Jakten på leoparden i Yala

Jakten på leoparden i Yala

Det er grytidlig morgen da vi tar ut til Yala National Park på Sri Lanka. Vi er på vei med en etterhvert lettere alkoholpåvirket sjåfør bak rattet. Vårt felles mål er å fange den folkesky, men dog så farlige leoparden – med linsa mi.

Kvelden før safarien legger vi oss tidlig i vissheten om at en av reisens forventede høydepunkt bare er noen få timer unna. Så jeg sover dårlig, våkner jevnt og trutt mellom drømmer om knuste objektiv, manglende minnekort og gjenglemt kamera.

Til slutt gir jeg opp, står opp i stedet og innvilger meg en dusj mens min reisepartner fortsatt sover. Jeg lar vannet renne under den åpne, svarte himmelen til lydene fra jungel, ville dyr og drønnende bølger et sted der ute, mens jeg kjenner kroppen våkner til liv under trøtte øyne.

Vi bor kort vei unna inngangen til Yala National Park. Utenfor inngangen til vårt hotell møter vi samme morgen andre like morgentrøtte ansikt som vi nettopp stirret inn i i speilet på badet. Vi stiller oss opp, side om side, og venter. Vi skal alle ut i samme ærend. Vi skal på safari i morgentimene, og vi har alle samme håp og sannsynligvis forventning: å se den vakre og farlige, men menneskesky leoparden.

Da vi etterhvert kjører langs den humpete rødmussede grusveien våkner sola til liv. Himmelen lysner fort her i øst, tidlig om morgenen. Innen klokka er seks er morgenlyset på for fullt, og vi sitter i kø og venter på adgang til parken jeep etter jeep. Det er enda flere som skal inn i parken i samme ærend.

Sarari i Yala national park
Vakkert morgenlys langs gjørmevei

Gjennom sølete og ulent terreng blant irrgrønn og frodig fauna jakter vi etter ville dyr, stadig med kameraet parat, sammen med en guide som snakker et engelsk jeg ikke forstår. Flokken med jeeper ser stadig ut til å vokse. Og er det noe vi hører, er det noe vi ser, er det nettopp dette: store fire-hjulinger som manøvrerer opp og ned av hull og store dammer i gjørmeveien.

Vi møter heldigvis også flust av vannbøfler som svømmer i vannhull og en stor del påfuglhanner som gjør seg pene for sine litt  mindre pene motparter. Vi ser store dådyrfamilier, vi ser villsvin og vi ser en og annen krokodille som så vidt dukker hodet opp av vanndammen. Vi ser også festlige storker i hvitt, rosa og oransje, knallgrønne småfulger og etter mye om og menn ser vi endelig en elefant.

Elefanten har forvillet seg over veien mellom en gruppe jeeper, og etter litt frem og tilbake velger han å rømme inn i skauen, diger og forfjamset som han er, stakkar.

Sarari i Yala national park
En elefant har forvillet seg på veien mellom mange jeeper og kameraer …

Da var det bedre å oppdage elefanten som med god avstand til fremmedfolk sto ved en oppdemmet vann, blandt vakre hvite og rosa vannliljer, spisende i fred og ro, med hvite, faste følgesvennen på ryggen.

Men leoparden? Nei, den så vi aldri. Ikke så rart i grunn. Det blir for mye støy med alt dette besøket, kan du skjønne. Han hadde nok rømt langt inn i jungelen lenge før vi dukket opp denne mandagsmorgenen.

Sarari i Yala national park
Venter på leoparden …

Fakta om safari-turen

 • Vi booket safari gjennom hotellet dagen før. Det finnes ellers mange ulike selskaper som tilbyr safari.
 • Vi betalte Nkr. 1200,- for to personer for beste mulig jeep. (Tips til sjåfør og guide kommer i tillegg.)

Du kan velge mellom morgen-safari og ettermiddags-safari. Første tur starter kl. 05:30 om morgenen, andre tur starter kl 15:00 om ettermiddagen.

Sarari i Yala national park
Elefant ved Elephan Rock

Vurdering av safari-turen i Yala

Yala Natural Park er en av Sri Lankas fremste opplevelser innen økoturisme.  Parken er i seg selv flott, med variert dyreliv.

Regn ikke med å se en leopard i løpet av ditt besøk, men ta det heller som en bonus. Nyt hellet naturopplevelsene og synet av de dyrene du får se

Dessverre er det tydelig flere (for mange?) turister her enn før, og det er (etter min mening) for mange halvfulle jeeper som slippes inn om gangen. En løsning kunne vært å fylle hver bil før inngang, og slik spare dyrene og naturen for unødig støy og eksos. Guider og jeepførere overholdt ikke selv reglementet, og det er vel et spørsmål om ikke når fri bruk av egen bil eller innleide jeeper blir strammet inn og bedre regulert.

