Norgesferie på sparebluss: Kortreist, nært og nostalgisk

Norgesferie på sparebluss: Kortreist, nært og nostalgisk

Dette er året for de kortreiste eventyrene, for mikroeventyr, nostalgi, teltturer og bilferie i eget land. Her er mine tips til norgesferie på budsjett.

Selvfølgelig vil vi gjøre det vi kan for å støtte norsk reiseliv i sommer. Jeg tror også mange av oss ønsker å støtte lokale næringer og bidra til et bærekraftig nærmiljø og lokalt reiseliv. Men mange av oss kommer rett og slett ikke til å ha råd til å sjekke inn på våre fineste og dyreste hotell, prioritere de dyreste reiseopplevelsene og spise på de mest eksklusive restaurantene. Dessverre!  Og som DN skriver om her, kutter nordmenn feriebudsjettet kraftig i år. Årsakene til det er mange:

Flere hundre tusen arbeidstakere er blitt permitterte i løpet av den siste tiden. Gründere og familiebedrifter er slått konkurs. Arbeidstakere frykter at feriepenger ikke blir utbetalt. En rekke nordmenn har pengene fastlåst hos reisebyråer med forlenget frist for tilbakebetaling av avlyste feriereiser. For mange av oss knytter det seg med andre ord stor usikkerhet knyttet til fremtidig inntekt og arbeidsforhold. Kort og godt:

Det er med god grunn jeg tipper mange vil prioritere staycation og mikroeventyr og dermed heller reise kort og nært, prioritere dagsturer, kortere utflukter, telturer og henge i trærne, dra på hytta, til svigers, foreldre eller annen nær familie.

Her finner du mine tips til norgesferien!
Kjerag Lysebotn Camping Resort

Budsjettvennlig ferie

Så da Egmonts klikk.no lurte på om jeg kunne tenke meg å dele noen tips til budsjettvennlig ferie, gjorde jeg det. Som det å gjøre ting lokalt, der du bor, som å være turist i egen by og område.  Reis kort, støtt dine lokale næringer hvis du kan, og se med nytt blikk på kjente og ukjente stier og gater, kaféer og lokale severdigheter.

Her er mine tips til en norgesferie på sparebluss:

1. Kortferie på fint hotell

Å bo på hotell – i hvert fall om vi velger et av de unike, historiske eller et designhotell – er en opplevelse i seg selv. Kanskje blir det ikke to uker med luksus i år, men kan du skeie ut med to netter i steder? Kombinér teltturen, hytteturen, overnatting i egen bil/campingvogn eller ferie i hjemmet med et kortere opphold på et hotell du drømmer om å bo på.

→ Se tips til 7 herlige norske hotell med særpreg

2. Planlegg flere kortreiste ferieopplevelser

10 tips til bilferien

Dette er sommeren da vi endelig kan gjøre de tingene vi alltid har «tenkt å gjøre», men ennå ikke fått oss til å gjennomføre. Stedene vi har planlagt å besøke eller se en gang, men som stadig utsettes, fordi vi alltids «kan gjøre det når som helst». Vi snakker en skikkelig norgesferie, med kortreiste og nære opplevelser.

Kanskje er dette året å dra til Loen Skywalk? Besøke Kistefossmuseet? Å gå Via Ferrata Kyrkjeveggen eller Trolltunga? Sykle Rallarvegen? Teste de mange gode restaurantene i Oslo? Eller å utforske Lofoten med rib?

Utsiktspunktet Loen Skylift
Jeg har også utgitt en e-bok med 150 kortreiste reisetips til Ryfylke, Hardanger og Haugalandet

3. Nostalgiske ferieopplevelser

Dette er vel også året å hente frem kjølebag’en og fryselementene, pakke med god mat og drikke før bilturen eller stranddagen. Finn fram nostalgien i deg, og let frem hagespill, som badminton og krokket, fra kjeller eller loft. Ta det med i parken og lag trygge mini-turneringer med god avstand. En moro og billig aktivitet.

4. Piknik i parken

Et annet budsjettvennlig tiltak, kan være å veksle mellom kafé- og restaurant-besøk og rigge i stand en bedre piknik-lunsj i parken, i skogen eller på stranda. Forbered noen gode måltid hjemme før du drar av sted, ta med noe fint å dekke bordet eller pleddet med, så det også blir en visuell opplevelse. Kos deg selv om du ikke kan spise på restaurant hver dag. Og nyt den gode restaurantopplevelsen når du prioriterer det.

5. Reise rundt som de lokale

Flåmsbana

Om man vil til andre deler av landet, og ikke har egen bil, er et tips å reise som de lokale. Bruke tog-, buss- og ferjeruter og for å komme deg rundt til nærliggende severdigheter og aktiviteter. Flere av våre togruter er for øvrig en opplevelse i seg selv. For eksempel Flåmsbana – verdens bratteste togreise

→ Kjøp billett på nett, hold avstand og les gjerne flere reiseråd fra Vy her 

6. Leie bil i en lengre periode

Om du ikke har egen bil og heller vil leie, kan det være lurt å sjekke ulike leiebilselskap. Det kan også være billigere å leie bil over en lengre periode enn bare noen få dager.

→ Les også 10 tips til bilferien

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Hyggelige, kortreiste turer blir det definitivt mange av i år. Det er sant det du sier, at i år vil en nesten «måtte» gjøre de tingene en har tenkt og sagt en skal gjøre «senere». Selv er jeg alt for flink til å sette kursen ut av landet når jeg skal ha ferie, og både feriepenger og -dager brukes opp, før man har rukket alle de besøkene og opplevelsene en kunne hatt her hjemme. I år blir det «andre boller». 😀 Har du lagt noen fine planer for din sommerferie enda? =)

error: Content is protected !!