De flytende kjøkkenhagene i Kambodsja

Sør-Øst Asias største ferskvannsinnsjø, Tonlé Sap, ligger i Kambodsja. Et lite land, med rundt 15 millioner innbyggere, hvorav mange av dem bor nettopp her – i flytende landsbyer på innsjøen.

For innbyggerne, som i store deler av området lever av ensidig kosthold, er det igangsatt et pilotprosjekt med flytende grønnsakshager i noen av landsbyene.

Da jeg selv besøkte Tonlé Sap i 2011 fikk jeg sett et par av de mer tilgjengelige landsbyene på innsjøen. Jeg var vitne til matlagingen og fisket, jeg så hjemmene deres, skolen og kirken.

Og jeg møtte barna og mødrene jeg aldri kommer til å glemme: de som padlet opp til oss i små baljer, med slanger rundt halsen, og rope One dollar! One dollar! etter det de kunne finne av turister. Det var oss. Og vi var bare to.

Slik gjør inntrykk.

Dette var altså i det området som er mest tilgjengelig å komme til, der turister kan reise til å få se og lære om livet i de flytende innsjøene her ute. Men om vi hadde reist enda litt lenger innover innsjøen, der de færreste turister drar eller hører om,  er fattigdommen enda større. Og ernæringen enda dårligere stilt.

En rekke av landsbyene i Tonlé Sap ligger nemlig svært isolert til, og de fleste som bor der lever av ris, litt salt og fisk om de har råd – eller klarer å fange. Dette avhenger i stor grad av om det er mye eller lite vann i innsjøen.

Denne fisken fiskes i vannet de bor på, vasker seg i og flytter seg rundt i. Grønnsaker er stort sett vanskelig tilgjengelig for de fleste, da mangelen på dyrkbar mark er åpenbar for de som bor på innsjøen. For de som bor i områdene rundt, stiller det seg annerledes – der er nettopp Tonlé Sap en stor kilde til fruktbar jord.

De flytende kjøkkenhagene

Bistandsorganisasjonen Impact Norway satte i 2015 i gang et pilotprosjekt samme med blant annet The Lake Clinic, med flytende hager i Moat Klah på Tonle Sap-innsjøen for å forebygge feilernæring. Disse flytende hagene ble laget av bambusstokker og hyacinter, der det dyrkes agurk, tomater, kål og basilikum.

Bildene under er ved Impact Norway

The Lake Clinic reiser også rundt til landsbyene på innsjøen tre ganger i uka. Da får innbyggerne gratis helsesjekk og ernæringsråd. Frivillige optikere og tannleger bidrar med tannhelseprodukter og briller, mens frivillige leger bistår med enkle operasjoner.

Undersøkelser viser at barn under fem år i de flytende landsbyene på Tonle Sap innsjøen har betydelig høyere forekomst av alvorlig underernæring. Derfor har The Lake Clinic har sterk fokus på ernæring.

Bildene under er ved Impact Norway

Impact Norways arbeid

Internasjonalt har Impact påvirket til at nesten 3 millioner mennesker har fått hjelp til forebygging eller behandling for unødvendig funksjonshemming. IMPACT er en internasjonal stiftelse som ble etablert i 1983, basert på et vedtak i FN’s Hovedforsamling. Stiftelsen fokuserer på prosjekter med lave behandlingskostnader, til hjelp for et stort antall funksjonshemmede.

Impact Norway er også på Facebook om du ønsker å vite mer om arbeidet deres.

Til opplysning: Jeg var styremedlem i IMPACT Norway i perioden 2016 – 2020, senere rådsleder for deres Executive Advisory Board.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

8 Comments
 1. Veldig fascinerende med disse flytende hagene! Jeg håper virkelig det hjelper til med å bekjempe ernæringsproblemene. Det fortjener disse stakkars lokale. Bra initiativ av Impact Norway!

  Jeg skal jo til Siem Reap om bare noen uker, og det hadde i grunn vært veldig interessant å dra innom dette området for å se på utviklingen, og hvordan disse menneskene har det.

 2. Super spændende og anderledes læsning, så tak fordi du delte dette indlæg 🙂
  Super initiativ af Impact Norway som jeg håber kan hjælpe de lokale.

  /Annette

 3. Å, skal du! Ja, da må du dra ut til Tonlé Sap. Veldig spennende område. Stort, og vi fikk bare sett litt sist. En stund siden nå. Jeg skal tilbake, igjen.

 4. Kambodsja er et land som har fått en egen plass i hjertet mitt. Jeg har ikke vært ved denne innsjøen, men kjenner nå at jeg fikk veldig lyst til å reise hit. Gleder meg til å høre Kristin fortelle mer om dette på Reiseprat!

 5. Hei Elisabeth!
  Ja, Kambodsja har definitivt gjort noe med meg. Hjertet mitt banker nok litt ekstra for dette landet, og alt innbyggerne her har vært gjennom. Jeg ser også frem til å høre henne fortelle fra Tonlé Sap 🙂

 6. Hei, Marianne
  Takk for hyggelig kommentar. Ja, det er noen virkelig bra og fascinerende prosjekt Impact Norway driver med. Og dette er bare et av dem! 🙂

error: Content is protected !!