Fred og ro ved Skallerup

Vendt ut mot det vidåpne Vesterhavet, som sakte men sikkert spiser land og bygninger bit for bit, ligger naturskjønne Skallerup med vakre strender og lovnad om rolige opplevelser i naturen.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Da jeg på forsommeren var på tur til Skallerup på Nord-Jylland, fikk jeg også et gjensyn med barndommens minner om den danske riviera. Og slik skjønte jeg at barndommens feriemål  like godt kan skape voksne minner i form av danskenes oppskrift på å ta livet litt mer med ro.

Dramatisk natur

Men skal du oppleve en av de største severdighetene i området må man raske på. For lengst vest på Nord-Jylland spiser nemlig Vesterhavet seg lenger og lenger inn på land. – Her har jeg sett bygninger styrte i havet, forteller Birgitte Bak Aastradsen i Visit Nord-Jylland og peker mot sommerhus som ligger spredt ut på sanddynene. Det er første gang jeg tenker at en hytte tett på havet kanskje likevel ikke er noe å trakte etter. Men for en vakker utsikt!

Rudbjerg Knude fyr

Det er nettopp denne utfordringen det gamle fyret Rubjerg Knude også møter. – Innen 2020 er det sannsynligvis borte, kan Birgitte fortelle. Likevel fremstår det i dag nyrenovert. – Man har ikke kunnet gå til topps i fyret på 25 år. Det kan vi i dag.

I hvert fall foreløpig. For det varer ikke evig. Så ønsker du å se dette idyllisk beliggende fyret, må du gjøre som 200 000 andre årlige besøkende: ta turen til Rudbjerg fyr ved Lønstrup.

Oppdatert informasjon per 2019: Fyret blir nå flyttet til annen lokasjon

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

Skallerup: Rudbjerg Knude Fyr

Rideturer langs stranden

De langstrakte strendene, de forblåste tuene med sand og strå, og de bakenforliggende skogene er som skapt for rideturer. Vi tok området i nærmere øyensyn fra hesteryggen, og for min del ble det et gledelig gjensyn med en aktivitet jeg ikke hadde bedrevet på en god stund.

Se også filmen under her for et lite inntrykk av opplevelsen (og ja, slik ler jeg åpenbart når jeg tölter på en islandshest 😉 )

Spa, velvære og saunagus

Men det mange også kommer hit for, er det romerskinspirerte spa-anlegget Romulus. Så etter å ha tilbrakt noe tid ute i blesten ved havet, var det tid for et annerledes og sanselig, men hett spa-program.

-> Les mer om saunagus og spaet her

Skallerup strand

Skallerup Seaside Resort

Vi bodde en natt på non-profit feriekomplekset Skallerup Seaside Reseort, som er viden kjent for å være et familiested med hele 270 leiligheter og 320 000 overnattinger i året. Men dette er ikke kun beregnet for barnefamilier. Ettersom de holder åpent 365 dager i året, har vip-leiligheter med utsikt mot havet og en spa-avdeling eksklusivt for voksne over 16 år, er det mange par og vennegjenger som unner seg et avbrekk her – også uten barna. Og gjerne midt-vinters.

-> Les om da vi testet saunagus på Romulus spa

Området er fint for rekreasjon, med muligheter for spaserturer langs stranden og mer sportslige aktiviteter som joggeturer, kiting, surfing, rideturer og sykkelturer til småbyene rundt. Like ved finner vi den koselige lille byen Lønnstrup som huser en av Danmarks beste restauranter, Villa Vest. Men Skallerup har også sin egen gourmet-avdeling for den som ønsker å holde seg på området for kvelden: Restaurant Galleriet, hvor vi spiste.

Priseksempler (per 2016):

 • Overnatting i luksusleiligheter koster fra kr. 1010,- per natt (min. 2 netter)
 • Et wellness-opphold med to netter, inngang til Romulus og spabehandling ligger på kr. 1995,- per person

Reisetips til Skallerup

 • Skallerup ligger i Nord-Jylland, landsdelen som har flest soltimer i Danmark
 • Ligger en times tids kjøretur fra Skagen
 • Se Rudbjerg Knude fyr før det er for sent. Fyret ligger kun en kort kjøretur fra Skallerup. Det tar en halvtime å gå ut til fyret fra parkeringsplassen.
 • Kombiner en tur til havet med kultur-opplevelser i Ålborg. 
 • Prøv saunagus på Romulus-spa
 • Skallerup ridesenter tilbyr rideturer fra DKR 225,-
 • Det flate landskapet er også svært sykkelvennlig for den som ønsker å sykle fra sted til sted
 • Flere tips til aktive reiseopplevelser finner du her
 • Reise dit: Du kan fly til Ålborg eller reise med ferje til Hirtshals fra Oslo, Stavanger, Langesund, Kristiansund
 • Se Visit Nord-Jylland for flere tips til området
 • Se kart over Nord-Jylland i Google Maps (omtalte steder er avmerket)
Skallerup strand
Skallerup
Skallerup Strand
Skallerup: ridetur
Skallerup: ridetur ved havet

 

Reiselykke var invitert av det offisielle turistrådet, Visit Denmark


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Fine billeder, Mette 🙂 Glemmer nogle gange hvor smukt mit land egentlig er. Ser ud til at i har haft en dejlig tur og sikke et lækkert sted i boede. Kunne da egentlig godt spise lidt af den lækre mad lige nu 😉

  Tak fordi du delte en oplevelse i Danmark.

  /Annette

 2. Hei, Annette
  Takk! Så hyggelig at du kommenterer. Ja, dere har et flott land 🙂

  Et vakkert område, og fyrtårnet og havet som spiser seg inn over land, gjorde inntrykk.

  / Mette

error: Content is protected !!