Musikkbyen Hamburgs nye landemerke

Musikkbyen Hamburgs nye landemerke

Musikkbyen Hamburg ligger som en port ut mot verden, med et rikt musikktilbud for både gjester og innbyggere. Byens rolle som nettopp musikkby blir nå ytterligere forsterket med åpningen av Elbphilharmonie – Hamburgs nye landemerke. 

Etter 15 års planlegging, 6 års forsinkelse, nesten to års byggestopp og ikke minst en omdiskutert budsjettsprekk er Elbphilharmonie endelig ferdig. Den første konserten avholdes i januar 2017, men allerede nå kan innbyggere og besøkende ta turen opp i Elbphilharmonie Plaza og ta byen nærmere i øyensyn. På 37 meters høyde kan besøkende nå se ut over by og havn med 360 graders panoramautsyn.

Elbphilharmonie: Musikkbyen Hamburgs nye landemerke
Bygget er tegnet av arkitektene Herzog & de Meuron

Hamburgs landemerke

Plasseringen er ikke tilfeldig. Dette er hjertet av Hamburg, og nettopp her hadde også byens tidligere flaggskip bolig; først et lager med et klokketårn (Kaispeicher A fra 1875) som ble skadet under 2. verdenskrig. Dernest ble lageret Archaic Kaispeciher, tegnet av Werner Kallmorgen, ført opp.

Elbphilharmonien, tegnet av arkitekthuset Herzog & de Meuron, er i dag bygget med en gedigen glassfasade, formet som bølger, på toppen av det gamle lageret, som i sin tid rommet kakao-bønner. I dag blir bønnene i stedet servert som varme drikker på husets kaféene og i hotellet Westin Hamburg som også har bolig nettopp her i Elbphilharmonien.

Nytt og gammelt i Hafencity

Nettopp ved å tegne nybygget på toppet av det gamle bygget blir Hamburgs historie og fremtid kombinert på samme vis som byen har valgt å gjøre for øvrig. Konserthuset ligger nemlig i Hafencity, den nye bydelen som er under oppføring i deler av havneområdet. Forventet ferdigstilt i 2025 er likevel store deler allerede ferdig, der det ligger side om side med det historiske Unesco-området Speicherstad.

Speicherstadt Hamburg
Arbeidet med å bygge lagerhallene i Speicherstadt startet i 1883. Byggene ble oppført for å lagre varer som tepper og kaffebønner. I dag fungerer det også som gallerier og kontorer, ved siden av lagerhall.

Emsemble Resonanz

Elbphilharmoen i Hafencity blir hjemmet til orkesteret ved samme navn, som i dag holder sine konserter i Laeiszhalle. Det blir også rom for et orkester i ”residens” . De som har fått æren av å holde konserter i Kleine Saal, er Ensemble Resonanz, som ellers holder bolig i den tidligere bunkeren som fortsatt står etter 2. verdenskrig.

For stor til å ville la seg ødelegges, rommer dette lite pene bygget i St. Pauli i dag Media bunker, der blant annet Ensemble Resonanz kammerorkesteret har sitt ”Resonanz Raum”. Med intimscene, bar og en spennende arkitektonisk lydløsning, har stedet blitt et trekkplaster for et yngre og nyere publikum enn tradisjonelt klassisk musikk vanligvis har vært tilgodesett.

Musikkbyen Hamburg

At Hamburg viser en slik satsning på musikk er ikke så underlig, når man tar i betraktning byens lange musikalske historie. Helt siden det 17. århundre har Hamburg vært å regne for musikkby. Her bodde kjente komponister som Bach, Brahms og Mahler. På 60-tallet slo Beatles igjennom her, på St. Paulis store konsertscnener. Og det var også her i byen Tysklands første operascene åpnet, Oper am Gänsemarkt.

I was born in Liverpool, but I grew up in Hamburg

John Lennon

Verdens tredje største musikalske scene

I dag finner større festivaler som The Reeperhbahn Festival sted her. Denne er vokst seg stor, med hundrevis av band som samles her i Hamburg en helg i september hvert år. Det arrangeres også diverse jazzfestivaler (som The Elbjazz Festival) og festivaler for samtidsmusikk (som Blurred Edges).

Hamburg har for øvrig mer enn 100 musikkscener og klubber her i Hamburg. Nest etter New York og London regnes Hamburg for å være den store musikalske byen. 

Elbphilharmonie Hamburg

Musikalske reisetips

  • Besøk også gjerne Ensemble Resonanz i Resonanzraum i St. Pauli bunker, Feldstrasse 66
  • Det vil fortsatt bli holdt konserter i Laeiszhalle på Johannes-Brahms-Platz

Bilder fra innsiden av Elbphilharmonie

Elphilharmonie Hamburg
Veien inn i bygget går via denne va. 80 meter lange, lett krummede rulletrappa. Det tar 2,5 minutter å komme inn i selve Elbphilharmonie.
Elbphilharmonie Plaza
Torget, eller Elbphilhamonien Plaza, ligger i 37 meters høyde i overgangen mellom det gamle og det nye bygget. Her får man et panoramasyn over byen og havna, med 360 graders utsikt. Inngang koster €2 (priser kan endre seg over tid)
Elbohilharmonie Grand Saal
Den store konsertsalen er 50 meter høy og har ca. 2100 seter. Musikerne befinner seg i midten av publikum, som aldri sitter lenger enn 30 meter unna.Stjerneakustikeren Yasuhisa Toyota har utviklet en spesiell vegg- og takstruktur (kaldt «det hvite dekket»). 10 000 millimeternøyaktige og individuelt freste gipsfiberplater fordeler lyden til alle hjørner av salen. Orgelbyggeriet Klais fra Bonn har utviklet orgelet, med 4765 piper, som er skjult bak «det hvite dekket».

 ElbphilharmonieElbphilharmonieElbphilharmonie

Reiselykke var invitert av byens offisielle turistkontor og Elbphilharmonie i forbindelse med før-visningen av Elbpilharmonie


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!