Ekte dansk hygge i Aalborg

Tidligere i år ble Aalborg listet som det 8. stedet (av 52) i verden å besøke – før byer som blant annet New York – av selveste New York Times. Hvorfor det, mon tro? Og hva var det som gjorde at den utsendte journalisten falt så pladask som han gjorde?

Aalborg er byen som gikk fra industriby til studentby, og der fiskebåter og industri er byttet ut med spennende arkitektur, kunstmuseum og kulturhus. Det er en by der kunnskap og kultur har inntatt scenen til fordel for industri – men der det er menneskene som spiller hovedrollen.

Betalt oppdrag: Reiselykke var i Aalborg for å vise frem hva byen har å by på for norske feriereisende. Utgangspunktet var å følge i fotsporene til New York Times-artikkelen nevnt over. Utover det var det ingen føringer lagt for publisering eller meninger.

Aalborg Centrale Havnefront

Selv besøkte jeg Aalborg for første gang i 2016, like etter at Aalborg ble kåret Europas lykkeligste by. Nå, i 2019, er nettopp Aalborg en av byene New York Times mener bør besøkes i løpet av året  – til fordel for storbyer som New York. Akkurat dét er ganske interessant, spør du meg – så jeg tok turen tilbake for å se nærmere på hva det muligens kunne være som gjorde at New York Times’ utsendte ble så begeistret.

Skal man tro ordene i selve rangeringen, handler denne først og fremst om det jeg selv skrev om tilbake i 2016: Nettopp den arkitektoniske endringen av byen, der Limfjorden i dag fremstår som en kunstscene av bygninger som Utzon Center, Musikkens Hus og mer folkelige steder som Aalborg Street Food Market og Vestre Fjordpark.

Aalborg – autentisk og hjemmekoselig

Personlig tror jeg nok også Aalborg kler den nye reisetrenden knyttet til «second cities», byer og steder som gir et mer autentisk inntrykk enn de mer etablerte turiststeder og mer kjente storbyer.

Førjulstid i Aalborg

For når jeg leser Sebastian Modaks refleksjoner i denne reisereportasjen, handler det vel så mye om den autentiske opplevelsen han fikk av Aalborg og den hjemmekoselige følelsen jeg selv får av å være gjest i byen.

En følelse av å kjenne skuldrene senke seg, i takt med syklene som triller forbi, smilet jeg mottar i dét jeg kommer inn på en kafé, den rolige samtalen jeg opplever jeg er en del av, når jeg kommuniserer med noen. Med andre ord: motsatsen til hva man kanskje opplever nettopp i New York. Er det ikke så?

Café Ulla Terkelsen
New York Times omtaler også Café Ulla Terkelsen

Jeg tror nemlig at nettopp dette med tempo (eller mangelen på det) gjør noe med opplevelsen av Aalborg. Dét – og følelse av å kjenne på ekte dansk hygge, det typisk skandinaviske begrepet som ble trend-/livsstilsordet som har nådd nærmest verden rundt.

Det handler om de små øyeblikkene, de hverdagslige stundene, til forskjell fra de store opplevelsene. For Sebastian Modaks del, handlet det tydelig også om å bli invitert hjem på et hjemmelaget måltid, om å bli opptatt i Christan IVs orden – og om Fjordbyen:

Fjordbyen

Fjordbyen, in its quirkiness, is the kind of thing that most appealed to me about Aalborg, not just because it is in itself an idyllic place for an afternoon stroll, but because of how it breaks the mold of a familiar narrative, the boom-and-bust cycle of an industrial hub.

Fjordbyen – Aalborgs eget Christiania

Fjordbyen

Når jeg selv ankommer Fjordbyen, er det en tidlig ettermiddag i begynnelsen av desember. Tåka ligger tjukk over Limfjorden, men de 120 bebodde, fargerike og individuelt utformede boligene lyser opp i alt det grå.

Fjordbyen er nemlig ikke strømlinjeformet, som ved Aalborg Centrale Havnefront. Boligene er langt fra så tradisjonsrike som de enda eldre småhusene i Hjelmerstald, Peder Barkes Gade og Klokkestøbergade. Og jeg vil si det er nærmest motsatsen til Aalborg Kloster, men hvor vi finner en litt annen form for kollektivt fellesskap i det historiske bygget.

For også Fjordbyen består av eldre bygninger, men som så klart er langt yngre enn klosterets; disse fargerike trehusene er nemlig tidligere fiskeskur fra 1930-tallets harde kår, som i dag er noens hjem.

Bydelen kan kanskje minne om en kolonihage, men tilsynelatende uten det velorganiserte og stringente som disse kan fremstå. Utformingen tyder på at vi her har å gjøre med kreative sjeler, og et område som kan minne om Christiania i København (dog uten hasjen).