Sarari i Yala national park
Bøfler finnes det plenti av i Yala

Om Yala Natural Park

 • Et av Sri Lankas fremste innen øko-turisme og spenner over mer enn 97 000 hektar av provinsene Southern og Uva
 • Spesielt kjent for sine mange elefanter, kystlinjen og tilhørende koraller
 • Ble rammet av tsunamien i 2004, hvor 47 mennesker og mange dyr døde
 • Parken har et sted ved sjøen til å minnes det som skjedde under tsunamien.

Her ved minnesmerket stoppet vi, og tilsynelatende alle andre jeeper, for en sårt tiltrengt stopp i løypa. Det var også her vi la merke til skiltet om røyking og alkohol forbudt. Imidlertid var det nettopp dette både sjåfør og guide tok seg til å gjøre, mens vi ble instruert om å ta oss ned til stranden og se oss rundt der.

Les mer om Yala: www.yalasrilanka.lk

Sarari i Yala national park
Fargerik fugl i Yala

Skikk og bruk på safari i Yala

På grunn av økende interesse for Sri Lanka og Yala National Park, fører det til press på naturen i parken, samt stress for dyrene.

Besøkende henstilles til:

 • å ikke oppfordre til å kjøre for tett på dyrene
 • å ikke oppmuntre sjåføren / guiden til å ta deg tett på
 • å ikke bruke blitz under fotografering
 • å ikke mat dyrene eller spis mat selv i parken
 • å ikke kjøre utenfor oppmerkede veier, om du kjører selv
 • å holde deg til oppsatte tider og fartsgrenser
 • å skru av motoren når du stopper for å se på dyrene
 • å ikke lage støy
 • å holde deg inne i bilen, og aldri forlate den innenfor området
 • å ikke å røyke og drikke alkohol inne på området
Sarari i Yala national park
Fargerik stork!

Flere safari-opplevelser på Sri Lanka

 • Uda Walawe National Park 
 • Kalametiya Bird Sanctuary, Hambantota Road, Nonagama, Sri Lanka
 • Hvalsafari fra Marissa. Det finnes flere som organiserer turer.

Tips til alternative dyreopplevelser på Sri Lanka

Overnatting ved Yala National Park

Det beste utgangspunktet for å oppleve parken, er å bo tett på: Vi bodde på Jetwing Yala Hotel. Les mer om dette her.  


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Det er så trist at mange ikke overholder regler i nasjonalparker og andre steder, og det er jo ikke uten grunn at en del steder har begynt å innføre restriksjoner, for eksempel på antall besøkende. Får håpe noe sånt skjer i Yala også! Skjønner godt at leoparden ikke var interessert i alt ståket, men godt at dere i hvert fall fikk sett en del andre dyr. Safari på Sri Lanka hadde vært en spennende opplevelse, etter å ha vært på flere afrikanske safarier 🙂

 2. Så flotte fargar det var i denne nasjonalparken! Likte veldig godt «elefant ved Elephant Rock» bildet. Så fine påfuglar, visste ikkje at dei kunne fly. Måtte sjå to gangar på bildet der han satt i treet. Stilig!

 3. Så flotte bilder du fikk tatt! Ser ut som vi hadde en ganske lik opplevelse i parken. Min bil fikk ikke sett noen leoparder heller, selv om vi var først inn i parken når den åpnet. På den andre siden kjører jo sjåførene ofte som de er gale, så som du sier er det ikke så rart at leopardene (og mange av de andre dyrene) holder seg unna. Det burde absolutt ha vært sterkere reguleringer på hvor mange biler som kunne komme inn i parken om dagen. Mye bedre som du sier å fylle opp færre biler i stedet for å la hundrevis av nærmest tomme bilen komme inn.

 4. Hei, Marianne
  Takk for kommentar! Ja, det var litt merkelig det der. Men veldig vakkert området, og flotte dyr 🙂

 5. Hei, Marthe.
  Takk for kommentar. Så gøy du likte bildet 🙂

  Yala er veldig frodig. Jeg visste heller ikke at påfugler kunne fly. Ble veldig overrasket! Men nå har jeg sett dem flakse av gårde flere steder her på Sri Lanka. For noen flotte fugler!

 6. Hei, Renate
  Så hyggelig å høre du liker bildene! Ja, det var litt av et race mellom bilene, der … Har nok opplevd noe av det samme vi da, ja.
  Men veldig flott park og vakre dyr 🙂

error: Content is protected !!