Reiseguide til Kambodsja

Kambodsja  er nok mest kjent for templene i Angkor og definitivt undervurdert for sitt gode khmer-kjøkken. Men det er menneskene og arven etter Pol Pot som gjør sterkest inntrykk. 

Denne guiden inneholder praktiske reisetips og råd, nyttig info, tips til rundreise, overnatting og lesestoff, samt lenker til relevante artikler og omtalte steder. 

Landet  som grenser  til  Thailand, Laos  og  Vietnam har  en  spennende, dramatisk og grusom historie.  

Kambodsja er  kanskje  mest kjent  for  Pol Pot  og  Røde Khmers  terrorvelde,  men etter at  landet åpnet  for  turisme, har  verdensarven  og templene  i  Angkor tiltrukket  seg  et stadig  økende  antall besøkende.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Templene  i  Angkor

Angkor Wat i soloppgang

Angkor  er en  av  de viktigste  arkeologiske  områdene ikke bare i Kambodsja, men også i  Sør-Øst  Asia. Angkor  Archaeological  Park strekker  seg  over 400  km2  og består  av  skogsområder og  rester  etter ulike  hovedsteder  under Khmer-imperiet  fra  det 9.  til  det 15.  århundre.

De tre mest kjente templene i Angkor er Angkor Wat, Angkor Thom og Ta Phrom, og du kan se alle på en dag. Men det er også godt mulig å tilbringe langt flere dager i Angkor og å se enda flere byggverk og ikke minst oppleve området over lengre tid.

Strandliv i Kambodsja

Strandliv i Kambodsja
Otres Beach

Det  er likevel  langt  mer enn  det  verdensberømte  arkeologiske området Kambodsja  kan tilby  sine  besøkende. Langs  kysten  ligger fine  strender  og øyer  man  kan overnatte  på. Noen dager på strendene kan definitivt  være  en kjærkommen  avkobling  etter  storbyliv og  lange  dager med  sightseeing  i templene.

Otres  Beach ved  Sihanoukville og  øyene  utenfor er  kjent  for flotte  strender  og som  et  backpacker-paradis.  Men her  finnes  også noen  perler  for mer  kresne  globetrottere og  gjør  seg som  et  sted å  slappe  av etter  travle  dager med  tempelbesøk.

Maten i Kambodsja

Mat i Kambodsja

Khmer-maten  er kanskje  mindre  kjent enn  kjøkkenet  i nabolandene i vest  og  i øst, men  også  Kambodsja har  spennende  og smaksrike  retter  å friste med.

Kambodsjas kjøkken er nemlig som en herlig miks av nabolandene; noe minner om maten vi finner i Thailand og Laos, andre deler bærer mer preg av kinesisk og vietnamesisk. Fisk og skalldyr er en viktig del av kostholdet, både ferskvannsfisk fra Tonlé Sap-innsjøen, i tillegg til sjømat langs kysten. Drar du til Kep-området, hører det med å spise fersk krabbe ved fiskemarkedet.

Ikke  minst vil  en  tur ut  på  landsbygda vil  gi  et unikt  møte  med lokalbefolkningen  og  en innsikt  i  landbruket og  det  tradisjonsrike  livet i  Kambodsja.

Grønnsaksselgere Kambodsja
Grønnsaksselgere Kambodsja

Tips til en rundreise i Kambodsja

Kombiner gjerne reisen til Siem Reap og templene i Angkor med et besøk i hovedstaden Phnom Penh, en tur ut på landsbygda og nyt late dager på stranden ved Sihanoukville.

Marked landsbygd Kambodsja

1. Hovedstaden Phnom Penh

Bli kjent med Kambodsjas nære forhistorie

Munker i fart, Phnom Penh

Start med Kambodsjas hovedstad, for et dypdykk i forhistorien som knytter seg til Pol Pot og Røde Khmer. Dette er sterke saker, men vi nærmest plikter å sette oss inn i landets nære fortid, mener jeg personlig.

Et besøk i det beryktede fengselet Tuol Sleng (S-21) og Killing Fields hører med, foruten severdigheter som nasjonalmuseet, Silver Pagoda, det russiske markedet og Royal Palace.

Phnom Penh har også flere gode restauranter og takterrassebarer. Benytt anledningen til å spise på en av restaurantene som gjør en forskjell for lokalbefolkningen, for eksempel Friends og Romdeng.

Les mer om Phnom Penh her

2. Siem Reap og templene i Angkor

Verdensarv og kåret et av verdens beste reisemål

Templene i Angkor
Templene i Angkor

Fra Phnom Penh, dra videre til UNESCO-området Angkor ved Siem Reap. Byen ble ganske nylig kåret til et av verdens beste reisemål i Trip Advisor’s Travelers Choice. Og selv om byen i seg selv har vokst betraktelig de senere årene og turismen har økt kraftig, har likevel Siem Reap beholdt mye av sjarmen. I tillegg til å se templene, ta også turen ut på Tonlé Sap og se noen av de flytende landsbyene der.

Nyttige tips til Siem Reap og templene i Angkor finner du her

3. Strandliv ved Otres Beach

Avslapning etter storbyliv og sightseeing

Etter utallige tempelbesøk og livlig byliv i Siem Reap passer det fint med et mer rolig opphold ved strandområdet Otres Beach eller øyene utenfor Sihanoukville.

