Cádiz – en reise i historie og kystlandskap 

Cádiz – en reise i historie og kystlandskap 

Cádiz er både en av Andalucías provinser og hovedstad i provinsen Cádiz. Dit drar du for de langstrakte strendene, for sherryen, for flamenco, for lyset og for de dansende hestene.

inneholder reklame for egen e-bok-utgivelse, hvor denne artikkelen er hentet fra

Cádiz-provinsen ligger tett på Nord-Afrika. Så tett at det på det smaleste punktet, ved Tarifa, ikke er mer enn ca. 13 km mellom det afrikanske og det europeiske kontinentet.

Her ser vi Tarifa og stredet over til Afrika

Til informasjon: Jeg er utnevnt turist-ambassadør for Andalucía av Spanias turistkontor i Norge. Les mer her

Det var her, i Tarifa, at maurerne gikk i land og på kort tid erobret landet fra vestgoterne (visigotene). I dag er Tarifa mest kjent for sin ferske tunfisk, for de flotte langstrakte strendene rundt og som et paradis for vindsurfere. 

Foto fra Tarifas gater

Cadíz – Vest-Europas eldste by

Provinshovedstaden Cádiz ligger ytterst på en tupp ut mot Atlanterhavet, og det er nesten så jeg kan se for meg historien utspille seg i gatene der jeg beveger meg mellom bygninger i bydelen El Pópulo.

Man regner dette for å være den eldste delen av byen, datert tilbake til 1200-tallet. Den eldre historien må man gå til arkeologiske utgravinger og museet for å finne mer om. 

Cádiz by regnes som Vest-Europas eldste by og ble grunnlagt av fønikerne for 3000 år siden Det var også her Spanias første demokratiske grunnlov ble signert. 

Du får tips til anbefalte restauranter og overnatting, samt mer om Andaluía i min e-bok Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen

Det var også her, fra havnen i Cádiz, at Christopher Columbus la ut på sin berømte seilferd og senere kom hjem med funnet av Amerika. 

Cádiz kalles Costa de la Luz, takket være det helt spesielle lyset vi finner her. Bildet er tatt fra Cádiz by

Den historiske havnen i Cádiz

Cádiz var i mange år en svært viktig havn, noe vi også kan se igjen i arkitekturen i dag. Hit kom velstående handelsmenn, som slo seg ned. Her bygget de seg romslige hus med plass til både business, privatliv og et utkikkstårn i toppen. 

Langs havet i Cádiz

Det skal være mer enn 100 slike utkikkstårn i Cádiz i dag, bygget for at eierne av skipene som kom og gikk i havnen kunne følge med på ferden. Det var tross alt fare for pirater, som i lange tider herjet utenfor kysten her. I dag er disse utkikkstårnene gjort om til små leiligheter, uten heis, så det er stort sett yngre studenter som bor der. 

Rundt Cádiz finner vi, som så mange andre steder i Andalucía, mange koselige hvite landsbyer. Jeg besøker et par av dem, foruten Tarifa som jo er selvsagt og allerede nevnt. 

Du får tips til anbefalte restauranter og overnatting, samt mer om Andaluía i min e-bok Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen

Fra venstre: 1. På lokal fiskerestaurant med min guide og tolk, Trini. 2. En lokal ung flamencodanser. 3. På digg marokkansk-inspirert restaurant i Veier de la Frontera. 4. Palmer og historiske bygninger i Veier de la Frontera

Vejer de la Frontera 

Mitt første stopp er imidlertid Vejer de la Frontera, som går helt tilbake til bronsetiden. Men her ser vi også spor fra al-andalusisk tid. Vejer de la Frontera er en av flere byer som lå på grensen mellom den mauriske regionen og det kristne land. 

Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera

Det er derfor så mange byer har fått tilnavnet «de la Frontera» – de lå alle i grenseland. Den historiske bymuren fra maurisk tid var en gang inngangsport til byen. Kirken er også her, som så mange steder rundt i Andalucía, bygget over moskéen. 

Den mauriske muren i Vejer de la Frontera

Helt frem til for rundt seksti år siden dekker kvinnene i denne byen seg til på arabisk vis.

De gikk sjelden ut, og når de gjorde det, var de kledd i sorte klær fra de var rundt 25 år. Dette hang sammen med at de oftere og oftere var i en sørgeperiode fordi familiemedlemmer døde. 

– Da var det praktisk å gå kledd slik like godt hele tiden, forteller min guide i Vejer, Louisa.

Vejer de la Frontera

En slik kledning kalte de «cobijada». Det kommer av verbet «cobijar», som betyr noe á la «å dekke til». 

Denne statuen illustrerer en slik bekledning som var vanlig for inntil 60 år tilbake i tid.

Medina Sidonia

Medina Sidonia ser vi også spor etter al-andalusisk tid: Her er rester av en historisk bymur, og rundt Medina Sidonia kan vi ennå skimte ruinene etter vakttårnene. 

Medina Sidonia
Medina Sidonia

Kirken María la Coronada er bygget over moskéen, slik tradisjonen var da. Byen skal ha vært viktig allerede tilbake til tiden før al-Andalus, da visigotene hadde sin første biskop her. 

Du får tips til anbefalte restauranter og overnatting, samt mer om Andaluía i min e-bok Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen

Jerez de la Frontera

De store kontrastene i Cádiz ses ikke bare mellom hav og innland, kystby og landsby, men også mellom Cádiz by og Jerez de la Frontera

Sherry er en viktig del av byens identitet

For der husene i Cádiz er små (en naturlig effekt av at hele byen ligger på et naturlig begrenset område), er bygningene i Jerez de la Frontera større og mer voluminøse. Her er romsligere med plass, omringet som byen er av landskap og jordbrukseiendommer. 

Jerez de la Frontera formelig oser av eleganse og gamle penger. Her er det tradisjonsrike sherry-bodegaer, oppdrettere og overklassen som hører til. 

Her ligger den fornemme hestedressurskolen La Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, der andalusiske hester blant annet lærer å danse ballett.

Les min artikkel om de dansende hestene her

Men flamenco og tabancos (flamencobarer) er også en del av gatebildet her. Det kan du lese mer om i min artikkel her

I det hele tatt: Jerez de la Frontera er en opplevelse for den som vil lære Andalucía nærmere å kjenne. 

Reisen hit 

Den beste måten å reise rundt i Cádiz på, er med egen bil. Det tar ca. 2,5 timer å kjøre fra flyplassen i Málaga til Cádiz by og ca. halvannen time fra Sevilla. 

Denne artikkelen er hentet fra min e-bok Andalucía på 1-2-3. Kulturen, maten, tradisjonen, der du også får tips til anbefalte restauranter og overnatting, samt mer informasjon om og tips til reiseopplevelser i Andaluía.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!