Historisk og moderne

Det historiske Aalborg

Fjordbyen forteller noe om Aalborg som by. Området fremstår også som en sterkt kontrast til de høyreiste nybyggene jeg skimter på motsatt side av Limfjorden. Fjordbyen er ganske enkelt en kontrast til de senere års utvikling i Aalborg, der fordums industri har blitt erstattet med arkitektur og design, konserthus og museum. Samtidig er Fjordbyen i seg selv som et bilde på hva Aalborg som by er: En miks av gammelt og nytt, historie og modernitet.

Aalborgenserne har rom for det nye og det gamle. Det finnes en sameksistens, der vikingtid og middelalder eksisterer side om side med dagens moderne arkitektur. Der middelalder og vikingtid ligger under bakkenivå i en shoppinggate midt i byen, nærmere bestemt i det underjordiske museet Gråbrødrekloster. Aalborg er også hjemmet til et av Danmarks eldste bygninger, Aalborg Kloster, som fortsatt er bebodd.

Faktum er, at selv om Aalborg går helt tilbake til 1000-tallet, var området bebodd lenge før den tid. Ikke minst tyder utgravingene etter vikingene på Lindholm Høje på et fredelig og jordnært folkeferd allerede den gang da. For det var ikke krigerske vikinger som holdt til i de tre landsbyene rundt dagens Aalborg, men bønder.

Et sted å stresse ned

Jeg ble riktignok ikke invitert hjem til noen, slik som New York Times’ utsendte ble (som fikk kontakt med en venn av en venn og slik havnet i en dansk familiemiddag). Men jeg spiste på aalborensernes egne stamsteder, steder de søker til, når de vil spise ute, som var de «hjemme»:

Som hos fargerike Café Ulla Terkelsen, der beboerne i Aalborgs gamle arbeiderstrøk henger.  Som på den franske, uformelle caféen Café Peace, der det henger visdomsord på toalettet og jeg får servert en raus planke med julefrokost til lunsj. Som hos alltid hyggelige Penny Lane Café som er kjent for å servere byens beste kaker, i en butikk med alskens ting og tang å kjøpe med seg hjem.

Nei, det mangler absolutt ikke på gjestfrihet i Aalborg. Og deri tror jeg hemmeligheten ligger, den vi nordmenn har oppdaget for lengst: Det er noe med å være gjest i Danmark. I Aalborg blir det i tillegg servert med ekstra lave skuldre med en touch av storbyfølelse. Jeg skjønner godt at Aalborg og innbyggerne må ha sjarmert en omreisende journalist fra New York Times i senk.

Aalborg

Tips til hva du kan se og gjøre i Aalborg

Moderne arkitektur har satt Aalborg på kartet. Men området har vært befolket helt tilbake til vikingtiden, og middelalderens arv er fortsatt godt synlig i den tidligere industribyen Aalborg. Nettopp denne blandingen av nytt og gammelt gjør byen ekstra spennende, synes jeg.

Aalborg Centrale Havnefront

Den nye havnefronten ligger direkte fra sentrum ned mot fjorden, og langs havnefronten kan du se arkitektoniske perler som konserthuset Musikkens Hus og Utzon Center. Her ligger også blant annet en del av universitetet, grøntområder og Aalborg Havnebad. Like bak Musikkens Hus finner du også det innovative kultursenteret Nordkraft.

Aalborg Vestby

Det er det tidligere arbeiderstrøket i Aalborg, som i dag et levende og sjarmerende hipt boligområde, kjent for street art. Her ligger det fargerike og hjemmekoselige spisestedet Café Ulla Thorkildsen, hvor jeg spise middag en av dagene. Området grenser til Fjordbyen og Aalborg Centrale Havnefront, og der er fint å rusle en tur på tvers langs Limfjorden her. Er det sommer, kan du stikke innom Aalborg Street Food på veien. 

Fjordbyen

Bydelen ligger i Aalborg Vestby, like ved Skudehavnen og tett på Limfjorden. Fjordbyen består av små, selvbygde og ofte fargerike hus som bærer preg av et kunstnerisk miljø. Fjordbyen dukket opp på 1930-tallet, der mange av Aalborgs fattige supplerte de sparsommelige inntektene med fiske. Skurene i Fjordbyen ble brukt til å oppbevare garn og fiskeutstyr, som ly for vind og vær. Tar du turen, kan du også ta deg et glass på Fjordbyens Kulturcenter.

Koselige sentrumsgater

Det historiske Aalborg

Midt i Aalborg, tett på handlegaten Algade, finner vi tre vinkelgater med fargerike små boliger med brosteinslagte gater. Mest kjent av disse, er kanskje Hjelmerstald som er en av de får vinkelgatene som finnes igjen fra tidligere tider, og som i dag fungerer som et forbilde for bybevaringen i Aalborg. Dette området lå i det gamle Aalborgs sydlige utkant, og ble bygget rundt midten av det 17. århundre med stall til de mange hestene i byen.

