Magisk førjulstid i Aalborg og Rebild

Sliter du med å komme i julestemning, er det bare å ta turen til Nordjylland! For er det noe de kan her, er det å skape ekte dansk julehygge.

Julestemning fant jeg nemlig i massevis i både Aalborg og Rebild – for ikke å snakke om magisk stemning, både under jorden og i skogen …

Betalt oppdrag: Reiselykke var i Aalborg og Rebild for å vise frem hva disse stedene har å by på for norske feriereisende i førjulstiden. Merk: Denne artikkelen er fra 2019. Priser og tilbud kan ha endret seg.

Lysfest i Thingbæk Kalkminer

Julestemning i Aalborg

Aalborg går all in som juleby i år, og tradisjonen tro er det julemarked på Gammeltorv midt i sentrum. Her er det koselige små boder, pariserhjul, en klassisk karusell og skøytebane like ved. Tente lys, nisser og utstillinger, gløgg og annet julegodt er også så klart å finne her.

Sentrumsgatene er også julepyntet, med røde hjerter og lyslenker på kryss og tvers i gatene. Nytt av året er at Aalborg Zoo satser friskt på julen, med i alt 250 000 tente julelyst.

Her har de stelt i stand en utstilling med lysformasjoner som illustrer alt fra dyr til fossefall, og forsøker å si noe om julefeiringen enten man legger turen til Afrika eller Grønland.

Jul i Aalborg Zoo

Aalborgs kaféer er også fylt med juledekorasjoner og julematen er kommet på menyen. Her er det bare å kose seg med julefrokost og en lille snaps om man vil. Et godt tips er å ta turen til Peace Café, som serverer juleplatte med alt fra sild og panert rødspette til medisterpølse og confitert juleand. Prisen er ikke ille – kun 169,- Dkr for en raus porsjon.

Går du like over gaten, finner du alltid hyggelige Penny Lane – en kafé som er fylt med julehygge fra gulv til tak. Her er det nemlig også mulig å kjøpe juledekor med seg hjem, sammen med kaker og annen bakst.

En annen hyggelig, liten kafé jeg kom over på min vei, er Fru Ronne, som selger te i løsvekt, sjokolade, marmelader og mye annet. Det er også tre små bord i kaféen, så jeg slo meg like godt ned her en liten stund.

Får du lyst til å spise på et riktig så fargerikt sted midt i det tidligere arbeiderstrøket Aalborg Vestby, kan jeg tipse om Café Ulla Terkelsen. Også dette er et uformelt sted, med god mat i et rom fylt av atmosfære.

Hos Restaurant Vesterbro på Hotel Comwell Hvide Hus serveres lekre og smakfulle nordiske retter i lune, stilrene omgivelser, som er diskret og hyggelig julepyntet nå i desember. Her hadde jeg en riktig god matopplevelse med jordskokksuppe og kalvefilet, sammen med et glass godt vin til. Les mer om restauranten og Hotel Comwell Hvide Hus her.

Stemningsfylte kalkgruver

Men det som virkelig satte julestemningen for min del i år, var å oppleve 3 000 tente stearinlys og hvitkledte unge sangere synge Santa Lucia i en kalkmine utenfor byen. For i Thingbæk Kalkminer er det tradisjon for å lage i stand lysfest når julen nærmer seg. Så også i år.

Selv var jeg heldig å få oppleve å lytte til pikekoret fra Karensmindeskolen synge Santa Lucia og andre julesanger i dette stemningsfylte rommet under jorden. Med gipsskulpturer av Anders Bundgaard i det som er verdens eneste skulpturpark i en  kalkmine, var det unektelig magisk. Kommer man ikke i julestemning her, kommer man aldri dithen, tenker jeg.

Julestemningen fortsatte med raus og smakfull julefrokost hos Rold Storkro etter forestillingen. Jeg skulle riktignok veldig gjerne ha kunnet spise mer, for jeg var ikke engang kommet halvveis gjennom rettene før det sa stopp for min del. Heldigvis skulle jeg ut og gå tur i skogen, slik at jeg kunne få opp appetitten igjen til dagens siste stopp – områdets eldste serveringssted, Topp Karen.

Tro og overtro

– Rold Skov er Danmarks største skog, kan Marie-Louise Maarup fortelle. Hun er vandringsguide i området og kan fortelle både historier og sagn fra området. Her er det historisk mye overtro, som naturlig knytter seg til trærne, skogen og ikke minst kildene og mosen.

For midt i dette området finnes flere vannkilder med rent vann som kommer ut av bakken. I løpet av vår vandretur kom vi forbi et par slike, som Ravnkilde – en vannkilde hvor det strømmer 85 liter vann i sekundet. Dette er av typen sumpkilde, der vannet kommer opp mellom mosen. Vannet sies å være helsebringende, så jeg sikret meg en slurk!

Julen knytter seg jo som kjent både til tro og overtro, og det siste finner vi mye av i Rold Skov. Ikke bare i eldre tider, men også i dag: For nettopp her i Rold Skov bor Danmarks eneste heks, Dannie Druehyld. Og hun kan visstnok det meste om naturen som finnes her.

Tar du turen, kan det hende du kan møte henne ved verkstedet i Rebildcenteret der også kalkminene ligger.


Kort om Aalborg

Førjulstid i Aalborg

Aalborg er en liten og sjarmerende storby, som forvandles til juleby i førjulstiden. New York Times har rangert Aalborg til det 8. stedet man bør besøke i 2019.

Jeg skriver mer om det her

Kort om Rebild og Rebildtoppen

Rebild er nabokommune til Aalborg, som ligger ca. 20 minutter å kjøre med bil. Rebildtoppen er inngangen til nasjonalparken og blant annet Danmarks største skog. Ved inngangen finner du en større parkeringsplass, en flott turistinformasjon med mye god informasjon, samt et par serveringssteder. Det er også her historiske Topp Karen, som er områdets eldste serveringssted, ligger.

Å gjøre i området

Rold Skov i Rebild Danmark

Rold Skov er et fint område å gå tur i, med flott turterreng, mye skog og trær, kilder og mose, samt kupert. Book en guide via turistkontoret, så du får høre litt om områdets historier og sagn. Alternativt er det også gode mountainbike-ruter i området. Les mer her

Turistkontoret Rebildporten er også et fint sted å stoppe innom for å få nærmere innsikt i området, samt kart og annen nyttig informasjon.

Topp Karen er et must: Her får du et lite utvalg av dagens retter å velge mellom, servert i utrolig koselige omgivelser. Men husk å booke bord i forveien. Det gjør du her.

Rebildcentret/Thingbæk Kalkminer er stedet hvor kalkminene ligger. Her kan du bli med på guidet tur for blant annet å lære mer om kunsten i gruven. Rebildcenteret har også ulike utstillinger. Les mer om senteret her.


 

Reklamesamarbeid med Visit Nordjylland, Visit Aalborg og Visit Denmark


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

1 Comment
  1. Danmark er så innmari koselig, altså, og hva er vel ikke mer koselig enn kombinasjonen Danmark OG jul? Åh, sukk. Dette ser jo bare helt fantastisk ut! 🙂 Takk for at du delte litt julestemning med oss.

error: Content is protected !!