Otres beach

Sihanoukville og øyene utenfor er kjent for flotte strender og som et backpacker-paradis. Men her finnes også noen perler for mer kresne globetrottere og gjør seg som et sted å slappe av etter travle dager med tempel-besøk. Otres beach 1 er et område med boutique hotels, mens Otres Beach 2 passer bedre for backpackere.

Les mer om Otres Beach 1 her

4. Kampot og Kep

Landsbyliv og sjarme

Elvebyen Kampot ligger i distriktet med samme navn, sør i Kambodsja, i et fruktbart område like ved nasjonalparken Bokor National Park. Vi valgte å avslutte rundreisen her.

Shop i Kampot

Med byens fargerike bygninger i kolonistil er det som om tiden har stoppet opp. Det er i dette området den berømte Kampot-pepperen og beryktede frukten durian dyrkes. Vi dro på sykkeltur med Butterfly Tours og fikk et unikt innsyn i lokale tradisjoner. Like ved finner du Kep, som særlig er kjent for god krabbe.

Les mer om Kampot her
Buddhistiske munker i Kambodsja
Buddhistiske munker i Kambodsja

Ekstra tid? Har dere tid til det, er det også en mulighet å legge inn et ekstra stopp i Battambang etter Siem Reap. Battambang er kjent for kolonistilbebyggelse, og når det er sesong, er det mulig å reise dit med båt fra Siem Reap.


Reise til Kambodsja

Det  finnes flere  flyselskap  som tilbyr  flyreise  mellom OSL  Gardermoen  til Siem  Reap  og Phnom  Penh  med mellomlandinger.  Vi reiste sist med  Thai Airways til Phnom Penh via  Bangkok.

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist
Kambodsja landsbygd

Reise rundt i Kambodsja

Fly Cambodia  Air har  daglige  avganger og  flyr  mellom Siem  Reap  og Phnom  Penh  og Siem  Reap  og  Sihanoukville.

Drosje  Drosje  bestilles  enklest gjennom  hotellet,  og det  finnes  muligheter for  delt  eller egen  drosje.

Buss  Det går  buss  mellom Siem  Reap  og Phnom  Penh,  samt fra  Phnom  Penh til  Sihanoukville.

Postbil  En  svært  rimelig mulighet  er  å reise  med  den lokale  postbilen  mellom stedene. Det  koster  en symbolsk  sum  å sitte  på,  dersom det  er  plass. Hør  med  det lokale  postkontoret.

Båt Det  er mulig  å  reise mellom  Phnom  Penh og  Siem  Reap, samt  Siem  Reap og  Battambang  med båt.

Overnatting i Kambodsja

Hotell i Siem Reap

Det finnes alt fra enkle overnattingssteder til eksklusive resorter i Kambodsja. Luksushotell finnes i Siem Reap og Phnom Penh, og mindre boutique hotell finnes også i Kampot og ved Otres Beach/Sihanoukville. Enklere hosteller, pensjonater og rom er utbredt.

Tips til overnatting i Kampot

Kampot by har noen små boutique hotell og B&Bs, mens mange også velger å bo litt utenfor byen, ved elva.

Sjekk ut Boutique Kampot Hotel *

Tips til overnatting i Siem Reap

Raffles Grand Hotel d’Angkor * ligger sentralt i Siem Reap og tilbyr flere restauranter, basseng, spa og aktiviteter som yoga og khmer-dans.

Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort * tilbyr spa, basseng og restauranter, foruten tilgang til 18-hulls golfbane. Middels priset.

Soria Moria Boutique Hotel * er et rimelig og godt alternativ. Grunnlagt av nordmenn og eid av lokalt ansatte. En rimeligere overnatting. 

Tips til overnatting ved Otres Beach

Ren Resort * er et lite boutique hotel med fine rom, der flere vender mot det smale bassenget. Har restaurant og solsenger på stranden. Delikate rom og lekre bad. Her bodde vi!

Tamu * har lekre og delikate rom. Litt høyere i pris enn Ren.

White boutique hotel * er et annet, litt større, luksuriøst hotell i boutique style. 

Nyttig info om Kambodsja

Antall innbyggere: 15 408 000 innbyggere (Kilde: tall fra 2014/snl.no)

Hovedstad: Phnom Penh

Valuta: Riel. Amerikanske dollar er utbredt.

Beste tid å reise: Desember og januar. Andre deler av året går også helt fint, men det kan være veldig varmt i perioden februar til april. Regnsesong varer fra april til oktober.

Religion: Buddhistisk

Språk: Khmer

Prisnivå: Rimelig

Tips: Det er vanlig å gi 10%

Takk på Khmer: aw kohn

Annen praktisk info om Kambodsja

Landsbygd Kambodsja

Reiselitteratur om Kambodsja

Guider og bøker om / fra Kambodsja

  • Lonely Planet Cambodia
  • Cambodia – Culture Smart!,Graham Saunders
  • Frommer’s Cambodia & Laos
  • The Scent of Rumbuol,Andy J. Hill
  • The Persistence of Cabodian Poverty,Harold R. Kerbo
  • I skyggen av Banyantreet, Vaddey Ratner
  • When Broken Glass Floats, Chanrithy Him

Kart over omtalte steder i Kambodsja

Fiskesalg Kambodsja landsbygd
Fiskesalg Kambodsja landsbygd

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Flott guide med nyttig info om både mat og attraksjoner. Herlig og inspirerende bilder du har knipset også. Jeg drømmer om Kambodsja men skal først nå en tur til Thailand, hvor jeg heller ikke har vært før 🙂

    Hilsen Laila

error: Content is protected !!