langt ikke hennes siste roman: City of Girls er lagt til New York på 40-tallet og handler om sparkepikene på den tiden. Boka har fått mye bra omtale! For barn anbefaler jeg Bjørn SortlandsNew York-mysteriet, fra mysterie-serien.

Det er godt mulig jeg kommer tilbake med flere New York-roman tips etterhvert. God lesning!

REISETIPS TIL NEW YORK

Når vi en gang kan reise igjen og om du tenker deg en tur til New York da, finner du mine tips til New York for førstegangsreisende, mine tips til gode restauranter i New York og om jazzbyen New York.

Andre relevante artikler:

Bøker om London – Les deg rundt i storbyen

Bøker om Paris – Les deg rundt i storbyen


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!