De flytende kjøkkenhagene i Kambodsja

Flytende grønnsakshager på Tonlé Sap
Innhøsting Foto ved Impact Norway

Sør-Øst Asias største ferskvannsinnsjø, Tonlé Sap, ligger i Kambodsja. Et lite land, med rundt 15 millioner innbyggere, hvorav mange av dem bor nettopp her – i flytende landsbyer på innsjøen. For innbyggerne, som i store deler av området lever av ensidig kosthold, er det igangsatt et pilotprosjekt med flytende grønnsakshager i noen av landsbyene.

Da jeg selv besøkte Tonlé Sap i 2011 fikk jeg sett et par av de mer tilgjengelige landsbyene på innsjøen. Jeg var vitne til matlagingen og fisket, jeg så hjemmene deres, skolen og kirken.

Og jeg møtte barna og mødrene jeg aldri kommer til å glemme: de som padlet opp til oss i små baljer, med slanger rundt halsen, og rope One dollar! One dollar! etter det de kunne finne av turister. Det var oss. Og vi var bare to.

Slik gjør inntrykk.

Dette var altså i det området som er mest tilgjengelig å komme til, der turister kan reise til å få se og lære om livet i de flytende innsjøene her ute. Men om vi hadde reist enda litt lenger innover innsjøen, der de færreste turister drar eller hører om,  er fattigdommen enda større. Og ernæringen enda dårligere stilt.

En rekke av landsbyene i Tonlé Sap ligger nemlig svært isolert til, og de fleste som bor der lever av ris, litt salt og fisk om de har råd – eller klarer å fange. Dette avhenger i stor grad av om det er mye eller lite vann i innsjøen. Denne fisken fiskes i vannet de bor på, vasker seg i og flytter seg rundt i. Grønnsaker er stort sett vanskelig tilgjengelig for de fleste, da mangelen på dyrkbar mark er åpenbar for de som bor på innsjøen. For de som bor i områdene rundt, stiller det seg annerledes – der er nettopp Tonlé Sap en stor kilde til fruktbar jord.

De flytende kjøkkenhagene

Bistandsorganisasjonen Impact Norway satte i 2015 i gang et pilotprosjekt samme med blant annet The Lake Clinic, med flytende hager i Moat Klah på Tonle Sap-innsjøen for å forebygge feilernæring. Disse flytende hagene ble laget av bambusstokker og hyacinter, der det dyrkes agurk, tomater, kål og basilikum.

Bildene under er ved Impact Norway

The Lake Clinic reiser også rundt til landsbyene på innsjøen tre ganger i uka. Da får innbyggerne gratis helsesjekk og ernæringsråd. Frivillige optikere og tannleger bidrar med tannhelseprodukter og briller, mens frivillige leger bistår med enkle operasjoner.

Undersøkelser viser at barn under fem år i de flytende landsbyene på Tonle Sap innsjøen har betydelig høyere forekomst av alvorlig underernæring. Derfor har The Lake Clinic har sterk fokus på ernæring.

Bildene under er ved Impact Norway

Impact Norways arbeid

Internasjonalt har Impact påvirket til at nesten 3 millioner mennesker har fått hjelp til forebygging eller behandling for unødvendig funksjonshemming. IMPACT er en internasjonal stiftelse som ble etablert i 1983, basert på et vedtak i FN’s Hovedforsamling. Stiftelsen fokuserer på prosjekter med lave behandlingskostnader, til hjelp for et stort antall funksjonshemmede.

Kristin Holdø Hansen Oishi fra Impact Norway kommer på Nordic Nomads’ Reiseprat tirsdag 22. november kl. 19:00 for å fortelle og vise bilder fra Tonlé Sap. Mer info om arrangementet på Chillout i Oslo her.

Impact Norway er også på Facebook om du ønsker å vite mer om arbeidet deres.

For ordens skyld: Jeg sitter i styret til Impact Norway på frivillig basis. Jeg har også skrevet om Impact Norway tidligere

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

8 kommentarer

 • Veldig fascinerende med disse flytende hagene! Jeg håper virkelig det hjelper til med å bekjempe ernæringsproblemene. Det fortjener disse stakkars lokale. Bra initiativ av Impact Norway!

  Jeg skal jo til Siem Reap om bare noen uker, og det hadde i grunn vært veldig interessant å dra innom dette området for å se på utviklingen, og hvordan disse menneskene har det.

  • Mette sier:

   Å, skal du! Ja, da må du dra ut til Tonlé Sap. Veldig spennende område. Stort, og vi fikk bare sett litt sist. En stund siden nå. Jeg skal tilbake, igjen.

 • OnTrip.dk sier:

  Super spændende og anderledes læsning, så tak fordi du delte dette indlæg 🙂
  Super initiativ af Impact Norway som jeg håber kan hjælpe de lokale.

  /Annette

 • Kambodsja er et land som har fått en egen plass i hjertet mitt. Jeg har ikke vært ved denne innsjøen, men kjenner nå at jeg fikk veldig lyst til å reise hit. Gleder meg til å høre Kristin fortelle mer om dette på Reiseprat!

  • Mette sier:

   Hei Elisabeth!
   Ja, Kambodsja har definitivt gjort noe med meg. Hjertet mitt banker nok litt ekstra for dette landet, og alt innbyggerne her har vært gjennom. Jeg ser også frem til å høre henne fortelle fra Tonlé Sap 🙂

 • Dette var spennende lesning! Så flott at dette gjøres for å bidra til å bedre ernæringen hos de som bor på innsjøen!

  • Mette sier:

   Hei, Marianne
   Takk for hyggelig kommentar. Ja, det er noen virkelig bra og fascinerende prosjekt Impact Norway driver med. Og dette er bare et av dem! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.