Husene i området er fortsatt bebodd og er et sentralt og koselig område å gå rundt i. Ta  gjerne turen innom Langes Gård og Langes Kunsthåndverk.  Og når du er i området, ta også turen til de gamle gatene Peder Barkes Gade og Klokkestøbergade som byr på mer historikk og nostalgi fra eldre tider.

Aalborg Kloster

Aalborg Kloster

Dette bygget har en nesten 600 år gammel historie, tilbake til da den velhavende Maren Hemming fikk det første huset bygget. Her har det vært både barnehjem, sykestue, latinskole og et kloster som tilhørte Helligåndsordenen. Det var også her motstandsbevegelsen Churchill-klubben hørte til og i dag er det boliger her, samt en renovert kirke.

Jeg kan anbefale en guidet tur i klosteret, der du får lære mer om Aalborgs historie og spesielt klosterets, samt får se hvordan søstrene og brødrene (nonnene og munkene) i Helligåndsordene levde og virket. Jeg ble guidet av klosterportner Ole Jespersen, og du kan booke guidet tur her.

Gråbrødrekloster

Sist gang jeg besøkte Aalborg benyttet jeg anledningen til å gå under jorden: Midt i shoppingstrøket ligger det underjordiske museet Gråbrødrekloster Museet  som forteller historien  om gråbrødreklosteret, markedsplassen, de kjente kirker og om boligene som til slutt måtte vike til fordel for munkenes kloster.

Lindholm Høje

For en som kommer fra området der de norske vikingkongene ble samlet til ett rike (Avaldsnes i Rogaland), var det interessant å få se vikingområdet Lindholm Høje. Som Haugalandets Smedasundet, er Limfjorden en smal passasje, der høydene i området rundt ga utsikt mot passerende skip. Men vikingene ved Aalborg var ikke krigerske, derimot var de bønder og det er funnet spor etter tre ulike vikinglandsbyer i området. Lindholm Høje viser spor etter vikinggraver, der det var flere hundre branngraver og jordfestningsgraver.

De syngende trær

I Kildeparken, like ved Comwell Hvide Hus finner vi syngende trær – et musikalsk fenomen oppfunnet av Aalborg Kongres & Kultur Center, som også ligger rett ved parken. I 1987 plantet Cliff Richard det første treet i det som dengang het Kunstnerlunden. Siden da er mange flere træer kommet til, og i dag inneholder området mer enn 80 trær plantet av internasjonale stjerner. I 2012 blev der satt musik til trærne, som Sting, Stevie Wonder, Take That, Rod Stewart, Elton John, Backstreet Boys, Bryan Adams, ZZ Top og flere.

På jakt etter streetart

Rundt omkring i Aalborg finner vi mange bygninger og murer som er blitt utsmykket med store malerier av danske og internasjonale kunstnere som El Mac og Oliver Vernon. Street art findes overalt i Aalborg, fra den østlige delen av byen og til Vestbyen, hvor bl.a. flere av de nyere maleriene befinner seg. Les mer om street art i Aalborg her. 

Livlig kaféliv

Det finnes flere koselige kaféer og møtesteder i Aalborg, men disse har jeg selv besøkt og kan anbefale en tur til: Café Ulla Terkelsen er en større kafé med fargerikt interiør og variert meny. Hos Café Peace er det fransk-bohemsk stemning, så det er ikke så rart at Café Peace er en av Aalborgs mest populære caféer, med god stemning og herlig mat.

Penny Lane er en annen av Aalborgs mest populære caféer og som Café Peace (som ligger rett over gaten) ligger også denne midt i hjertet av Aalborg. Foruten deilige smørbrød og andre småretter, får du byens beste kaker her. Kaféen selger også morsomme og koselige interiørting og i førjulstiden er butikken/kaféen fylt av julepynt man kan kjøpe med hjem.

Jeg likte meg også veldig godt på den lille perlen av et sted, Fru Ronne, hvor det også selges te i løsvekt, sjokolade, marmelader og andre godsaker.

Utsiktspunktet Salling Rooftop

For flott utsikt over Aalborg, kan du ta turen til kjøpesenteret Salling. På Salling Rooftop får du flott utsikt over byen, fra en takterrasse der du også kan nyte din medbrakte lunsj. Her er også et av disse glassgulvene, som du kan se gjennom ned på gatenivå – om du tør.

Comwell Hvide Hus

Som sist jeg besøkte Aalborg, bodde jeg også denne gang på Comwell Hotel Hvide Hus. Dette er et av Aalborgs beste hotell og med kort vei inn til sentrum og som ligger i fine omgivelser med utsikt mot Kildeparken. Hotellet serverer organiske produkter til frokost og hotellets egen restaurant Vesterbro serverer lekre og smakfulle nordiske retter i lune, men stilrene omgivelser. Les mer om hotellet her


 

reklamesamarbeid med Visit Aalborg


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!