Liming og dining i Karibien

Vi skal til de karibiske øyene der fredagspilsen varer helt til mandag morgen, der søndagsskole er en eneste stor fest og der karnevalet er årets største begivenhet. På min første reise til Karibien, fikk jeg innsikt i matkulturen og den avslappende kunsten å lime på Trinidad og Tobago. 

Menn sitter langs veien, på krakker eller stoler. Noen utenfor et hus, andre under et tre. De ser ut i lufta, eller de prater. Kanskje tar de seg en slurk av flaska. Kanskje ikke. – They are liming, sier Ted, som frakter oss fra en ende av Tobago til neste. Veiene her er svingete, jeg har satt meg foran ved siden av føreren, slik at jeg kan følge bedre med på veien – men også for å få litt tid med vår lokale mann på Tobago.

Tobago og Trinidad
Are you liming? Well, yeah! sier Gringo og Gerry. – You can call me Single-Gerry, legger Gerry til.

Jeg har nylig blitt introdusert til denne fritidsaktiviteten, liming, som innebærer å henge ut, gjerne drikke en pils, og snakke med kompiser. Man driver mye med liming her på Trinidad og Tobago skal jeg etterhvert få innsikt i.

Geiteløp, søndagsskole og rum punch

But have you heard about our famous goats? spør Ted. – No? Jeg titter opp på ham. Famous goats?! – Ja, vi har spesialtrente geiter for våre geiteløp. Noen av dem er riktig så berømte, forteller vår sjåfør. Det viser seg at geiteløp er en del av ekte lokal kultur her på Trinidad og Tobago. Og geiteveddeløpene er rene festen. Geitene som deltar er profesjonelle, de trenes opp, har spesielt kosthold, får pleie og pedikyr og alt de trenger til å bli gode geiteløpere.

Nå fikk jeg ikke sett denne begivenheten med egne øyne. Ei heller søndagsskolen, som er noe helt annet enn det vi kjenner til ved samme navn her hjemme. For det er med søndagsskole som med fredagspilsen på Trinidad og Tobago: det er noe helt annet her enn i Norge. – Søndagsskole er en stor fest, der alle som vil, kan delta. Ofte stiller mange hundre, av og til tusener, på denne store festen som arrangeres rundt omkring hver søndag, med marked, barbeque, musikk og dans.

Rimelig langt unna vår norske versjon av søndagsskole, med andre ord.

Det første jeg fikk servert ved ankomst Tobago, var for øvrig den karibiske klasssikeren rum punch: denne romholdige drikken som er like morsom å uttale som å drikke. Rull på r-en ytterst på tunga, og si begge ord i ett: rrrrumpunch. De karibiske øyer er godt kjent for sine lokale variatner av rom, og innbyggerne på Trinidad og Tobago er ikke mindre stolt av drikken sin enn andre. Så finnes det også en rekke destillerier på de to øyene. Rum punch er altså en søt drikk av rom, servert med en punch laget av ulike sorter juice, oftest rød-oransje på farge.

Matkulturen på Trinidad og Tobago

Liming, geiteløp og rum punch til side: den karibiske matkulturen var det jeg ble mest kjent med i løpet av mitt besøk. Ikke minst fordi vi dro for å spise lokal street food i Port-au-Spain og tok en tur på det lokale markedet i San Juan.

Det multikulturelle Trinidad og Tobago gjør seg definitivt til kjenne i matkulturen, som ofte er indisk-inspirert. Med islett av kinesisk attpåtil, er matkulturen likevel også helt klart karibisk, med søte undertoner og utbredt bruk av lokale frukter, samt fisk og skalldyr. Men nøyaktig hva nasjonalretten er, var det definitivt uenighet om blant de vi møtte på vår vei. Nick, en av våre lokale guider på Trinidad, retter en takk til inderne for at de brakte med seg roti, blant annet. Han mener roti og doubbles hevder seg så sterkt, at de er å regne som en av nasjonalrettene.  Som han sier: – Vi har mye å takke inderne for. Roti er en av tingene.

Men Ricardo, en av våre andre lokale guider, var ikke helt enig. – Det er vanskelig å si at vi har én nasjonalrett. Til det er Trinidad og Tobago for multikultrelt, mener han, som selv har arv fra ulike folkslag i blodet. Likevel innrømmer han at det finnes noen retter som utpreger seg. Så han tar oss like godt med til Queens Park Savannah, hvor det hver kveld er satt opp boder som serverer ulike spesialiteter. Her smaker vi på ulike lokale retter, som corn soup og doubles.

Trinidad og Tobago er fylt med grønne fristelser i et bredt spekter farger og fasonger. Her skulle jeg nok fint likt å være vegetarianer, slår det meg. En av morgenene starter vi med en tradisjonsrik frokost hos søskenparet Stein og Kaye Trotman hos Native Abode.

Én ting er at vi får servert frityrstekt flyvefisk, som er særdeles eksotisk og litt heftig for min nordiske morgen-mave. Men her vokser også mye av ingrediensene til maten de lager like utenfor huset. Tenk å ha det sånn!

Skal du til Trinidad og Tobago, og ønsker du å prøve noe av dette? Sjekk tipsene under.

Tips til restauranter og spennende matopplevelser på Trinidad og Tobago

Her er tips til litt av hvert, i alt fra lokale favoritter, street food og fancy dining.

… på Tobago: 

  • Magdalena Grands Kalina Restaurant regnes som en av Tobagos beste, og man trenger ikke bo der for å spise der
  • Frokosten på Native Abode er spennende, eksotisk og smaksrik, om enn noe heavy for nordiske mager
  • Sea Horse Inn var en koselig og lun restaurant, der vi satt ute under tak. Godt utvalg av fiskeretter.

… på Trinidad 

  • Å spise lunsj hjemme hos ekteparet Fergusen på Yerettê, er en unik, personlig og hyggelig opplevelse. Les mer om opplevelsen på Yerette her. 
  • Bake and Shark er visstnok et must å få med seg, og Trinidads beste får du ved Maracas Beach.Vi dro dit og smakte!

… i Port au Spain, Trinidad 

  • I Port-au-Spain anbefales den finere restauranten Chaud, der det serveres lokale retter i elegante omgivelser.
  • Et tips er søndagsbrunsjen på de store hotellene i Port-au-Spain, som gjerne stiller med levende musikk og flotte buffeter. Vi testet søndagsbrunsjen på Hyatt, hvor vi også bodde.
  • Dra til Queens Parks Savannah i Port au Spain for street food. Prøv roti, corn soup og doubles. Mer genun lokal mat skal man lete lenge etter!

Og – prøv rum punch. Du får det servert over alt.

Mer fra Trinidad og Tobago:

Pressetur: Reiselykke var invitert på visningstur av det offisielle turistrådet for Trinidad og Tobago

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!