Tulum – strand, jungel, yoga og mayaruiner

Tulum er stedet å dra til enten du liker avslappende strandliv, bohemske yoga retreats, er glad i god mat, setter pris på historie, kultur og yoga – eller helst vil feste natten lang.

Tulum er Mexicos eget Saint Tropez – her finner vi nydelige sandstrender, eksklusive boutique hotels og vakre mennesker. Og enda kan denne delen av Yucatánhalvøya tilby enda mer: Som historiske Maya-ruiner, en UNESCO-vernet nasjonalpark og utallige yoga shalas. For ikke å glemme skjulte, hellige vannhull, nydelig mat og spennende streetart.

Alle mine beste tips har jeg samlet i reiseguiden TULUM på 1-2-3 (reklame for egen utgivelse)

Tulum – et feriested for de aller fleste

Tulum har noe å by på for de aller fleste. For enten din perfekte ferie her fortrinnsvis handler om kultur og historie, yoga og meditasjon, god mat og strandliv eller fest og moro, finner du det her. Enten du reiser alene, sammen med din kjære, på venninne-/guttetur eller sammen med familien, er Tulum en destinasjon som vil passe for deg / dere.

Sian Ka’an biosfærepark
Naturparken Sian Ka’an ligger ved Tulum

Jeg har samlet mine beste tips og erfaringer fra min reise til stranda, byen og området rundt i denne reiseguiden til Tulum. Her vil du finne det du trenger av info før du reiser, samt at du finner gode tips som også er nyttige å vende tilbake til når du er der. reklame for egen utgivelse

Et New York i jungelen

Tulum er et herlig feriested der silkemyk sandstrand møter frodig, grønn jungel. Her får alt du kan drømme om, dersom du ønsker deg en deilig ferie i varmen. Her finner du massevis av gode restauranter, spennende arkitektur, eksklusive boutique hotels og en av Mexicos vakreste strender.

Men vil du oppleve den ekte Tulum-viben, må du grave dypt i lommeboka. For det koster å være kar – ikke minst her ved Mexicos mest eksklusive, bohemske hippie chic riviera.

Men – og det er et men: De siste årene før pandemien nærmest eksploderte turismen i Tulum. Det har medført at det som før var et bohemske backpackerstedet med enkle beach bungalows i dag minner mer om «New York-style jungel by the beach»-sted.

Infrastrukturen har ikke helt klart å følge med, og den økte turismen fører med seg diskusjoner rundt bærekraft og naturbevaring. Og vi merker det godt, helt ærlig: Det er lite dyr å både se og høre. Men så var vi der i høysesong, med mye folk og høyt støynivå. Uansett, det gjorde meg litt betenkt for fremtiden til området. 

Tulum Beach
I Tulum finner vi likevel langstrakte strender som dette, nesten uten mennesker – selv i høysesong

Samtidig er det stort fokus på stillesoner, yogaretreats og øko-resorts i området. Du skal bare vite hvor du skal bo og hvilke type restauranter som passer for deg, din stil og din lommebok. For det spiller en rolle hvor du bor og hvilke restauranter du booker bord på. Dette kommer jeg nærmere inn på i min guide. Guiden har jeg skrevet basert på min egen reise og research i området (sist oppdatert høsten 2023). Reklame for egen utgivelse.

Lokal matkultur, gjøren og laden

Maten er det ikke noe å si på!  Her står det mexicanske og yucatánske kjøkken sterkt. Her er det farm-to-table style på flere av restaurantene. At Noma har hatt en pop-up restaurant i Tulum har nok også bidratt til sitt. Ellers får du alt fra tradisjonsrik tacos, burritos og quesedilla til suppen sopa de lima, blant annet.

Taco her hjemme er ikke det samme nå lenger, for å si det sånn … Ikke avocado heller, i grunn. 

Yucatánhalvøya er kjent for mayaruiner, og de er det mange av! Oppholder du deg i Tulum, er du nært flere av disse – deriblant et av verdens syv underverker: Chichén Itza. Det samme gjelder centoner, hellige vannhull som finnes spredt rundt på halvøya. Langs kysten finner du flere gode muligheter til kiting, surfing, dykking og snorkling.

Her finner du også utallige muligheter til å starte dagen med litt yoga, delta på en tradisjonsrik temezcal eller prøve en time med sound healing. Det hele er opp til deg! Og vil du ha mine aller beste tips til Tulum samlet på ett sted, finner du det her!

Palmer i Tulum
Tulum – der strand møter jungel

Her finner du mer om Tulum

Bardo Tulum: En oase tett på jungelen

Temezcal og yoga i Tulum

Yucatánhalvøya, Riviera Maya og mayakulturen

Cenotene på Yucatán-halvøya

reklame for egen utgivelse

Reiseguide til Tulum Mexico forside

Du finner alle mine beste tips til Tulum og omegn i denne guiden researchet, skrevet og designet av meg.

Publisert første gang 11. februar 2020. Oppdatert januar 2024

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!